InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Hyundai Motor hlásí za rok 2021 výrazný nárůst na celkově klesajícím evropském trhu

19.01.2022
Navzdory celkovému snížení poptávky v automobilovém odvětví uzavřela společnost Hyundai Motor Europe rok 2021 vynikajícími prodejními výsledky. Společnost prodala loni v Evropě 515 886 vozů, což je o 21,6 procenta více než v roce 2020. Podíl na trhu tak vzrostl o jeden procentní bod na 4,4 procenta.
Foto: hyundai.cz
Elektrifikované vozy měly navíc historicky nejvyšší podíl na celkovém prodeji. Třicet pět procent vozů Hyundai prodaných v Evropě v roce 2021 mělo alternativní pohon, což zahrnuje hybridy i plug-in hybridy, bateriové elektromobily nebo modely poháněné vodíkovým palivovým článkem. V porovnání s předchozím rokem to představuje nárůst o 77 procent. Vozidel s nulovými emisemi bylo prodáno 72 509. Jejich podíl na celkovém prodeji značky Hyundai v Evropě tak dosáhl 14,1 procenta.

"Skutečnost, že Hyundai dokázal dynamicky růst na klesajícím automobilovém trhu v Evropě, opravdu potvrzuje přednosti naší produktové řady a kvality našich služeb," říká Michael Cole, prezident a generální ředitel společnosti Hyundai Motor Europe. "V roce 2021 jsme čelili problémům v dodavatelských řetězcích a pokračující pandemii, která i nadále ovlivňuje veškeré aktivity od mezinárodního cestování až po každodenní život. Nicméně naše dealerská síť potvrdila, že dokáže udržet kvalitu svých služeb dokonce i v náročných podmínkách. To opravdu potvrzuje úspěch našeho zaměření na zákazníky."

Rekordní tržní podíly na evropských trzích


Hyundai kromě 4,4% tržního podílu v Evropě dosáhl v roce 2021 rekordního podílu na trhu také v Německu, Španělsku, Itálii, Francii a Velké Británii. Mimořádně úspěšná byla také v České republice. V Německu tvořily modely Hyundai 4,1 procenta všech prodaných osobních automobilů, to je o půl procentního bodu více než v předchozím roce a historický rekord. Loni bylo v Německu registrováno 106 620 nových vozů Hyundai.

Hyundai ve Španělsku dosáhl podílu na trhu 6,7 procenta - i to je nejlepší výsledek všech dob. Celkem tam bylo registrováno 57 508 nových vozidel. Po zahájení prodeje modelu IONIQ 5, elektricky poháněného středně velkého CUV a vlajkové lodi mezi akumulátorovými elektromobily značky Hyundai, se společnost ve druhé polovině roku stala prodejním lídrem. Hyundai tak zakončil loňský rok jako nejlepší asijský výrobce automobilů ve Španělsku a mezi všemi výrobci obsadil páté místo.

Podíl značky Hyundai na trhu v Itálii dosáhl v roce 2021 3,1 procenta. To je o 0,7 procentního bodu více než v předchozím roce a o 0,5 procentního bodu více než v roce 2019. V Itálii se podařilo meziročně zvýšit prodeje o 35 procent. V roce 2021 bylo elektrifikováno 28 procent vozidel Hyundai prodaných v Itálii.

Hyundai dosáhl historicky nejvyššího podílu na trhu také ve Francii, a to 2,7 procenta - to je o 0,6 procentního bodu více než v předchozím roce. Prodeje meziročně vzrostly o 30,8 procenta. Celkem bylo v roce 2021 prodáno ve Francii 45 241 vozidel Hyundai.

Hyundai slaví významné úspěchy také na britském trhu. Společnost prodala 69 680 vozů, což představuje tržní podíl 4,2 procenta - dosud nejlepší výsledek ve Velké Británii. K meziročnímu nárůstu prodeje o 47 procent významně přispěly nově představené modely BAYON, KONA N a IONIQ 5. Společnost Hyundai prodala v roce 2021 ve Velké Británii více než 12 500 vozidel s nulovými emisemi - to je čtvrtý nejvyšší počet mezi všemi výrobci.

V České republice je Hyundai druhou nejprodávanější značkou na trhu, když v roce 2021 prodal 20 200 osobních vozů, což představuje meziroční nárůst o 26,01 procenta a tržní podíl 9,76 procenta, oproti předloňským 7,9 procenta. Elektricky poháněných vozů bylo 283 kusů, což činí 10,69 procenta celkového českého trhu elektromobilů. Kromě toho bylo loni v České republice registrováno 645 nových vozů Hyundai s hybridním pohonem, z toho 152 plug-in hybridů.

Zdroj: Hyundai

Další články z rubriky Auto moto

Na silnice po zimním spánku opět vyrážejí cyklisté a motorkáři. S nadcházejícími Velikonocemi zbystřete, vyzývá Besip

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, ...

Společnost Scania urychluje nasazení autonomní přepravy mezi dopravními uzly

Společnost Scania spouští komerční pilotní program autonomní přepravy (Autonomous Commercial Pilot Programme). V plánu jsou automatická řešení s využi ...

Kia EV9 získala dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získa ...

Tatra Trucks má novou konstrukční kancelář v Brně, v blízké době přibude další v Ostravě

Kopřivnická automobilka nastartovala procesy restrukturalizačních kroků a investic, která mají výrazně zvýšit objem produkce a také zefektivnit její c ...

Nová Škoda Octavia má český ceník, navzdory mnoha vylepšením se její ceny nezvýšily

Mladá Boleslav - Krátce po uvedení limitované edice First Edition vstupují na český trh další varianty modernizovaného modelu Škoda Octavia. Zákazníci ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »