InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Prodeje Toyoty v Evropě loni vzrostly o 8 %, tržní podíl je rekordní

13.01.2022
Společnost Toyota Motor Europe (TME) za rok 2021 prodala na trzích západní, střední a východní Evropy, včetně Turecka a Ruska, Izraele a řady zemí ve střední Asii 1 076 300 vozidel značek Toyota a Lexus. Opět tak překonala výsledky celého trhu, který stagnoval v důsledku společných dopadů pandemie a kritického nedostatku počítačových čipů.
Foto: toyotanews.eu
Celkový tržní podíl TME vzrostl o 0,4 procentního bodu na 6,4 %, což znamená historický rekord, do nějž se promítá celkový růst o 1,4 procentního bodu od roku 2018. Díky tomu značka Toyota poprvé v historii obsadila druhé místo v evropském žebříčku nejprodávanějších osobních vozů.

Podílí se na tom rekordně vysoká zákaznická poptávka po nízkoemisních modelech zahrnující širokou škálu čistých elektromobilů, vozů poháněných palivovými články, plug-in hybridů a klasických hybridů. TME prodala celkem 623 777 hybridních vozů (meziročně +19 %), čímž jejich podíl na celkových prodejích vzrostl na 58 % (resp. 70 % v západní Evropě).

"TME díky nabízené skladbě produktů a pohonných ústrojí dokázala v roce 2021 naplnit emisní cíle EU, což hodláme činit i do budoucna v rámci naší cesty k uhlíkové neutralitě," uvedl Matt Harrison, prezident a generální ředitel Toyota Motor Europe.

Značky Toyota a Lexus v prosinci loňského roku odhalily několik nových elektrifikovaných produktů, které budou klíčovou součástí firemní strategie v oblasti uhlíkové neutrality. Celosvětově bude firma do roku 2030 nabízet celkem 30 bateriových elektromobilů s pokrytím všech segmentů trhu.

TME chce do té doby v zemích západní Evropy dosáhnout v prodejích alespoň 50% podílu bezemisních vozidel, v případě značky Lexus je cílem prodávat pouze vozidla s nulovými emisemi. Ve výhledu do roku 2035 bude TME v rámci EU připravena ke 100% snížení emisí CO2 u všech nových vozidel. V nejbližším výhledu (do roku 2025) rozšíří TME svoji produktovou nabídku bezemisních vozů na 10 modelů.

Výsledky jednotlivých značek a modelů

Toyota v roce 2021 zvýšila podíl na mainstreamovém trhu o 0,6 procentního bodu na 6,3 % při nárůstu prodejů o 9 % na 1 003 859 vozů. Nejprodávanější modely značky, tedy Corolla, Yaris a RAV4, se na uvedených prodejích podílely z 55 %. Hybridní elektrické vozy se na celkových prodejích podílely z 58 % (+5,0 procentního bodu meziročně), resp. 69 % (+6,0 procentního bodu) v zemích západní Evropy.

Ke klíčovým modelům, které značka nově uvedla na trh, patří zcela nové kompaktní SUV s označením Yaris Cross. V dubnu 2021 byl oznámen vznik nové dílčí značky bZ pro bateriové elektromobily postavené na vyhrazené platformě eTNGA; v prosinci 2021 pak následovala evropská premiéra modelu bZ4X z kategorie SUV.

Lexus meziročně navýšil prodeje o 2 % při tržním podílu v prémiovém segmentu na úrovni 2,3 %. Nejprodávanější modely, tedy UX, NX a RX, se na prodejích podílely z 81 %. Hybridní elektromobily tvořily 61 % celkových evropských prodejů značky; v zemích západní a střední Evropy tento podíl narostl na 90 %.

V posledním čtvrtletí 2021 byl uveden Lexus NX druhé generace; vedle výrazně vylepšeného hybridního elektromobilu představila značka svůj historicky první plug-in hybrid. Nedávno Lexus oznámil, že v polovině roku 2022 uvede svůj první čistě elektrický vůz na vyhrazené platformě, model RZ 450e. Ambiciózní plány značky Lexus zahrnují 20 modelových novinek do roku 2025 a bezmála zdvojnásobení evropských prodejů na 130 000 vozidel ve stejném období.

Zdroj: Toyota

Další články z rubriky Auto moto

Škoda Superb nyní dostupná s dalšími pohonnými jednotkami včetně nového plug-in hybridu

Mladá Boleslav - Čtvrtá generace modelu Superb vstupuje na český trh v dalších variantách. Nabídku motorizací obohacuje výkonný zážehový motor 2,0 TSI, karosářskou verzi kombi lze nově objednávat i s plug-in hybridním ústrojím. Zákazníci nyní mají ...

Pokrok pro lidstvo: Robotaxi Hyundai IONIQ 5 uspělo v simulované zkoušce pro získání řidičského oprávnění

Značka Hyundai spustila kampaň s videem, v němž plně elektrické robotaxi IONIQ 5 s funkcí autonomní jízdy úspěšně absolvovalo test podobný jízdním zko ...

Kopřivnická Tatra získala dotaci na vývoj nákladního bateriového elektromobilu

Automobilka Tatra Trucks se v posledních letech vedle produkce standardních nákladních vozidel intenzivně věnuje i vývoji automobilů s alternativními ...

Volkswagen rozšiřuje své jarní akční nabídky o mimořádně atraktivní edici Limited

Volkswagen zařazuje do své jarní akční nabídky speciální edici Limited, která je za mimořádně výhodných podmínek dostupná pro všechny modely Volkswage ...

FIAT uvádí novou 500 Collezione 1957, která je sběratelskou edicí

V roce 1957 představil FIAT světu svůj malý velký vůz: Fiat 500, který se stal symbolem masové motorizace a skutečným světovým ambasadorem produktů "M ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »