InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Zima a parkování venku automobilům nedělá dobře - jak sebe i vůz ochránit?

18.12.2021
Zima je tady a opět prověří, kdo se na ni připravil a kdo naopak zaspal. Chlad a mráz dokážou potrápit nejen nás samotné, ale i náš automobil. Tomu extrémní počasí zrovna nesvědčí a rychleji se opotřebovává. Náročné podmínky na silnicích navíc přinášejí větší počty nehod. Jak jim předcházet? A jak můžete v zimě ochránit sebe i svůj vůz?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Připravte auto na zimu


Úplně prvním krokem, který byste neměli opomenout, je příprava automobilu na zimu. Můžete tak jednoduše zabránit případnému poškození, kterému se během zimy vyhne jen málokdo. Největším strašákem je posypová sůl a k ní přidávané chemikálie, které dávají pořádně zabrat především laku. Ten je možné ochránit nanesením speciálních prostředků, které na jeho povrchu vytvoří ochrannou bariéru.

Většina řidičů má v zimním období problémy s namrzáním oken. S tím vám pomohou tekuté stěrače, které jsou odolné vůči vodě a předchází jejímu ulpívání a přimrzání. Podobně působí i speciální spreje, které se aplikují na vnitřní stranu skel a zabraňují jejich mlžení.

Nezapomeňte ani na kvalitní zimní pneumatiky a doplnění všech kapalin, včetně nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Jestli si chcete být 100% jistí, že je váš automobil připravený na zimu, můžete využít služeb servisu, kde ho zkontrolují a případné resty opraví.

Sjednejte si kvalitní havarijní pojištění


Velká část řidičů zapomíná na sjednání havarijního pojištění. S ním však můžete pokrýt případné náklady spojené s autonehodou, které se mohou vyšplhat klidně i na stovky tisíc korun. V zimě navíc máte mnohem vyšší šanci, že se k nějaké autonehodě chtě nechtě přimotáte.

Spolu s pojištěním získáte i různé asistenční služby, které vám zajistí například bezplatný odtah automobilu či náhradní vůz. Cena havarijního pojištění se pohybuje v průměru okolo 8 000 Kč ročně, což je několikanásobně méně než výše nákladů na opravu automobilu. O tom, jak můžete na havarijním pojištění ušetřit, si můžete přečíst v tomto článku.

Podle čeho byste měli havarijní pojištění vybírat?


Jako většinu pojištění byste měli i to havarijní vybírat hlavně podle výše krytí. To se odvíjí nejen od ceny automobilu, ale i od toho, mezi jaký typ řidičů se řadíte.

Základní vystačí převážně svátečním řidičům a lidem, kteří s automobilem jezdí jen na nákupy. Jestli se naopak vydáváte často na dlouhé cesty napříč ČR nebo do zahraničí, měli byste určitě sáhnout po vyšším krytí.

Zaměřit byste se měli i na benefity a služby, které vám pomohou, když se dostanete do úzkých. Běžně se jedná o různé asistenční služby či připojištění, díky kterým vám pojišťovna uhradí i náklady spojené se srážkou s divokou zvěří.

Pokud si s jejím výběrem nevíte rady, můžete si přizvat na pomoc kalkulačku havarijního pojištění. Stačí, když nastavíte, jak by podle vás mělo pojištění vypadat, a o zbytek se postará samotná kalkulačka. Během pár minut porovná desítky nabídek pojištění na trhu a vybere pro vás tu nejvýhodnější.

Autor: Kateřina Kubíková

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »