InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Hraničtí vojáci trénovali pro africké Mali boj ve skoro skutečném městě

23.11.2021
Příští rok v květnu zamíří na misi EUTM do afrického Mali další jednotka z Hranic. Ve slovenské Lešti, kde se minulý týden vojáci připravovali, trénovali vedení operací v zastavěném prostoru a uvnitř budov. Nejsložitější druh boje je dlouhodobě na vzestupu a výcvik české armády to odráží. Nejnovější poznatky jí proto předávají speciální síly, které v této oblasti dominují.
Foto: acr.army.cz
"Pro většinu vojáků je boj v zastavěném prostoru a v budovách vrcholem možného výcviku této problematiky, když pomineme reálné nasazení v zahraničních operacích," říká nadrotmistr Lukáš Malý, instruktor 71. mechanizovaného praporu, který ho považuje za nejsložitější bojovou činnost, s níž se mohou vojáci nejen v misích potkat.

"Celá práce začíná už od přiblížení se k objektu, přes přípravu na vstup, samotný vstup a zajištění objektu. Během toho tým řeší způsob a směr přiblížení a jaký typ vstupu bude provádět. Může se jednat o tichý nebo násilný vstup pomocí například beranidla, páčidla či nůžek nebo výbušnin," vypočítává Malý a upozorňuje, že každý člen týmu musí znát veškeré postupy a taktiku, aby dokázal v případě potřeby zastoupit ostatní. Pro úspěch týmu je podle něj klíčový moment překvapení, rychlost a preciznost.

I díky zkušenostem z Mali a momentální oblasti nasazení našich jednotek v zahraničí se podle něj tomuto typu výcviku přikládá větší váha. "Díky tomu se začaly čerpat informace od speciálních jednotek, které jsou k této práci předurčeny," vysvětluje. V posledních letech tak probíhají základní, zdokonalovací i instruktorské kurzy, kde se vojáci učí a následně školí v nejnovějších postupech tohoto typu boje.

Lešť - skutečné město, kde se smí střílet ostrými


Nejnovější poznatky a zkušenosti z bojů v uzavřených prostorech si hraničtí mohli naplno vyzkoušet na taktickém cvičišti Lešť na Slovensku. Prostor nabízí městský blok evropského typu, vesnici středního východu, střelecké haly, moto halu, panelový dům i přízemní dům.

"Panelák i přízemní dům jsou plně vybavené tak, aby vypadala jako skutečná obydlí. Ve všech objektech můžete střílet ostrou municí, použít trhaviny. Jde o jednoznačně nejlepší taktické cvičiště ve střední Evropě a využívá ho řada zahraničních vojenských i policejních jednotek," dokládá Lukáš Malý.

Češi si tak spolu se slovenskými kolegy naplno procvičili nadrilované postupy v téměř reálných podmínkách. "Bylo to perfektní, skvěle nás to připravilo na podobné situace, které bychom mohli v Mali zažít," shodují se vojáci. Kromě toho mohli porovnat postupy se slovenskými kolegy. "Podle mého názoru se víc zaměřujeme na bezpečnost jednotlivých vstupů a klademe větší důraz na detailní práci každého jednotlivce. Díky tomu jsme schopní během postupu různě dělit tým na menší skupiny, postupovat rychleji a více směry najednou. Nicméně nedá se hodnotit, co je a není dobře či špatně, vždy jde o to splnit úkol bez ztrát na životech," podotýká nadrotmistr Lukáš Malý.

7. úkolové uskupení Mali zamíří do Afriky v květnu 2022. Celkem ho tvoří 86 vojáků, 66 je ze 71. mechanizovaného praporu, zbývající jsou specialisté z útvarů napříč armádou. 7. ÚU vystřídá vojáky rovněž z Hranic, kteří převzali operační úkol minulý týden.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Primárním cílem je využití potenciálu Kraje Vysočina a přilákání filmových štábů do regionu, s čímž ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

BMW se během letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vrací před Císařské lázně

Ve dnech od 28. června do 6. července 2024 se Karlovy Vary opět přemění na filmové centrum Evropy a značka BMW bude v roli oficiálního vozu tradičně v ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »