InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Na podporu hospicové péče hodlá Královéhradecký kraj rozdělit 21 milionů korun

21.01.2022
Zastupitelé kraje 31. ledna projednají výsledky dotačního programu na podporu hospicové péče v regionu. Mezi pět poskytovatelů paliativní péče kraj hodlá rozdělit 21 milionů korun. Hospicovou péči podporuje od roku 2018.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"V našem regionu pomáhá umírajícím a jejich rodinám pět domácích hospiců a jeden kamenný Hospic Anežky České v Červeném Kostelci. Od roku 2018 kraj pomáhá tuto péči zkvalitňovat a rozvíjet, což je dobře, protože i díky tomu lze lidem v poslední fázi jejich života zajistit důstojnou a adekvátní péči, kdykoliv o ni požádají," uvedla náměstkyně pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Hospic je zdravotní a sociální služba, která nabízí pomoc těžce nemocným a umírajícím. Domácí hospic pak zajišťuje ošetřovatelskou a paliativní péči v domácím prostředí pacienta tak, aby mohl prožít poslední dny svého života doma, důstojně, v kruhu svých blízkých.

Seznam hospiců působících v Královéhradeckém kraji

Domácí hospic Duha poskytuje mobilní péči klientům v okolí Hořic a Vrchlabí. Nabízí také ošetřovatelskou péči či půjčovnu pomůcek. Zájemci o jejich služby naleznou více informací na: www.hospic-horice.cz.

Už devátým rokem pomáhají pracovníci Domácího hospice Setkání všem potřebným na Rychnovsku. Zájemci o jejich služby je mohou kontaktovat prostřednictvím webových stránek: www.hospicrychnov.cz.

Domácí hospicová péče Hradec Králové je jedním z projektů, který zajištuje Oblastí charita Hradec Králové. Nabízí mobilní služby pro osoby žijící v Hradci Králové a okolí zhruba do dvacet kilometrů od krajské metropole. Informace o jejich službách jsou zde: www.charitahk.cz.

Hospic Anežky České je prvním kamenným hospicem, který vznikl v České republice. Nabízí dvacet pokojů s celkovou kapacitou třicet lůžek. Rodinným příslušníkům a blízkým nemocného umožňuje personál prakticky neomezené návštěvy. Oblastní charita Červený Kostelec provozuje kromě kamenného hospice také mobilní služby pro osoby v terénu. Podrobnosti nejen o paliativní péči lze nalézt na: www.hospic.cz.

Oblastní charita Trutnov poskytuje kromě domácí hospicové a paliativní péče pro obyvatele Trutnovska také ošetřovatelskou péče či půjčovnu pomůcek: trutnov.charita.cz.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Další články z rubriky Regiony

Do zákaznických center v České Třebové a Pardubicích zavítá ČEZ Akademie a poradí s úsporami energií

Asi každý řeší otázku, jak ušetřit za energie. Navštivte Zákaznické centrum a v rámci putovní ČEZ Akademie obdržíte rady, jak ušetřit na energiích a další inspirace na ...

Dopravní nostalgie přinese jízdy historickými vozy i otevřenou vozovnu ve Slatině

Brno - Dopravní nostalgie IGNIS BRUNENSIS po roce opět nabídne přehlídku historických a retro vozů v centru Brna i projížďky pro veřejnost. V sobotu 1 ...

Penta chce narychlo protlačit změnu přes Prahu 2: Kolejiště Hlavního nádraží se má stát staveništěm

Rada městské části Praha 2 v pondělí projednávala podání podnětu na změnu územního plánu na kolejiště Hlavního nádraží. Pozemky vlastní České dráhy, a ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou tramvajové tratě na Letenském náměstí. Práce zde ...

Projekt Naše stopy v NATO zabodovaly na jihu Čech. Vzdělávací projekt o armádě si škola pozvala už podruhé

Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstv ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »