InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Manuální vs. automatická převodovka - jakou převodovku zvolit?

20.12.2021
Volba manuální nebo automatické převodovky je otázkou hned několika různých otázek, které si musíte dopředu položit. I tak ale nemusí být výsledek úplně jednoznačný. Existují totiž auta, která jsou skvělá s automatickou převodovkou a naopak modely, kde je mnohem lepší manuální řazení. Následující článek vám tak může nabídnout pomocnou ruku v obecném zhodnocení vlastností manuální či naopak automatické převodovky.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Nové nebo ojeté vozidlo?


U nových vozidel může být lepší volnou automatická převodovka. Ta je totiž spojena s nejrůznějšími propracovanými systémy, jako je například adaptivní tempomat a podobně. Naopak i některé starší modely aut se mohou pochlubit velmi spolehlivými automatickými převodovkami. Jediné úskalí při nákupu takového vozidla je v tom, že si nemůžete být úplně jistí, jestli se převodovce dostávalo adekvátního servisu, aby mohla spolehlivě fungovat i nadále. U starších vozů tak může být lepší volbou manuál.

Při nákupu ojetého vozidla obecně platí, že kontrola všech údajů je nesmírně důležitá. Pomůže vám s tím i carVertical, kde si pomocí VIN kód jednoduše ověříte historii vozu.

Vybírejte podle toho, kde budete jezdit


Pro každodenní popojíždění po městě je rozhodně pohodlnější automatická převodovka. Naopak, když si chcete více užít jízdu v terénu na delší vzdálenosti, bývá lepší manuál, se kterým si můžete i lépe podřadit v případě potřeby.

Převodovka nemá na spotřebu nijak dramatický vliv


Častým mýtem, který se objevuje právě v souvislosti s doporučeními na výběr vhodné převodovky, je vliv na spotřebu. Jenže většinou nijak výrazně neplatí, že by automatická převodovka nutně znamenala vyšší spotřebu. V konečném důsledku totiž záleží na stylu jízdu, terénu a podmínkách. Spotřebu tak do výběru převodovky rozhodně netahejte, protože vám toto dilema nepomůže vyřešit.

Cena případných oprav


Hlavně u ojetých vozidel si dávejte pozor na to, jestli nebude potřeba oprava převodovky. Nejde o levný servisní úkon bez ohledu na typ. Obecně bývají ale automatické převodovky náročnější na kompletní opravu, což se může projevit i na ceně.

Proto je velmi důležité udělat si kontrolu VIN čísla před koupí ojetého vozidla. Napoví vám, jestli není tachometr stočený, což by mohlo souviset i s dřívější nutností opravy převodovky. Kontrolu VIN provedete na stránce https://myfreevin.com/cz/.

Na jaká auta jste zvyklí


Velmi důležitým aspektem výběru ideálního typu převodovky je také to, na co jste při řízení zvyklí. Někdo, kde posledních pár let jezdil v autě s automatickou převodovkou si pravděpodobně nebude chtít zvykat na ruční řazení. Naopak existují řidiči, kteří chtějí mít všechno pod kontrolou a nedokážou si představit jízdu bez nutnosti ovládání převodovky.

Autor: WP

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »