InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku klesla v listopadu na 3,3 %

08.12.2021
Úřad práce ČR evidoval k 30. 11. 2021 celkem 245 549 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 6 140 méně než v předchozím měsíci a o 28 977 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob činil 3,3 %. To je o 0, 1 p. b. méně než v říjnu a o 0,5 p.b. méně než před rokem. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za říjen 2021) nejnižší v celé EU, a to 2,6 % (průměr EU 6,6 %).
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
Situace na trhu práce se v uplynulém měsíci výrazně nezměnila a také odpovídá klimatickým podmínkám sledovaného období, do evidence se začínají hlásit sezónní pracovníci. "Tak nízkou nezaměstnanost nám může závidět celá EU. Jsme pořád na špici a chceme tam zůstat. Například i proto jsme od listopadu znovu aktivovali program Antivirus, který v předchozích vlnách pandemie skvěle zafungoval a ochránil přes jeden milion pracovních míst," uvádí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

"Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. Pokud jde o turistickou sezónu, s rozjezdem té zimní zaměstnavatelé vyčkávají. Podstatné pro ně je, jak se bude dále vyvíjet epidemická situace a jaká budou v této souvislosti platit bezpečnostní opatření," shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon a dodává: "V následujících měsících nezaměstnanost, v souvislosti s útlumem sezónních prací, především v zemědělství a lesnictví, pravděpodobně vzroste."

Nezaměstnanost v regionech


Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v listopadu v Moravskoslezském a v Ústeckém (4,9 %) a dále v Karlovarském kraji (4 %). Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v listopadu loňského roku, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,1 %). Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných osob oproti listopadu 2020 poklesl o 1,1 p. b. na 4 %. V okresech jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okresech Praha-východ (1,3 %), Pelhřimov, Benešov a Rychnov nad Kněžnou (1,6 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,4 %), Most (6,2 %) a Chomutov (5,8 %).

Struktura uchazečů o zaměstnání


Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily 52,7 % ženy, což představuje 129 412 nezaměstnaných. Podíl nezaměstnaných žen činil 3,5 % a mužů 3 %. U žen došlo k meziměsíčnímu poklesu o 0,2 p. b, u mužů o 0,1 p. b. V uplynulém měsíci hledalo práci prostřednictvím ÚP ČR 37 262 osob se zdravotním postižením (OZP) - 15,2 % z celkového počtu nezaměstnaných. Průměrný věk nezaměstnaných byl v listopadu 43,4 roku, zatímco loni to bylo 42,5 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. A i v průběhu uplynulých 12 měsíců došlo pouze k mírným změnám.

V meziročním srovnání poklesl podíl nezaměstnaných osob ve věkové skupině do 29 let, naopak se zvýšil podíl osob v kategorii 50 plus. V případě této skupiny uchazečů o zaměstnání došlo k nárůstu o 2,9 p. b. (ale v absolutním vyjádření jde o pokles o 2 875 osob). V evidenci ÚP ČR jich bylo k 30.11. 2021 celkem 92 286 a tvořili 37,6 % z celkového počtu nezaměstnaných.

Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním. Změny ve struktuře nezaměstnaných podle vzdělanosti ukazují, že k nejvyššímu meziročnímu poklesu došlo v případě evidovaných uchazečů vyučených (o 11 061) a uchazečů se střední školou (o 8 814). Pokud jde o rozdělení podle profesí, ke konci listopadu bylo v evidenci ÚP ČR nejvíce pomocných a nekvalifikovaných pracovníků, a to 73 166.

Bez práce bylo ke konci předchozího měsíce 12 993 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Meziměsíčně je to méně o 1 661, meziročně pak méně o 986 lidí. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 5,3 % (říjen 2021 - 5,8 %, listopad 2020 - 5,1 %). Z celkového počtu absolventů a mladistvých bylo ke konci listopadu v evidenci ÚP ČR 9 472 absolventů.

Za posledních 12 měsíců se změnila struktura uchazečů o zaměstnání podle délky setrvání v evidenci ÚP ČR. V listopadu 2021 vzrostl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců na celkovém počtu nezaměstnaných o 11,6 p. b. na 35,5 %, tedy celkem na 87 243 osob, a to zejména v důsledku ekonomické krize způsobené epidemií COVID-19. Průměrná délka evidence se ve srovnání s říjnem prodloužila o 6 na 522 dnů.

Podpora v nezaměstnanosti


Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v listopadu celkem 73 463 osob, což představuje 29,9 % všech uchazečů o zaměstnání. Počet lidí s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně klesl o 15 318 osob.





Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Ekonomika

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník vedl technologickou misi v Mexiku

Rozvoj česko-mexických hospodářských vztahů, podpora spolupráce v oblasti vědy a výzkumu i podpora dokončení modernizace takzvané Globální dohody mezi EU a Mexikem, která by měla další obchod usnadnit. O těchto a dalších tématech jednal náměstek ...

Svaz průmyslu a dopravy chce ještě více podporovat digitální dovednosti

Představitelé Svazu průmyslu a dopravy (SP ČR) a České společnosti pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) podepsali v pondělí 22. 4. v Praze Memorandum ...

Správci lesů se připravují na kůrovce, první masivní rojení čekají v květnu

Aktuální ochlazení zastavilo kůrovce probuzeného nezvykle teplým dubnovým počasím. Na první letošní rojení připravili lesníci téměř sto tisíc lapáků a ...

Finanční úřady přijaly již 2 miliony daňových přiznání, čas na elektronické podání je do druhého května

Finanční správa připomíná termín pro elektronické podání přiznání k dani z příjmů, který v letošním roce připadá na čtvrtek 2. května 2024. Tento den ...

Úřad spouští novou kampaň proti kyberšmějdům

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se spojuje s policií a bankami (ČBA) v boji proti kybernetickým podvodníkům. Jejich spo ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »