InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Česká národní banka zpřísní limity pro poskytování hypoték

25.11.2021
Bankovní rada České národní banky dnes projednala podzimní aktualizaci Zprávy o finanční stabilitě 2020/2021, která hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a jeho odolnost vůči nepříznivým šokům. Tento podklad byl východiskem pro nastavení tzv. makroobezřetnostní politiky, jejímiž nástroji jsou zejména proticyklická kapitálová rezerva bank a limity ukazatelů pro poskytování hypotečních úvěrů.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Po posouzení indikátorů vývoje finančního cyklu, zranitelnosti bankovního sektoru a ostatních faktorů, které ovlivňují jeho odolnost, bankovní rada ČNB rozhodla o znovuzavedení horních hranic ukazatelů DTI a DSTI u hypotečních úvěrů. Tyto limity platily do jara 2020, než ekonomiku zasáhla protiepidemická opatření. Bankovní rada zároveň upravila limit ukazatele LTV.

S účinností od 1. dubna 2022 banky nebudou moci poskytovat úvěry s LTV vyšším než 80 %, tedy nad 80 % hodnoty zastavené nemovitosti (90 % pro žadatele mladší 36 let). Banky budou současně povinny dodržovat horní hranici příjmového ukazatele DTI (celkové zadlužení žadatele o úvěr k jeho čistému ročnímu příjmu) na úrovni 8,5násobku ročního příjmu a ukazatele dluhové služby DSTI maximálně na 45 % čistého měsíčního příjmu žadatele (9,5násobku, resp. 50 % pro žadatele mladší 36 let). Hranice pro žadatele do 36 let se vztahují pouze na úvěry, které slouží k nákupu jejich vlastního bydlení. Všechny limity jsou nastaveny v souladu s novelou zákona o ČNB, která od srpna 2021 dává centrální bance pravomoc stanovovat závazné hranice těchto tří ukazatelů.

"Bankovní sektor jako celek se v průběhu letošního roku při poskytování hypotečních úvěrů vrátil ke značně uvolněným standardům. Takto uvolněné standardy jsme naposledy pozorovali v roce 2018, než byly poprvé zavedeny limity příjmových ukazatelů. S ohledem na tuto skutečnost i na přetrvávající nadhodnocení cen bydlení považujeme za nezbytné nastavit přísnější parametry pro poskytování hypoték, tj. nastavit limity ukazatelů LTV, DTI a DSTI na obdobných úrovních jako před počátkem pandemie. Cílem je bránit nárůstu zranitelnosti bankovního sektoru," uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Nová zákonná úprava připouští, že 5 % všech nově poskytnutých hypoték nemusí doporučované limity ukazatelů DTI a DSTI splňovat, pokud je poskytovatel hypotéky přesvědčen, že žadatel daný úvěr v budoucnu bez problémů splatí.

"Poskytování úvěrů s velmi vysokými hodnotami DTI a DSTI jsme nepozorovali u všech bank. Hrozilo však, že dosud opatrnější banky budou na možnou ztrátu svého tržního podílu reagovat uvolněním standardů podobných těm u jejich agresivnějších konkurentů," upozornil ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

ČNB od roku 2015 používala k omezení rizik spojených s poskytováním hypotečních úvěrů sadu pravidel souhrnně označovaných jako Doporučení. Nejviditelnější částí těchto pravidel jsou hypoteční ukazatele LTV, DSTI a DTI. V roce 2021 schválil Parlament ČR novelu zákona o České národní bance, která umožňuje ČNB stanovit pro všechny poskytovatele hypotečních úvěrů závazné horní hranice uvedených úvěrových ukazatelů. Tuto pravomoc ČNB nyní využívá poprvé s tím, že konkrétní úrovně horních hranic úvěrových ukazatelů stanovuje prostřednictvím vydání opatření obecné povahy s účinností od 1. dubna 2022. ČNB bude prostřednictvím Doporučení nadále upravovat vybrané podmínky související s poskytováním hypotečních úvěrů, které nejsou upraveny zákonem o ČNB, jako např. maximální délka splatnosti úvěrů nebo testování schopnosti žadatelů o úvěr ustát nárůst úrokových sazeb o 2 p. b.

Česká ekonomika se podle ČNB nyní nachází v růstové fázi finančního cyklu. V průběhu roku 2021 se do bilancí bank dostala potenciálně významná rizika zejména prostřednictvím nových úvěrů na bydlení. Zároveň v bilancích bank zůstávají rizika přijatá v minulých letech, která se již mohla projevit, nebýt hospodářských politik přijatých v průběhu pandemie. Růst nákladů (např. skokový růst cen energií) v soukromém nefinančním sektoru zvyšuje pravděpodobnost projevů těchto rizik v blízké budoucnosti, konstatuje dnes projednaná aktualizace Zprávy o finanční stabilitě.

ČNB rovněž zvyšuje proticyklickou kapitálovou rezervu (CCyB) o 0,5 procentního bodu na 2 % s účinností od 1. ledna 2023. Odložená účinnost tohoto kroku dává ČNB prostor pro flexibilní přístup v případě neočekávaných nepříznivých šoků. V případě dále zrychlující úvěrové dynamiky v soukromém nefinančním sektoru, zesíleného přijímání rizik do bilance bankovního sektoru a jeho rostoucí zranitelnosti je bankovní rada připravena přistoupit k dalšímu zvyšování této sazby. Naopak v případě významného zhoršení ekonomické situace a materializace rizik je připravena sazbu postupně snížit, případně rezervu zcela rozpustit.

"Tímto zvýšením sazby proticyklické kapitálové rezervy jsme se vrátili k jejímu nastavení před začátkem pandemie. Reagujeme tím na zjištění, že banky mají ve svých bilancích poměrně hodně úvěrů, které se časem mohou ukázat ztrátovými," zdůvodnil tento krok guvernér Rusnok.

Autor: ČNB

Další články z rubriky Ekonomika

ČNB: Lidé si mezi sebou poslali už 700 milionů okamžitých plateb

Rychlé mezibankovní převody jsou mezi lidmi rok od roku oblíbenější. Svědčí o tom i počet okamžitých plateb, který každodenně zpracovává zúčtovací centrum CERTIS České národní banky. ČNB v sobotu 16. března odeslala okamžitou platbu s pořadovým ...

Výborný: Pomáháme zemědělcům s uplatněním na perspektivních trzích, jihovýchodní Asie má rostoucí ekonomiku i kupní sílu

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) spolu s odbornou zemědělskou delegací a zástupci českých podnikatelů absolvuje zahraniční cestu do Vietnam ...

MPO ve spolupráci s agenturou CzechInvest spouští informační web www.parklutyne.cz

Zdroj informací o možné výstavbě strategického podnikatelského parku u obce Dolní Lutyně, o které minulý týden rozhodla vláda. Ministerstvo průmyslu a ...

ČNB: Změny ve vedení odborů v sekci dohledu nad finančním trhem II

V sekci dohledu nad finančním trhem II České národní banky (ČNB) dochází ke změně názvů tří odborů a současně se mění tři ředitelé. Ředitelem odboru s ...

Čeští zemědělci budou pokračovat v protestech, připojí se k evropské akci 20. března

Nevládní zemědělské organizace Agrární komora České republiky, Zemědělský svaz ČR, Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje, Českomoravský sv ...

Doporučujeme



Úterý 19.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »