InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Konspirační teorie přitahují zejména osoby s extrémnějšími politickými názory

31.01.2022
Věřit v nejrůznější teorie celosvětového spiknutí zájmových skupin jde ruku v ruce s krajně levicovou a zejména krajně pravicovou politickou orientací. Když politické subjekty neuspějí ve volbách a nemají vliv, je tendence věřit konspiracím u jejich příznivců ještě silnější. Ukazují to výsledky dosud nejrozsáhlejšího mezinárodního výzkumu na toto téma mezi více než 100 000 účastníků z 26 zemí světa, který uveřejnil prestižní časopis Nature Human Behaviour.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Výzkum vedli vědci a vědkyně z německé Univerzity Johannese Gutenberga v Mohuči, koordinaci výzkumu v České republice měla na starosti Sylvie Graf z Psychologického ústavu AV ČR.

Studie prokázala, že konspirační mentalita - tedy tendence věřit konspiračním teoriím - souvisí jak s krajně pravicovými, tak s krajně levicovými politickými názory. "Respondenti zastávající názory na obou extrémních koncích politického spektra vyjadřovali výraznější přesvědčení, že svět je řízen tajnými silami," uvádějí autoři a autorky studie v časopise Nature Human Behaviour. Tendence věřit konspiračním teoriím je pak zvláště výrazná u těch, kteří podporují krajní pravici, zejména tradiční nacionalistické a autoritářské strany.

Rozdíly přitom panují mezi západní a střední Evropou a její jižní částí: zatímco v zemích, jako je Belgie, Německo, Francie, Nizozemsko, Rakousko, Polsko a Švédsko, mají tendenci věřit konspiračním teoriím spíše příznivci politické pravice, v jihoevropských zemích, jako je Rumunsko, Španělsko a Maďarsko, mají tuto tendenci naopak spíše příznivci politické levice.

Teorie pro poražené

Vědci a vědkyně se během výzkumu zabývali také vlivem tzv. deprivace politické kontroly, ta označuje stav zastánců politických subjektů, které nebyly zvoleny ve volbách a nemají tak vliv na dění ve společnosti. "Výzkum potvrdil, že konspirační teorie jsou obecně snáze přijímány osobami, jejichž preferované politické subjekty nejsou součástí státní exekutivy, a sami sebe vnímají jako zbavené politické kontroly," vysvětluje Sylvie Graf s tím, že deprivace politické kontroly hraje významnější roli opět u osob s krajně pravicovými názory.

Autoři a autorky výzkumu však zdůrazňují, že vztah mezi deprivací politické kontroly a tendencí věřit konspiračním teoriím nelze interpretovat kauzálně - nelze tedy říct, co je příčina a co následek. "Voliči, kteří se po volbách ocitnou na straně poražených politických subjektů, mohou s větší pravděpodobností považovat konspirační teorie za atraktivní. Stejně tak ale můžeme uvažovat opačně, a sice že strany, které jsou mimo hlavní proud a mají tedy malou šanci na volební úspěch, mají zvláštní přitažlivost právě pro voliče s konspirační mentalitou. Jinými slovy, jedinci přitahovaní konspiračními teoriemi mají zároveň tendenci volit strany, které jsou na okrajích politického spektra, a proto spíše prohrají volby," tvrdí autorky a autoři vědeckého článku.

Zbraň v rukou populistů

Konspirační teorie kolují mezi lidmi ve všech dobách a kulturách, některé se vracejí, jiné vznikají nově. Pravidelně doprovázejí všechny klíčové události, které mají dopad na většinu společnosti -například teroristické útoky na USA, pandemii nemoci COVID-19 nebo nedávné prezidentské volby v USA.

"Ti, kteří podporují konspirační teorie, věří, že se určitá skupina lidí tajně domlouvá a sleduje pro ostatní zlověstný cíl," vysvětluje Roland Imhoff, vedoucí mezinárodního projektu a profesor sociální a právní psychologie Univerzity Johannese Gutenberga v Mohuči. Zvláště úrodné pole pro šíření konspiračních teorií představuje politika, zejména provokativní rétorika populistů, která v posledních letech do značné míry ovlivňuje politické klima evropských zemí.

Vztah mezi politickou orientací a konspirační mentalitou zkoumali vědci a vědkyně ve dvou etapách: první sběr dat zahrnoval 33 431 respondentů z 23 zemí včetně mimoevropských (např. Brazílie a Izrael). Druhý sběr dat doplnil údaje dalších 70 882 dotazovaných z 13 evropských zemí.

Jednalo se o dotazníkové šetření, v němž respondenti nejprve udávali, do jaké míry si myslí, že jsou světové události a politická rozhodnutí ovládány ajnými spiknutími, o kterých veřejnost není informována. Dále respondenti vyjádřili svoji politickou orientaci na stupnici politických názorů od extrémně levicových po extrémně pravicové. Součástí dotazníku byl i seznam politických stran, z nichž respondenti vybírali tu, kterou podporovali při posledních volbách.

Zdroj: AV ČR

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »