InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Tipy pro zdravou a ekologickou domácnost

24.11.2021
Příroda výrazně ovlivňuje zdraví člověka. Významný vliv na psychiku má i obyčejná procházka v lese. Vzhledem k tomu, že dnes tráví lidé až 80% svého dne v interiéru, tak je jasné, že si chtějí kousek přírody vnést i do svého obydlí. Stále častěji jsou v bytech k vidění nejrůznější dřevěné doplňky, jež pozitivně ovlivňují naší mysl. Přírodní materiály účinně podpoří nejen vaše zdraví, ale i životní prostředí. Jsou totiž plně ekologické.
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock.com / Photographee.eu

Dřevěné úložné boxy a komody navodí vlídnou atmosféru


Moderní interiér je typický svou vzdušností a nepřeplněností masivním nábytkem. Pokud i vy máte domov v podobném duchu, tak jistě i přemýšlíte, jak mít prostor lépe organizovaný a zejména uklizený. Jedna dřevěná komoda prostě nestačí, i když vypadá úchvatně. Úložné boxy a krabice proto u vás nesmí chybět. Schováte do nich všechny vaše nezbytností, které by na polici vypadaly nevzhledně. Proč navíc nevdechnout interiéru trochu přírodního vzhledu?

Dřevěné bedny, truhly a boxy na vás díky svému hřejivému dřevěnému povrchu budou mít antistresový účinek. Plast je v mnohých ohledech lehčí a možná i lépe udržovatelný, na rozdíl od dřeva ale neumí uchovávat záporně nabité ionty, které navozují natolik příjemné pocity, jaké máte například u moře nebo ve voňavém lese.

Dřevěné organizéry a zásuvky domácnost doslova vyžaduje


Víte, že například staří Číňané uchovávali čaj výhradně v dřevěných krabičkách? Věřili, že jedině tak se zachovají jeho výjimečné, povzbuzující a léčivé vlastnosti.

K čemu se ještě dřevěné organizéry hodí
- Uchovávání čaje - Již zmíněný čaj má s dřevěným materiálem báječnou symbiózu, která se vám odmění skvělou chutí i dobrým pocitem z toho, že děláte něco pro planetu.
- Kosmetika - Máte rádi pořádek i v koupelně, kdo by se taky ráno ve spěchu chtěl přehrabovat v chaotické kosmetické taštičce? Pokud zvolíte dřevěný organizér, tak klidně můžete všechny své zkrášlovací nezbytnosti vystavit na odiv.
- Příslušenství a nářadí do dílny - Pevné dřevo s přehledem zvládne i zvýšený nápor ve vaší dílně.
- Šperky - Krásně uložené šperky jsou nevšední dekorací, která v bytě zanechá váš osobitý vkus.
- Vánoční ozdoby a jiné sezonní dekorace - Stále bojujete s tím, kam si uložit dekorace, které nepoužíváte po celý rok? U organizéru na ozdoby, ale i na podzimní větvičky, či velikonoční vajíčka jistě oceníte materiál, který je pevný.
- Šicí potřeby - Taky jste vždy měli šicí potřeby v polorozpadlé papírové krabici? Vyměňte ji za něco stylovějšího a ekologičtějšího.

Proutěné výrobky


Boho styl a výrobky z proutí spolu krásně notují. Proutěný košík už dávno nemusí sloužit jen na houby nebo nákupy. Skvěle doplní interiér, nebo dokonce osvěží váš balkon. Nudí vás truhlíky? Zasaďte si letos vřesy do proutěných košů, téměř okamžitě pocítíte hřejivou atmosféru, která vám doma vše zútulní. Proutí má moderní a zejména nadčasový nádech. Vnese do interiéru sluneční paprsky i kousek lesa. Nemluvě o tom, jak je například proutěné křeslo pohodlné. Jedno vám doma určitě stačit nebude!

Dřevěné dekorace


Dřevo teplých barev dodá domovu ten pravý šmrnc. Nebojte se ani odvážnějších barevných kombinací. Odstíny dřeva se skvěle hodí například k bílé barvě. Tento romantický až venkovský styl ale nemusí být každému po chuti. Masivnímu dřevu ale nezvykle sluší i moderní pastelové odstíny všech možných barev.

Jaké dřevěné dekorace jsou dnes populární?
- Nástěnné dřevěné obrazy
- Překližkové výřezy z dubového dřeva
- Vyřezávané abstraktní dekorace všech možných tvarů
- Dekorace z masivu v rustikálním designu
- Dřevěné sochy, postavičky zvířat

Dřevěné kuchyňské potřeby


Máte pocit, že jste přírodním materiálem obklopeni, ale stále vám k dokonalosti něco chybí? Podlehněte kouzlu dřevěného nádobí. Servírování pro přátele tak posunute na úplně jinou úroveň. Dřevěný materiál navíc horké jídlo udržuje daleko déle v teple.

Dřevo se hodí nejen do minimalistického bydlení ve skandinávském stylu, neméně bude slušet i rustikální chalupě, kde není nouze o starobylé poklady vaší babičky. V poslední době se navíc potřeba mít doma přírodní materiály ještě více rozšiřuje, díky vnímavosti problémů se životním prostředím. Vneste do svého obydlí přírodniny a s nimi i pozitivní mysl.

Autor: ML
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »