InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

České dráhy otevřely v Plzni novou opravárenskou halu

22.02.2022
České dráhy včera slavnostně otevřely moderní opravárenskou halu v Plzni. Národní dopravce tím reaguje na rostoucí počet nových vlaků v regionu a potřebu zajistit pro ně kvalitní zázemí. Opravárenská hala nabízí 400 metrů kolejí, portálový jeřáb s nosností 5 tun a další vyspělé technické komponenty.
Foto: ceskedrahy.cz
Hlavním důvodem vybudování nové opravárenské haly v Oblastním centru údržby Českých drah v Plzni je zajistit efektivní údržbu moderních bezbariérových jednotek řad 650 RegioPanter a 844 RegioShark. V hale opravárenského centra jsou čtyři koleje o délce 100 metrů a dílny pro opravy komponentů železničních kolejových vozidel. Kromě RegioPanterů a RegioSharků v ní bude možné udržovat vozidla všech řad provozovaných ČD, resp. ČD Cargo a Správou železnic.

"Nové moderní zázemí umožní například jednodušší manipulaci s vozidly bez nutnosti rozpojení ucelených souprav. To výrazně sníží časovou náročnost oprav a umožní vozidla vracet rychleji zpět do provozu. Hala je vybavena jeřábem s nosností pět tun a brzy přibydou i moderní montážní lávky na elektrický pohon, které umožní vertikální i horizontální pohyb pro bezpečný přístup k zařízení umístěnému na střechách vozidel. Součástí haly jsou i dílny pro opravy a údržbu drobných součástí železničních kolejových vozidel a soustružna," popisuje místopředseda představenstva Českých drah Michal Kraus. Součástí stavby haly je i venkovní prohlížecí kanál pro čištění trakčních motorů a přístupová komunikace pro složky IZS a manipulační techniku.

"Plzeň se stává významným centrem, kde provozujeme moderní ucelené jednotky o více vozech. Dodávky nových vozidel musí jít ruku v ruce se zajištěním infrastruktury. V Plzeňském kraji už jezdí 24 jednotek RegioPanter a 17 souprav RegioShark a právě pro tato vozidla potřebujeme moderní zázemí pro jejich kvalitní a efektivní servis," řekl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu, při otevření nové haly.

Stávající pracoviště již kapacitně a technologicky nevyhovovalo počtu a typu vozidel, které má západočeské Oblastní centrum údržby na starosti. Na základě nově uzavřených smluv v rámci regionální dopravy se totiž zvyšuje počet servisovaných vozidel.

"Uvedení nových jednotek RegioPanter pro náš kraj v průběhu loňského roku bylo velkou událostí, jsem proto velmi rád, že teď v Plzni vzniklo i nové zázemí pro údržbu těchto vlaků. Nová hala je nabitá moderní technikou a já myslím si, že o vlaky tu bude skvěle postaráno," dodává náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Připravuje se i vybavení haly dotykovými obrazovkami, které umožní digitalizaci pracovní činnosti zaměstnanců provádějících údržbu vozidel. Zaměstnanci tu tak budou vykazovat svou práci elektronicky, nicméně díky obrazovkám budou také moci prohlížet výkresy opravovaných částí souprav a dokonce i přímo objednávat náhradní díly.

V rámci projektu bylo investováno přibližně 200 milionů korun. Na místě nově otevřené opravárenské haly dříve stálo kolejiště. Stavaři tu také odstranili dvě drobné stavby, které v minulosti sloužily jako zázemí obsluhy zauhlování parních lokomotiv. Před zahájením výkopových prací tu byl také proveden pyrotechnický průzkum, protože na konci druhé světové války bylo seřaďovací nádraží včetně depa cílem leteckých náletů spojeneckých vojsk.

Kromě jednotek RegioPanter a RegioShark se plzeňské středisko údržby ČD stará o 70 elektrických lokomotiv, 14 motorových lokomotiv, 18 motorových vozů a 185 osobních vozů.

Nová hala ale není v oblastním centru údržby v Plzni poslední investicí. Připravuje se tu i stavba nové celoročně využitelné myčky. Měla by být situována v blízkosti stávajícího areálu.

České dráhy budou v modernizaci infrastruktury pokračovat i na dalších místech v České republice. Jedná se především o výstavbu hal údržby, myčky nebo sanitární koleje. Další podobné stavby se chystají v Chebu, Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě nebo v Olomouci.

Zdroj: České dráhy

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »