InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Vědci z Intersucha a platforma Windy.com předpovídají sucho téměř pro celý svět

17.12.2021
Vědci Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe), kteří provozují webové stránky Intersucho.cz, a programátoři platformy Windy.com právě dávají světu předvánoční dárek. Monitorují a předpovídají sucho pro téměř celou planetu. Spojili know how provozovatelů webu Intersucho.cz a schopnost vývojářů Windy.com zobrazit meteorologická data, která oslovuje miliony uživatelů denně. Vznikl nástroj, který umožňuje v reálném čase sledovat intenzitu sucha a předpovědět vývoj pro nejbližších 10 dní. To doposud žádný globálně dostupný nekomerční nástroj neumožňoval.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Platforma Windy.com je také orientována na uživatele mobilních telefonů. Díky tomu se tato nová předpověď sucha rázem stává dostupnou pro všechny majitele chytrých telefonů, kterých je v rozvíjejících se ekonomikách výrazně více, než majitelů osobních počítačů.

Jak říká Miroslav Trnka, vedoucí týmu Intersucho i tohoto projektu, jednalo se o jednu z největších výzev pro jeho tým od ustavení českého a slovenského monitoringu sucha. "Když nás kolegové z Windy.com oslovili, nejprve jsme si říkali, že to je nesplnitelný úkol, vhodný spíše pro nějaké globální centrum. Za hodinu už jsme analyzovali naše možnosti a ověřili si, že to spočítat dokážeme. A došlo nám, že pokud se takový systém podaří postavit, dostojí Intersucho svému názvu, což nás pro tu myšlenku všechny nadchlo. Současně nás lákalo spojit síly s českou firmou, jejíž předpovědní aplikaci používají miliony uživatelů po celém světě."

To ostatně dodávají také experti na vizualizaci dat z platformy Windy.com: "Počasí je součástí života každého z nás, proto je ve Windy naším cílem umožnit uživatelům analyzovat počasí v jednoduché a intuitivní formě spolu s interaktivní vizualizací v následujících dnech a týdnech. Neustále se snažíme vyhledávat kvalitní zdroje dat, které by pro uživatele z řad profesionálů či běžných uživatelů měly přidanou hodnotu. Věříme, že prostřednictvím naší spolupráce s Intersuchem nabídneme zásadní data, na základě kterých uživatelé získají lepší orientaci o stavu sucha kdekoli na zemi a budou se moci připravit na jeho dopady," uvedl ředitel Windy.com Tomáš Zámečník.

Podle jednoho z hlavních autorů nové verze modelu Milana Fischera má nový globální systém předpovědi sucha i zásadní výhodu pro web Intersucho v tom, že dává lokálním a detailním předpovědím globální kontext. A současně testuje metody používané v Česku v opravdu extrémních podmínkách. "Naše dosavadní zkušenosti s globálním monitoringem ukazují, jak je důležité mít kromě globálního i detailní lokální systém. V globálním rozlišení jsou např. sucha v Česku zkreslena, ale pořád nám dávají možnost vidět "naše" sucho v Evropském kontextu."

Jeho kolegyně Mgr. Monika Bláhová podílející se na technickém vývoji systému dodává: "Stejně jako na úrovni Česka a Slovenska spouštíme spolu s mapami sucha i globální systém sledování jeho dopadů. Ten umožní, aby se do spolupráce na studiu sucha a jeho monitoringu zapojil každý, kdo má mobilní telefon a minutu času. Ačkoliv máme o počasí i suchu zdánlivě nepřeberné množství informací ze satelitů a počítačových modelů, jsou zprávy přímo od autentických pozorovatelů na místě prostě nenahraditelné." Tvůrci projektu tedy předpokládají, že se stejně jako v Česku mohou postupně zapojit uživatelé systému a to může pomoci např. zemědělcům v rozvinutých i rozvojových zemích.

"Předpovědi počasí jsme byli zvyklí připravovat většinou jen pro střední Evropu. Nyní jsme mohli díky tomuto projektu využít data z nejkvalitnějšího meteorologického modelu z Evropského centra pro střednědobou předpověď v globálním měřítku a vytvořit předpovědi sucha pro každé místo na Zemi. Nebyl to snadný úkol i s ohledem na kvalitu předpovědi srážek hlavně v letních měsících, které jsou v některých částech světa ještě hůře predikovatelné, než jsme byli zvyklí pro území České republiky", uzavírá jeden z klimatologů podílejících se na vývoji systému Pavel Zahradníček.

Celý systém fungoval po většinu roku 2021 ve zkušebním provozu, během kterého se hledala technická úskalí a ověřovala se jeho spolehlivost. Bylo nutné vyřešit chování modelu v tak extrémních podmínkách, jako jsou africké či asijské pouště nebo jihoamerické deštné pralesy. A ačkoliv dnes začínáme oficiálně uveřejňovat předpovědi o suchu na platformě windy.com, změny se postupně dočkají uživatelé webových stránek Intersucho.cz. Od vegetační sezóny roku 2022 budou mít k dispozici kromě české, slovenské a středoevropské také celosvětovou informaci o suchu.

A proč má smysl sucho sledovat? Sucho je fenomén, který se v daný okamžik v nějaké podobě vyskytuje na naší planetě vždy. Výskyt sucha omezuje dostupnost vody, nezřídka potravin a snižuje kvalitu života. A pokud trvá dlouho, může vést dokonce ke společenské nestabilitě. Výskyt sucha v některých klíčových oblastech může ovlivňovat globální ekonomiku a zásobovací řetězce. Ve střední Evropě jsme zažili suché období v letech 2014-2019, které patřilo dle izotopových analýz letokruhů dubu k těm nejhorším za více než 2000 let. V letošním roce se ve středu Evropy sice sucho normalizovalo, ale zato lámalo historické rekordy na severozápadním pobřeží severní Ameriky, středozápadě USA, v Kanadě či ve střední Asii. V čím dál propojenějším světě je nezbytné informace o suchu a jeho očekávaném vývoji v globálním měřítku analyzovat a sdílet, což existující regionální systémy vzhledem k metodickým odlišnostem doposud neumožňovaly.

Zdroj: AV ČR

Další články z rubriky Koktejl

Vědci našli nový způsob vytváření 2D materiálů

Mimořádně čisté dvojrozměrné materiály připravují v unikátním přístroji, v němž panují podmínky ultravysokého vakua, vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Vyvinuli k tomu novou metodu, kterou popisují v odborném časopise ACS Applied ...

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »