InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 24.04.2024 [e]
Nové připady:
7
Ukončená očkování:
6 982 252
Hospitalizovaných:
6
Vyléčení:
4 715 688
Aktivní případy:
132
Úmrtí celkem:
43 522

Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučila posilovací dávku vakcíny Janssen proti COVID-19

16.12.2021
Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) dospěl k závěru, že u osob ve věku 18 let a starších lze uvažovat o posilovací dávce COVID-19 Vaccine Janssen nejméně 2 měsíce po první dávce.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Doporučení vychází z údajů, které ukazují, že posilovací dávka této vakcíny podaná nejméně 2 měsíce po první dávce u dospělých vedla ke zvýšení protilátek proti viru SARS-CoV-2. Riziko známého velmi vzácného nežádoucího účinku trombózy v kombinaci s trombocytopenií (TTS) nebo jinými velmi vzácnými nežádoucími účinky po přeočkování není známo a je pečlivě sledováno.

V této souvislosti by Státní ústav pro kontrolu léčiv rád upozornil, že pro vektorové vakcíny (tedy včetně COVID-19 Vaccine Janssen) pro ČR stále platí stanovisko, které z důvodu prevence tohoto velmi vzácného nežádoucího účinku nedoporučuje používat vakcíny Vaxzevria a Janssen u osob do 60 let věku.

Výbor CHMP dospěl k závěru, že posilovací dávka COVID-19 Vaccine Janssen může být podána po dvou dávkách jedné z mRNA vakcín registrovaných v EU (tedy Comirnaty nebo Spikevax).

Stejně jako u všech léků bude EMA i nadále sledovat všechny údaje o bezpečnosti a účinnosti COVID-19 Vaccine Janssen.

Oficiální doporučení týkající se použití posilovacích dávek, a to buď po jedné dávce COVID-19 Vaccine Janssen, nebo po dvou dávkách vakcín mRNA, s přihlédnutím k místní epidemiologické situaci, dostupnosti očkovacích látek a nově vznikající účinnosti a omezeným údajům o bezpečnosti posilovací dávky, mohou vydat jednotlivé vnitrostátní orgány odpovědné za tvorbu národních očkovacích strategií.

Tato změna registrace bude zohledněna v příbalové informaci a souhrnu údajů o přípravku poté, co bude schválena Evropskou komisí.

Národní imunizační strategie


Provádění očkovacích kampaní v EU zůstává výsadou národních imunizačních komisí (NITAG), které řídí očkovací kampaně v každém členském státě EU. Tyto orgány mají nejlepší předpoklady k tomu, aby zohlednily místní podmínky, včetně šíření viru (včetně nových variant SARS-CoV-2), dostupnosti očkovacích látek a kapacit vnitrostátních systémů zdravotní péče.

EMA bude i nadále úzce spolupracovat s vnitrostátními orgány a Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) s cílem vyhodnotit dostupné údaje a poskytnout doporučení na ochranu veřejného zdraví během probíhající pandemie.

Zdroj: SÚKL
Související:

Další články z rubriky Domácí

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a 8. června v celkem 14 714 volebních ...

Nový (TOP 09): Vysokorychlostní trať Praha - Plzeň - západní Evropa je nezbytná

Plány vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice v současné době nepočítají se spojením ve směru Praha - Plzeň - západní Evropa. Za chybu, ktero ...

Konec opožděných plateb. Evropským parlamentem schválená směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou včera schválili na plénu Evropského parlamentu. Změna má po ...

Ministerstvo zdravotnictví spustilo 2. ročník kampaně na podporu očkování v Česku

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.-27. dubna, je tradiční součástí Světového týdne očkování, ...

Vojenský opravárenský podnik dokončuje dodávku cisteren pro armádu, každá pojme přes 16 tisíc litrů paliva

VOP CZ dokončuje poslední kusy cisteren typu CAPL a CNS pro Vzdušné síly Armády ČR. Celkem jich vojáci dostali necelé tři desítky. Vozidla na podvozku ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »