InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

Zařiďte si domácí Wi-Fi síť na mesh systému, jednoduše?

22.12.2021
Máte stále problémy s budováním domácí sítě, která by byla stabilní, spolehlivá a dostatečně rychlá? Možná na to jdete zbytečně složitě.
Halo H30G - AC1300 Wi-Fi Mesh systém pro celou domácnost | Foto: mercusys.com
Klasický Wi-Fi router je "krabička s anténami", kterou umístíte v bytě, nebo domě. Problém je, že za každou další zdí už máte slabší signál a v rozích místností už většinou nechytíte Wi-Fi žádnou. Vyřešit se to dá další "krabičkou", takzvaným "extenderem". Ten Vám však poskytne už jen poloviční rychlost, a bohužel využívá už jiný název sítě. Takže při přechodu do jiné místnosti musíte přerušit práci a v mobilu nebo notebooku se budete muset připojit na jinou Wi-Fi síť. Prostě otrava. Tak co s tím?

Slyšeli jste někdy o Wi-Fi mesh systémech? Jedná se o sofistikovanější řešení, jak si vytvořit Wi-Fi síť. Naleznete je v několika variantách, od jedné jednotky až po balení po třech. Ty se šikovně rozmístí po bytě či domě a po zapnutí vytvoří pouze jednu Wi-Fi síť s jedním názvem a jedním heslem. Díky mesh systému se můžete pohybovat domácností například se smartphonem nebo tabletem v ruce, přičemž tato koncová zařízení si automaticky vždy vyhledávají tu jednotku, která v danou chvíli nabízí nejsilnější signál. To nejenže šetří baterii v telefonu nebo notebooku, ale současně to zajišťuje nejvyšší možnou úroveň stability sítě. Plynulý přechod mezi jednotlivými přístupovými body (jednotkami) zase znamená, že si přitom ani nevšimnete prodlevy. Například přehrávání videí nebo videohovory budou plynulé a bez přerušení, i když budete chodit sem a tam.

Příkladem může být Wi-Fi mesh systém Mercusys Halo H30G nebo Halo H50G. Značka Mercusys se úspěšně etablovala poměrně nedávno jako výrobce cenově dostupných síťových zařízení pro ty zákazníky, kteří sice nepotřebují přebytek pokročilých funkcí, ale zároveň vyžadují právě stabilitu a spolehlivost, a to za velice přívětivou cenu.

Sada Halo H30G i Halo H50G má v balení dvojici nebo trojici stylových "kostiček", které dokáží při vhodném uspořádání pokrýt bezdrátovým signálem 260 až 550 metrů čtverečných. Tím je zaručeno, že bez jakýchkoliv problémů a s velkou rezervou lze pokrýt drtivou většinu bytů i rodinných domů. Kromě toho se tak zcela zbavíte tzv. mrtvých zón, ve kterých nelze Wi-Fi chytit vůbec.

Při výrobě přístupových bodů mesh systému Mercusys Halo H30G a Halo H50G byly využity výhradně kvalitní komponenty, které znamenají, že se na celou sadu budete moci vždy spolehnout. Maximální rychlost přenosu dat dosahuje v tomto případě až 1,3 Gbit/s (Halo H30G) nebo až 1,9 Gbit/s (Halo H50G), což je naprosto ideální pro sledování HD filmů, hraní on-line her nebo stahování dat. Jsou vybavené technologiemi, díky kterým můžete k jednotkám Halo připojit až 100 zařízení současně bez kompromisů v rychlosti.



Když zatoužíte po Wi-Fi mesh systému od zavedené značky, lze doporučit TP-Link Deco M5 v balení se dvěma jednotkami. S nimi zvládnete pokrýt až 350 m2. A pokud byste potřebovali pokrýt ještě větší plochu, stačí kdykoli přidat jakoukoli další jednotku z rodiny Deco. Model M5 zajišťuje rychlé a stabilní připojení s rychlostí až 1267 Mb/s a funguje ve spojení s jakýmkoli typem poskytovatele internetového připojení (ISP) a modemem. Opět se k němu připojí až 100 zařízení, aniž byste to poznali na rychlosti.



Největší výhodou Deco M5 proti konkurenci je jeho bezpečnostní vybavení, konkrétně bezpečnostní balík TP-Link HomeCare™. Ten vytváří ochranu hned u "vstupních dveří" a zajistí, že všechna připojená zařízení "uvnitř" domácnosti budou ochráněna před hrozbami z internetu. Obsahuje sadu bezpečnostních funkcí, jako integrovaný antivirus Trend Micro, řízení kvality služeb nebo rodičovská kontrola. Ta například dokáže omezit čas trávený online a blokovat nevhodný obsah díky jedinečným profilům, které lze vytvořit zvlášť pro každého člena rodiny.

Tak co na to říkáte? Máte pochybnosti, že je pro vás toto řešení moc složité a nezvládnete jej sami zprovoznit? Omyl. Všechny výše jmenované příklady jsou snadné na zapojení i obsluhu. Stačí jednotlivé jednotky zapojit do elektřiny a jednu z nich připojit k internetu. Nastavení mesh sítě pak zvládnete díky mobilní aplikaci Mercusys nebo Deco, která vás v češtině provede všemi kroky instalace. S Wi-Fi si dnes poradí už každý laik.

Autor: St
Fotogalerie:

Další články z rubriky TechMag

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Hrozby pro macOS: V lednu se nově objevila falešná aplikace slibující prolomení zabezpečení iPhonu

V lednu letošního roku zaznamenali bezpečnostní specialisté pokles detekcí hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. I přesto se nově objevil ...

Československý obrněný transportér OT-64 patřil mezi světovou špičku

Český OT-64 SKOT byl nejmodernějším transportérem na světě. Toto tvrzení se může zdát přehnané, ale ve skutečnosti je založeno na faktech. V tomto člá ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »