InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Díky spolupráci města a kraje se zoologická zahrada Liberec dočká rozvoje už v příštím roce

28.12.2021
Liberecký kraj převzal od statutárního města Liberec zoologickou a botanickou zahradu. Liberec naopak od kraje získal domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. V úterý 28. prosince to stvrdili svými podpisy na smlouvách o majetkových převodech hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.
Foto: kraj-lbc.cz
Liberecký kraj tímto krokem přebírá zodpovědnost za dvě zahrady, které mají regionální, nadregionální i nadnárodní význam. Město pak od kraje získává dva domovy seniorů, které převážně využívají občané Liberce.

"Diskuze o financování organizací s nadregionálním významem se vedou už od vzniku Libereckého kraje. Nejde o první podobnou transakci mezi městem a krajem. Podobně už kraj a město před pěti lety směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko. V minulosti také kraj s městem směnily Liebiegův palác a bývalé městské lázně, kde dnes sídlí Oblastní galerie, která patří kraji. Město také poskytlo kraji budovu bývalého sirotčince, kraj tam s pomocí dotace vybudoval hospic," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Větší rozvojové plány má v následujících deseti letech zoologická zahrada. S ohledem na novou legislativu týkající se životních podmínek chovaných zvířat, ale také kvůli potřebě modernizovat prostory pro návštěvníky, se uskuteční již v roce 2022 řada oprav jak v zahradě, tak také v dětském koutku či v kulturním centru Lidové sady.

"První investice kraje půjdou zejména do projektování. Dohoda je nastavená tak, že se na investicích pro rozvoj liberecké zoo budeme rovnocenně podílet společně s městem. Tím nejdůležitějším a nejnáročnějším krokem je nyní zadání studie nové podoby zoologické zahrady, která se postupně rozšíří za současnou konečnou stanici tramvaje do okolí bývalého lesního amfiteátru. Změn dozná i stávající areál. Soutěže chceme vypsat v následujících dvou letech. O jejich formě ještě budeme diskutovat," dodal hejtman Martin Půta. Chystá se mimo jiné i studie na komplexní rekonstrukci pavilonů levhartů, šelem a primátů.

V plánu je tak pro nejbližší dva roky, kromě projektování, řada konkrétních úprav. Některé návštěvníci zaznamenají již na jaře příštího roku. Bude rekonstruován pavilon a venkovní výběh žiraf, za bývalým vstupem do zahrady vznikne rekonstrukcí dřevostavby pavilon novozélandských papoušků Nestor Kea. Zároveň bude dokončena "Stezka rododendrony" s interaktivními panely o chovu dravých ptáků a sov, jež je dlouholetou specializací a chloubou liberecké zoo.

Obnovy se dočká také interiér pavilonu šelem. Další etapa, která si vyžádá delší čas, se týká spodní části zoo. Bude zahrnovat rekonstrukci jezera se zimovištěm pelikánů a lemurů a bývalé expozice pelikánů, dětského hřiště a bistra u kontaktní zoo. V roce 2022 se změní také prostory pro občerstvení návštěvníků.

Upraví se též dětský koutek. Kolem herních prvků vzniknou bezpečné dopadové plochy, rekonstruovány budou také vodní prvky, které uvítají děti zejména v létě. Bude připravena také studie na nové občerstvení tak, aby odpovídalo současným potřebám. Bistro by mělo být hotové v první polovině roku 2023.

"Město se bude po dobu deseti let podílet na investicích 25 miliony korun ročně. Hned v příštím roce se to projeví jak v dětském koutku, tak například u nového pavilonu pro papoušky Nestor Kea či rekonstrukcí pavilonu a venkovního výběhu žiraf. Budeme mít svého zástupce v pracovní skupině, která vzniká právě pro plánování rozvoje zahrady. Zároveň nám přísluší právo spolurozhodovat o tom, jak budou městské peníze investovány," uzavřel primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.

Zdroj: Liberecký kraj

Další články z rubriky Regiony

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »