InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

7 důvodů rozpadu vztahů podle psychologa

13.01.2022
Psychologové se už léta snaží odhalit tajemství lásky a romantiky a pochopit, jak vztahy fungují. Existuje nespočet studií, průzkumů a teorií, které se nám snaží tuto problematiku osvětlit, ale i přes jejich veškerou snahu se zdá, že většina lidí je stále stejně bezradná, pokud jde o srdeční záležitosti.
Ilustrační snímek | Foto: Travis Grossen on Unsplash
Překvapivý nárůst počtu rozchodů a rozvodů v posledním desetiletí nás vlastně všechny nutí kroutit hlavou a ptát se: "Proč jsou moderní vztahy tak křehké?". Na stejnou otázku jsme se zeptali psychologa, který se často potkává s klienty ve vztahových potížích. Pojďme se podívat na 7 klíčových důvodů, proč se moderní vztahy rozpadají.

Ještě nejste připraveni


Až příliš často naše vztahy ztroskotávají na tom, že na ně prostě ještě nejsme připraveni. Možná si chcete zachovat nezávaznost a zábavu a nejste ochotni se vázat. Silný a zdravý vztah je především o kompromisech, oddanosti, trpělivosti a obětavosti, ale zdá se, že moderní vztahy na to zapomněly. Nerealistické standardy nastavené moderní kinematografií a sociálními médii nás nutí myslet si, že dokonalý vztah by měl být takový, ve kterém jsme vždy šťastní, nikdy nedochází ke konfliktům a dokonale se ke svému partnerovi hodíme. Dokud se tedy nenaučíte tyto představy opustit, nikdy nebudete připraveni na vážný vztah.

Jste příliš zaneprázdnění na to, abyste se usadili


Moderní společnost si cení výkonu, tvrdé práce a úspěchů, takže lidé se v dnešní době stali bezohlednějšími a ambicióznějšími než kdykoli předtím. Každý chce být nejlepší ve svém oboru, nejlepší ve třídě nebo nejoblíbenější ve škole. Chtějí se dostat na prestižní obory nebo být povýšeni na vrchol firemního žebříčku. Při tolika dalších životních prioritách může být těžké najít si čas na romantický vztah.

Nechcete se vázat


Dalším důležitým důvodem, proč se moderní vztahy staly tak křehkými, je to, že si lidé často pletou lásku s jinými city. Možná ve skutečnosti nechcete lásku, ale chcete vzrušení nebo společnost. Možná chcete jen někoho, kdo vám ukáže, jak se máte dobře, nebo někoho, s kým si můžete pravidelně povídat, abyste se necítili osamělí. Láska je především o vzájemné důvěře, úctě a přátelství. Ne vždy bude intenzivní, vášnivá nebo vzrušující.

Chcete něco okamžitého


Aby se vztah stal zralým, zdravým a silným, potřebuje čas na rozkvět a prostor k růstu. Problém je, že většina lidí na to v dnešní době jednoduše nemá trpělivost. Většina z nás je vinna tím, že něco chce, ale není ochotna na tom pracovat. Vrháme se do vztahů, ale ukončujeme je, jakmile najdeme něco lepšího. Když se něco pokazí, raději začneme znovu s někým novým, než abychom se snažili s partnerem něco vyřešit a zjistit, proč se vztahy rozpadají. Ale tím, že chceme příliš mnoho a příliš rychle, vystavujeme sebe i své vztahy neúspěchu.

Nechcete vynaložit úsilí


Zdá se, že mnoho lidí má mylnou představu, že vše, co ve vztahu chtějí, se jim samo kouzelně představí, úhledně svázané do mašličky. Pravdou však je, že tyto představy a ideály nám mohou škodit a způsobit, že budeme nevděční za to, co už máme. Většina lidí zapomíná, jak vzácná a cenná láska skutečně je. Jste příliš zaujati dokonalou verzí partnera, kterou máte ve své hlavě, a ztrácíte ze zřetele všechny ty dobré věci, které máte přímo před sebou. Je snazší vztah ukončit, než řešit, jak zachránit vztah.

Jste příliš ostražití


Necháváte svou hlavu po většinu času vládnout vašemu srdci? Rozmlouváte si věci, které chcete, a dovolujete svému strachu, aby vám bránil být šťastný? Možná ano, jen o tom ještě nevíte. Když si lidé kolem sebe postaví příliš mnoho zdí, může být těžké se k nim dostat. Pokud jste v srdečních záležitostech příliš rozumní a opatrní, možná se nikdy doopravdy nezamilujete, protože láska je někdy nelogická a nevysvětlitelná. Někdy láska znamená udělat skok víry a otevřít se někomu celým srdcem. Musíte zapomenout na čas, vzdálenost, kompatibilitu nebo praktičnost a dopřát si svobodu být s kýmkoli chcete, bez ohledu na problémy nebo komplikace.

Jste příliš závislí na moderních technologiích


Přílišná závislost na technologiích může být v neposlední řadě důvodem, proč většina moderních vztahů nevydrží. Internet, mobily a sociální sítě nás sice všechny sblížily, ale zároveň nás od sebe vzdalují. S celosvětovou sítí na dosah ruky můžete být natolik pohlceni svým virtuálním životem, že zapomenete žít ten skutečný. Textové zprávy, chaty a hlasové hovory nahradily kvalitní čas strávený tváří v tvář s těmi, které máme rádi, a když už je celý váš život zachycen v příběhu na Instagramu nebo ve vlákně na Twitteru, může se stát, že si nemáme o čem povídat.

Existuje řada důvodů, proč mohou mít moderní vztahy problém přežít, ale toto jsou jen některé z těch nejpravděpodobnějších. Příliš často zapomínáme na to, abychom si v životě udělali čas na lásku. Vztahy bereme jen jako příležitostnou vymoženost, protože chceme okamžité uspokojení a raději jsme otevřeni co největšímu počtu různých možností. Pravdou však je, že láska nikdy nepřichází snadno a žádný skvělý vztah nevznikne přes noc. Řiďte tedy svá očekávání, dělejte s partnerem kompromisy, věnujte více času tomu, co je pro vás skutečně důležité, a buďte vděční za všechny lidi ve svém životě, kteří vás milují.

Autor: St

Další články z rubriky LifeStyle

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Úterý 19.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »