InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

BMW Group ČR i přes nepříznivou situaci v roce 2021 vyrovnala registrace nových vozů z roku 2020

12.01.2022
V roce 2021 BMW Group v České republice registrovala 5285 vozidel, což znamená nárůst o 0,6 % ve srovnání s rokem 2020. Značka BMW vykázala 4909 registrací nových vozů (stejně jako v roce 2020) a MINI 355 vozů (+9,2 %). BMW Motorrad zaznamenalo svůj historický rekord, za 12 měsíců roku 2021 na českém trhu registrovalo 1098 motocyklů.
Foto: press.bmwgroup.com
BMW přesně stejný výsledek jako v roce 2020, první místa ve dvou segmentech
Značka BMW zaznamenala s počtem 4909 na kus stejný počet registrací nových vozů jako v roce 2020. Tohoto výsledku bylo dosaženo i přes nepříznivou situaci způsobenou zejména omezenými dodávkami polovodičových součástek. Nejúspěšnější trojicí BMW v roce 2021 bylo BMW X5, následované BMW řady 3 a BMW řady 5. V těsném závěsu byly modely BMW X1, BMW X3, BMW X5 a BMW X7. Tyto výsledky svědčí nejen o vyváženosti nabídky, ale také o mimořádné oblibě SAV a SAC modelů BMW řady X. Podíl čistě elektrických modelů činil 2,3 % (v pořadí BMW i3, BMW iX3 a BMW iX).

BMW každý segment, v němž je přítomné, obohacuje unikátní kombinací prémiovosti a radosti z jízdy. V registracích nových vozů v segmentu sportovních automobilů v roce 2021 dominovalo BMW řady 4 Coupé, následované variantou BMW řady 4 Cabrio. V segmentu C-MPV patřila první příčka BMW řady 2 Active Tourer, jehož nová generace pro rok 2022 je již připravena ve startovních blocích; prodej začne v únoru.

"Rok 2021 pokračoval s mnohými výzvami a nelehkými situacemi nejen ve výrobě. I přes tyto překážky se nám podařilo udržet prodejní výsledky na velice dobré úrovni. Pevně věřím, že nadcházející rok přinese konečně pozitivní změnu, situace se uklidní a ubude překážek. Naši dealeři odvedli skvělý výkon, za což jim děkuji. Všechny showroomy splňují nejpřísnější opatření a prodejci jsou připraveni na každého zákazníka," řekl Federico Izzo, generální ředitel BMW Czech Republic s.r.o.

Zajímavosti: 40 manuálních převodovek, dominantní xDrive a úspěchy divize BMW M
Hodnocení roku 2021 přináší několik zajímavostí. Jednou z nich je jistě fakt, že vozy s manuálními převodovkami si zvolilo jen 40 zákazníků, což znamená podíl pouhých 0,8 % na všech registracích nových vozů. Ještě zajímavější je tento údaj v kontextu modelů BMW M3/M4, z nichž mělo manuální převodovku jen 5 vozů. Trvale vysoký zájem mají zákazníci o modely vybavené pohonem všech kol BMW xDrive, v roce 2021 jejich podíl na všech registracích činil více než 82 procent.

Při srovnání druhů pohonu i letos zvítězil vznětový motor s podílem překračujícím 52 %. Zážehový motor mělo pod kapotou 45,2 procenta vozů, z nichž téměř 16 % mělo plug-in hybridní pohon. Elektrický pohon, který BMW v roce 2021 nabízelo ve třech modelech, tvořil 2,4 %. Celkově patřilo elektrifikovaným automobilům 8,5 % registrací nových vozů.

Trvale značné oblibě se těší automobily divize BMW M, jimž v roce 2021 patřilo 21 % prodaných vozů, přičemž samotné vysokovýkonné M modely měly podíl na celkových prodejích 5,8 %. Tato hodnota je z celosvětového měřítka jedna z nejlepších. Nejúspěšnějším vysokovýkonným M modelem bylo v roce 2021 BMW M3 Sedan, mezi vozy M Performance zákazníci nejčastěji volili BMW X5 M50d a BMW M440i.

I když jsou čeští zákazníci ve výběru barev nových vozů stále relativně konzervativní, rok 2021 ukázal narůstající podíl speciálních laků z produkce BMW Individual. Celkově však vedou s podílem 23 % různé odstíny černé barvy, následované bílými (21 %) a modrými (8 %).

MINI s navýšením registrací oproti roku 2021
K navýšení registrací došlo v případě MINI o 9,2 % na 355 vozů. Nejprodávanějším modelem bylo klasické MINI, následované modelem MINI Countryman. Zajímavostí jsou pouze 4 vozy z celkového počtu prodaných vozů vybavené manuální převodovkou a dlouhodobě také značný úspěch nejostřejších verzí v provedení John Cooper Works. Vzrůstající zájem byl i o první čistě elektrické MINI Cooper SE a plug-in hybridní MINI Countryman SE. S větším zapojením elektrických modelů je počítáno intenzivněji i do budoucna, jelikož poslední model se spalovacím motorem bude představen v roce 2025.

Rekordní počet registrací a úspěšný prodej nových modelů BMW Motorrad
Značka BMW Motorrad zaznamenala s počtem 1098 registrovaných motocyklů 24% nárůst oproti roku 2020. Rekordního výsledku bylo dosaženo i přes omezené dodávky polovodičových součástek a výpadek dodávek podvozkových komponentů pro modely s motory boxer z důvodu povodní, které postihly našeho dodavatele v Německu. Nejúspěšnějším modelem v roce 2021 bylo BMW R 1250 GS Adventure následované BMW R 1250 GS. Na trhu se rovněž velice dobře etablovala novinka v segmentu velkých cestovních cruiserů: BMW R 18.

Zdroj: BMW Group

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »