InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

ČOI: Kontrola kuchyňských elektrospotřebičů odhalila nedostatky

03.12.2021
Česká obchodní inspekce provedla kontrolní akci zaměřenou na malé kuchyňské tepelné elektrospotřebiče. ČOI vyhodnotila 20 typů výrobků, nedostatky zjistila téměř u poloviny kontrolovaných elektrospotřebičů.
Foto: coi.cz
Česká obchodní inspekce provedla v rámci mezinárodní kontrolní akce kontroly zaměřené na dodržování směrnic EU. Do této akce bylo zapojeno 10 dozorových orgánů ze států Evropské unie.

V rámci ČR bylo inspektory ČOI kontrolováno u 18 distributorů a 2 výrobců 20 typů kuchyňských elektrospotřebičů. Dále bylo 9 typů výrobků (2 fritézy, 3 minitrouby, 2 vaflovače, 2 topinkovače) odebráno k technickému testování.

Zjištěné nedostatky a uložená opatření

Všechny odebrané výrobky byly testovány z hlediska plnění technických a administrativních požadavků (značení, návody k použití, bezpečnostní instrukce).

Inspektoři zjistili ve 4 případech nedostatky v informačních povinnostech (návod k použití nebo bezpečnostní instrukce) a 2 typy výrobků nebyly označeny kontaktními údaji výrobce.

Na základě technického testování na odborném pracovišti bylo prokázáno, že 7 typů (3 minitrouby, 1 vaflovač, 2 toustovače, 1 fritéza) z 9 testovaných produktů je nevyhovujících po technické stránce. To znamená, že pouze 2 výrobky byly shledány vyhovujícími po technické stránce.

Lze tedy konstatovat, že na základě výsledků technického i administrativního testování 20 typů kontrolovaných výrobků byly nedostatky zjištěny u celkem 9 typů, což je téměř polovina.

Za porušení příslušných právních předpisů uložila Česká obchodní inspekce ve 2 případech pokutu v celkové hodnotě 7 000 Kč.

Výsledky kontrolní akce zaměřené na malé kuchyňské tepelné spotřebiče potvrzují, že se téměř u poloviny kontrolovaných výrobků vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru. Vzhledem k poměrně vysokému počtu zjištění bude Česká obchodní inspekce v kontrolách pokračovat i v dalším období.

Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a 8. června v celkem 14 714 volebních ...

Nový (TOP 09): Vysokorychlostní trať Praha - Plzeň - západní Evropa je nezbytná

Plány vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice v současné době nepočítají se spojením ve směru Praha - Plzeň - západní Evropa. Za chybu, ktero ...

Konec opožděných plateb. Evropským parlamentem schválená směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou včera schválili na plénu Evropského parlamentu. Změna má po ...

Ministerstvo zdravotnictví spustilo 2. ročník kampaně na podporu očkování v Česku

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.-27. dubna, je tradiční součástí Světového týdne očkování, ...

Vojenský opravárenský podnik dokončuje dodávku cisteren pro armádu, každá pojme přes 16 tisíc litrů paliva

VOP CZ dokončuje poslední kusy cisteren typu CAPL a CNS pro Vzdušné síly Armády ČR. Celkem jich vojáci dostali necelé tři desítky. Vozidla na podvozku ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »