InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Na první kytaru se nezapomíná - která je pro vás ta pravá?

20.12.2021
Lákalo vás vždy blýsknout se mezi kamarády frajerskou hrou na kytaru? Nebo byste si rádi zpříjemnili své dobrodružné cesty za krásami přírody tímto zvukomalebným společníkem? Není nic snazšího, než navštívit obchod s hudebninami a začít se učit hrát. Muzikantem se můžete stát v každém věku, stačí jen mít pevnou vůli a pravidelně cvičit.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Jak vybrat kytaru pro začátečníka


Volba první kytary je velice důležitá, neboť se jedná o nástroj, který vás bude provázet těžkými začátky.
Pokud špatně zvolíte, může se jednoduše stát, že časem ztratíte motivaci hrát, protože to pro vás bude příliš náročné. Není totiž kytara jako kytara. Některé jsou pro začátečníky vhodnější než jiné, neboť každá má specifické vlastnosti. Vždy je potřeba vyzkoušet si nástroj už v obchodě, abyste zjistili, co vám nevíce vyhovuje. Pojďte se podívat, jaké druhy v hudebninách seženete, a který z nich se bude nejvíce hodit pro začátek vaší muzikantské cesty:

1. Klasická kytara - ideální volba do začátků. Často se u ní používají nylonové struny, které zabrání velkým otlakům na prstech. Je tedy vhodná i pro děti. Problém může nastat později při přechodu na jiný typ, kde jsou struny kovové.

2. Akustická kytara - u tohoto typu se používají struny kovové. V případě, že ji vyberete jako svůj první nástroj, musíte počítat s tím, že vás začátky hraní budou bolet. Tuto bolest však jednoho dne překonáte, kůže na prstech ztvrdne a zvykne si.

3. Elektrická kytara - velmi atraktivní typ, který láká především kluky, co touží vypadat jako rocková hvězda. Elektriky se vyrábějí v mnoha tvarech a nabízí variabilní provedení snímačů, kobylek a spoustu jiných lákadel. Není úplně vhodná pro začátečníky, volte ji spíše jako svou druhou kytaru, až budete umět alespoň základy hraní.

4. Elektroakustická kytara - jak název vypovídá, jedná se o kombinace elektrické a akustické kytary. V těle nástroje je umístěn speciální snímač, díky kterému je možné napojit ji na zesilovač. Zvuk však zůstává nezměněný.

Správná péče o nástroj


Jedním z faktorů, který zohlednit při nákupu své první kytary, je také náročnost na její péči. U klasické kytary se používá vrstvený korpus, což z ní dělá velice odolný kousek. Bude proto mimo jiné ideálním společníkem na cesty. Stačí ji uložit do futrálu nebo obalu a připnout ke krosně. Elektrickou kytaru byste těžko při cestování vlakem pobrali. Aby byl u ní zvuk dobře slyšet, potřebujete totiž alespoň malé kombo, což z ní dělá nepraktického společníka pro převoz.

Rozhodně pravidelnou údržbu vašeho nového miláčka nepodceňujte. Správným zacházením a péči si zachová své vlastnosti a specifický charakter zvuku. Pravidelně z nástroje utírejte prach, a to i z míst, kam se těžko dostává. Vždy, když dohrajete, uložte je do futrálu nebo alespoň do nějakého uzavíratelného boxu či skříně. Jednou za čas je potřeba také vyměnit struny.

Autor: ID

Další články z rubriky LifeStyle

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »