InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Dlažba z betonu patří k nejlepší

25.11.2021
Zařídit si zahradu zcela podle svých představ vyžaduje nejen hodně práce a tím i času, ale většinou i dost financí. Ne vždy je však nutné utrácet přespříliš. Třeba při budování venkovní dlažby můžete docela ušetřit. Stačí si zvolit betonový typ.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Nejedná se samozřejmě o to nejlevnější, co se v tomto sortimentu dá pořídit, nicméně při poměru cena/výkon jde o skvělou koupi.

Vydrží hodně a dlouho


Na rozdíl od interiéru, kde je víceméně celoročně stejné klima, se počasí venku zásadním způsobem mění klidně i ze dne na den. Jeden den svítí sluníčko a je příjemných patnáct stupňů, aby se následující den venku honili všichni čerti. Takto schizofrenní počasí dopadá negativně nejen na lidskou psýchu, ale hlavně tím trpí materiál.

Proto je vhodné vybrat si pro venek dlažbu z prvotřídní suroviny, což betonová dlažba bezpochyby splňuje. Dokáže bez potíží vydržet jak výkyvy počasí, tak i dlouhodobý nápor kupříkladu v podobě stojícího auta.

Mimo samotné suroviny je důležité také způsob uložení. Nejčastěji se používá takzvaná zámková dlažba, kdy se jednotlivé dílce zasouvají do sebe a tvoří jakoby zámek. Díky tomuto systému je možné po takové dlažbě jezdit bezpečně na kole i autem.

Dobře zvolené podloží dokáže fungovat nejen jako chodníček k bazénu, ale můžete ho použít i k vybudování příjezdové cesty.

Více trávy


Příjezdová cesta klasického stylu ovšem nemusí vyhovovat každému. Pokud dáváte přednost spíše rustikálnímu stylu, možná by vás mohla oslovit spíše zatravňovací dlažba.

Je stejně houževnatá jako klasika, avšak umožňuje prorůstání vegetace ve formě různých trav. Takto si můžete vytvořit pevné podloží, které však bude působit mnohem více naturálně, což se hodí třeba pro příjezdové cesty na zahradách přírodnějšího střihu.

Takto nenarušíte ráz blízkého okolí. S tímto druhem dlažby se mimo jiné dají docela dobře zpevňovat mírnější svahy, což je vlastnost užitečná hlavně v kopcovitých terénech.


Autor: Pl

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »