InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Doporučení EMA a ECDC týkající se heterologních očkovacích schémat proti covid-19

09.12.2021
EU v současné době zažívá rostoucí počet infekcí v probíhající pandemii covid-19, jakož i nárůst míry hospitalizací. Očkování proti covid-19 i nadále zabraňuje tomu, aby mnoho milionů občanů EU vážně onemocnělo nebo zemřelo, a čísla ukazují, že počty hospitalizací a úmrtí zůstávají nejnižší v těch členských zemích EU, které mají nejvyšší proočkovanost. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) proto nadále naléhavě vyzývají všechny občany EU, aby se plně očkovali a dodržovali aktuální doporučení týkající se posilovacích dávek.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V souladu s opatřeními, která již přijalo mnoho členských států, se stále větší počet klinických studií podpořených daty z reálného používání vakcín nyní zabýval možností kombinování různých vakcín proti covid-19 jak pro základní očkování (heterologní základní očkování), tak pro podání posilovací dávky (heterologní posilovací dávka) zpravidla 3 - 6 měsíců po základním očkování.

EMA a ECDC přezkoumaly ve spolupráci s odborníky z EU ve skupině EMA COVID-ETF dostupné důkazy, aby bylo možné poskytnout odborné podklady, které pomohou zvýšit flexibilitu očkovacích programů. Poskytují tak technická doporučení ohledně heterologního očkování proti covid-19.

Důkazy ze studií o heterologním očkování naznačují, že kombinace vakcín (vektorových a mRNA) vytváří dostatečnou tvorbu hladin protilátek proti viru SARS-CoV-2 a vyšší tvorbu buněk imunitního systému (T-buněk) než při použití stejné vakcíny (homologní očkování), ať už v základním nebo posilovacím očkování. Heterologní režimy byly obecně dobře snášeny.

Použití vektorové vakcíny jako druhé dávky v základních očkovacích schématech nebo použití dvou různých mRNA vakcín je prozkoumáno méně.

Výzkum s cílem poskytnout více důkazů o dlouhodobé bezpečnosti, trvání imunity a účinnosti pokračuje. Používání heterologních schémat však už nyní může nabídnout flexibilitu v možnostech očkování, a to zejména v případech, kdy některé z vakcín nejsou k dispozici.

Odborné úvahy EMA a ECDC, jejichž výsledek je podrobně popsán níže, mají pomoci vnitrostátním orgánům, které rozhodují o očkovací strategii tak, aby byl co nejrychleji očkován a chráněn maximální počet občanů EU.

Držitelé rozhodnutí o registraci jsou rovněž vyzváni, aby předkládali změny registrace a doplnili podrobnosti o možném heterologním použití. Ačkoli se přezkum netýkal vakcín, které dosud nejsou v EU registrovány, výzkum heterologních kombinací těchto látek bude v budoucnu zohledněn, pokud budou v EU registrovány a bude k dispozici více důkazů.

Technická doporučení a rady týkající se heterologního primárního a posilovacího očkování proti covid-19

Na základě analýzy dostupných důkazů vydávají EMA a ECDC následující technická doporučení. EMA a ECDC zveřejní v blízké době podrobný přehled literatury podporující jejich doporučení.

Další ochranná opatření


I při očkování zůstávají hlavním pilířem ochrany před covid-19 další opatření, jako je dodržování rozestupů, zajištění ventilace v uzavřených prostorech, hygiena rukou a dýchání, vhodné používání ochrany dýchacích cest a dodržování karantény v případě onemocnění, zejména proto, že varianty jako Delta se nadále šíří a nové varianty, jako je Omicron, se stále objevují.

I když jsou vakcíny nesmírně důležité pro prevenci hospitalizace a úmrtí a dosud nabízely ochranu proti všem variantám, nemohou vždy zabránit nákaze. Aby se zabránilo opětovnému nárůstu případů s možným nárůstem hospitalizací a úmrtí, EMA a ECDC naléhavě vyzývají občany, aby se řídili doporučeními na vnitrostátní a evropské úrovni a chránili sebe i lidi kolem sebe.



Zdroj: SÚKL

Další články z rubriky Domácí

Česká pošta opět varuje před podvodnými zprávami

Česká pošta v poslední době opět zaznamenala vlnu podvodů, při nichž je zneužito jméno České pošty a klientům jsou podsouvány nepravdivé informace o jejich zásilkách za účelem vymámit z nich přístupové údaje k jejich elektronickému ...

Z Kanady dorazila do Česka mimořádná dodávka vakcín proti černému kašli pro dospělé

Tato druhá mimořádná dodávka byla zajištěna po dohodě Ministerstva zdravotnictví se společností Sanofi z důvodu zvýšeného zájmu o očkování proti černé ...

Prezident USA Biden přijal Fialu v Bílém domě, jednali o strategické, obranné a ekonomické spolupráci

V Oválné pracovně v Bílém domě přijal v pondělí 15. dubna 2024 americký prezident Joe Biden předsedu vlády ČR Petra Fialu. Oba lídři spolu jednali zej ...

Dávky pro osoby se zdravotním postižením budou podle návrhu MPSV systémově sjednoceny pod ČSSZ

MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlav ...

VZP: Zájem o příspěvky láme rekordy. Za první kvartál dorazilo už 465 tisíc žádostí, o polovinu víc než vloni

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V p ...

Doporučujeme



Středa 17.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »