InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Kryptoměna - co je to a k čemu slouží?

17.02.2022
Kryptoměna, neustále se opakující slovo v médiích, ale i hospodách. Co ale opravdu znamená? Revoluční platidlo, která již v dnešní době ovlivnilo svět, se stále nedostalo do povědomí celé široké veřejnosti. Přitom je velice efektní, dají se s ní vytvářet okamžité převody financí, platit v obchodech, ale někteří na nich můžou i vydělávat. Pojďte si přečíst, cože to jsou ty kryptoměny? A proč byste si měli pořídit ten Bitcoin?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Co je to kryptoměna


Kryptoměna je digitální měna. Nehmotné, virtuální platidlo složené z binárního kódu. Kryptoměny nepodléhají žádné centrální bance, která by měnu ovládala. Nejsou kryté ničím hmotným. Tak jako tomu je u klasické měny, která bývá kryta zlatem. Jejich reálná hodnota se odvíjí od poptávky po daném platidlu. První myšlenky kryptoměny začaly vznikat už v druhé polovině dvacátého století, kdy se začal rozvíjet internet. Do masového vědomí se ale dostala až se vznikem Bitcoinu, který se na trhu ukázal v roce 2009. Kryptoměn je obrovské množství, stránka Coinmartket jich udává přes 6 000, například Litecoin nebo Bitcoincash.

Jak získat kryptoměnu


1. Zakoupení

Pro koupi se stačí registrovat v online směnárně, směnných platforem existuje spousta. Tato stránka už funguje jako klasická směnárna. V určitém kurzu vyměníte své peníze za kryptoměnu. Můžete si tak například koupit Bitcoin.

2. Těžba

Jestli vám přijde nákup kryptoměny nudný, je tu zajímavější alternativa. Můžete si virtuální mince vytěžit. Těžba je zábavnější verze, ale když vám vše půjde dobře tak i levnější.

Těžba virtuální měny za účelem zisku není jen tak. Je k ní potřeba i vhodné vybavení, do kterého budete muset investovat, a je velice náročná na elektřinu, jestli nemáte výhodnou cenu ze energie, těžba se vám rozhodně nevyplatí. Nejprve si zvolíte měnu, kterou budete těžit. Po výběru kryptoměny je potřeba sehnat vhodný hardware pro těžbu a stáhnout volně přístupný software. Je lepší těžit ve skupině těžařů (mining pool). V teamu získáte větší zisk. Nemusíte se bát, že byste přišli o nějaké mince díky neschopnému "spoluhráči", výdělek je rozdělený podle zásluh.

Samotná těžba je vlastně řešení hádanky. Snažíte se přijít na náhodné číslo (nonce), když číslo uhádnete, uzamkne se blok a těžař získá odměnu v podobě mince dané kryptoměny.

Výhody virtuální měny


Díky tomu, že kryptoměny nebývají nijak regulované ani kontrolované bankou či jinou organizací jsou platby okamžité a zdarma.

Virtuální měna není hmotná, jelikož je vytvořena pouze ze systému jedniček a nul, tak je velice dobře zašifrovaná. Díky tomu je v podstatě nemožné ji zfalšovat či padělat.

Všechny operace s virtuální mincí se ukládají do blockchainu, veškeré evidence digitálního trhu. Všechny transakce se díky těmto záznamům dají ověřit.

Jak uchovávat kryptoměnu


Kryptoměna se uchovává pomocí kryptoměnových peněženek. Tyto peněženky jsou vlastně ekvivalentem bankovního účtu. Pro přihlášení do peněženky budete potřebovat privátní klíč.

Hardwarová peněženka nebo trezor

Peněženka připojená přes USB port. Jedná se asi o nejbezpečnější způsob uchování virtuálních mincí. HW peněženka je chráněna před viry. Přístup je bráněn kódem a transakce se ověřují heslem.

Mobilní peněženky/desktopové peněženky

Většinou se jedná o bezplatnou aplikaci v PC nebo mobilu a je méně bezpečná než HW peněženka. Jedná se o relativně spolehlivé úložiště, ale jen do doby zavirování či heknutí vašeho PC nebo mobilu.

Online peněženka

Asi nejriskantnější alternativa. Stejně jak tomu bylo v předešlém typu, se jedná o aplikaci na webu, mobilu nebo počítači. Služby v této aplikaci ale provozuje majitel aplikace. Díky třetí straně vzniká riziko odcizení, podvodu nebo ztrátě při krachu na burze. Výhodou je možnost okamžité transakce odkudkoliv a uchování peněz zdarma.

K čemu je možné využít kryptoměnu


1. Trh s uměním - NFT

NFT (Non-Fungible Token) je hybnou silou v digitálním trhu. V překladu tento pojem znamená nezaměnitelný token. Je to doklad, který potvrzuje vlastnictví digitální položky. Je to takový digitální patent, který říká, že nějaké osobě patří třeba obrázek, písnička nebo článek v digitálním světě. Materiál, který je takto patentován se nadále vyskytuje na internetu a kdokoliv si jej může zobrazit. Je ale ve vlastnictví určité osoby. Toto vlastnictví je uvedeno v blockchainu. NFT vytváří jakýsi trh s uměním v digitální podobě a kryptoměny jsou nejčastějším platidlem.

2. Investice

Do kryptoměny si můžete uložit vaše peníze. Je celkem vysoká pravděpodobnost, že se zaplacená částka navýší. Je ale třeba rozumět trhu, a hlavně ho sledovat.

3. Platidlo

I přestože měnový fond varuje, že kryptoměna jako zákonné platidlo je riskantní, tak vy jako jednotlivec můžete využívat kouzel kryptoměny. Smíte provádět okamžité transakce klidně do zahraničí. Případně platit v obchodech, které to umožňují.

Autor: Prya

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »