InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Vybíráte hodinky k Vánocům?

18.11.2021
Blížící se Vánoce jsou jasným znamením, že nás čeká nákup dárků. Tomu předchází jejich vymyšlení a následný výběr. Co tedy letos bude pod stromečkem? Hodinky patří k oblíbeným darům. Jak vybrat ty správné?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Jednoduše zpočátku


Komu hodinky od vás udělají radost? První zúžení výběru je velmi snadné. Vybíráte pro ženy, muže nebo dítě? Každé jsou něčím jiné. Dámské bývají menší a jemnější, pánské naopak robustnější a s více funkcemi, dětské jednoduché a hlavně veselé.

Jako další a neméně důležitý je fakt, kolik bychom chtěli za hodinky utratit. Jejich cena se může pohybovat ve velmi širokých rozpětích. Je proto dobré určit si nějakou maximální cenovou hranici.

Splnění požadavků jako další krok


Promyslete si, jaký je člověk, kterého chcete obdarovat. Sportuje nebo tráví většinu dne v obleku? Jsou hodinky pro denní nošení nebo pouze jako doplněk pro slavnostní příležitosti? Od toho všeho se odvíjí styl a desing, který by měly mít. Z toho vyplývá i výběr materiálů. Pouzdro hodinkového strojku by u opravdu kvalitních hodinek mělo být z oceli nebo drahých kovů u těch nejluxusnějších. Používá se platina, zlato a titan. Obyčejnější pouzdra z mosazi či dokonce plastu nemají zdaleka tak dlouhou životnost.

Řemínek by měl být ze stejného materiálu jako pouzdro, další možností je kůže, která by měla být pravá. Jiné textilní či plastové řemínky opět nemají moc výdrž. Poslední velmi důležitou částí je sklíčko. Levná akrylátová se snadno poškrábou, používají se křemíková skla s větší výdrží. Ta nejlepší jsou safírová.

Zvažte také zda by měly být hodinky analogové s klasickým ciferníkem nebo digitální. Samozřejmě lze volit i kombinaci obojího. Zvláštní jsou pak hodinky binární, které ukazují čas vlastním způsobem. Používají jen jednu ručičku, popřípadě ke správnému času dojdete výpočtem hodnot.

Water resistant je běžný nápis na většině hodinek. Znamená, že odolají vzdušné vlhkosti. Pokud jsou opravdu alespoň trochu voděodolné, musí být nápis doplněn počtem metrů a atmosfér (popř. barů). Sprchu pak přežijí hodinky s minimální hodnotou 50 m/5 ATM, pro běžné koupání je potřeba dokonce dvojnásobek.

Funkce


Kromě měření času mívají hodinky řadu dalších funkcí. Je to spíše záležitostí pánských hodinek, muži také lépe ocení vše, co budou umět. Základem bývá datum, tedy den, měsíc, někdy i den v týdnu. Dále mohou hodinky znázorňovat lunární fáze, mít integrovaný budík či chronograf (stopky). Ten někdy doplňuje tachymetr, který vám určuje ušlou vzdálenost.

Strojky


Srdce i duše hodinek dlí v jejich strojku. Většina hodinek je klasicky quartzových, pro fajnšmekery však můžete vybírat z mechanických hodinek, které mají velké kouzlo. Práce, která je s nimi spojená, je neuvěřitelně precizní a pokud opravdu hodláte obdarovat někoho, kdo má pro hodinky slabost, mechanickými rozhodně neuděláte chybu. Pokud se rozhodnete investovat do dárku více, můžete se poohlédnout i po hodinkách švýcarských. A nemusí stát rovnou celé jmění - můžete najít například vhodný Rolex bazar a poohlédnout se po hodinkách zvučných značek z druhé ruky.

Quartzové
- Jsou naprosto přesné
- Nenáročné na údržbu, požadují pouze jednou za čas vyměnit baterii
- Odolné, vhodné i do sportovních a outdoorových hodinek
- Cenově nejvíc při zemi
ale
- Nemají historii, charakter jako mechanické strojky
- Vteřinová ručička se pohybuje skokem-

Mechanické ručně natahované
- Nepotřebují baterii
- Vteřinová ručička se pohybuje plynule
- Jsou obrazem krásné, přesné a poctivé práce a jako dárek jistě velmi potěší
ale
- Musí se ručně natahovat, ideálně každý den
- Jsou opravdu velmi citlivé nejen na nárazy a otřesy, ale i na magnetická pole (vytvořená např. telefonem)
- S jejich věkem se snižuje jejich přesnost, postupným opotřebením
- Jsou o něco dražší

Mechanické automatické
- Nepotřebují baterii
- Jsou samonatahovací, tudíž je není třeba pravidelně natahovat, k tomu slouží pouhý pohyb ruky, na které se nesou
- Konstrukčně jsou podobné ručně natahovacím, kvalitní hodinářská práce je zde tedy také jasně znát
ale
- Jsou méně přesné
- Citlivost na nárazy vysoká
- Jsou dražší
- Cenu ještě zvyšuje winder (pouzdro, které hodinky udrží v pohybu, pokud je nemáte na ruce), je ale dobré ho mít, předejdete tak pracnému nastavování, pokud se hodinky zastaví

Chytré hodinky


Jsou nyní velkým trendem a naprosto samostatným odvětvím. Hodinky, které umí nahradit hned několik věcí najednou a ještě vás ozdobí prostě musí mít úspěch. Jejich přesnost je naprosto nepřekonatelná, protože jsou řízené signálem jako telefony. Dokáží spolupracovat s vaším mobilním telefonem či bankovní kartou. Změří vám krevní tlak, teplotu a další tělesné funkce, naměří vám počet kroků vzdálenost i okysličení krve. Jejich oblíbenost roste a lidí, kteří v dnešní době platí v obchodě pouhým pohybem ruky nad platebním terminálem, je stále víc. Jejich nespornou výhodou je, že baterii sice mají, ale napájenou ze sítě. Nabíjíte tak většinou přes noc a to tak jednou za tři dny i déle. Příjem hovorů či čtení sms může doplnit i malá kamery s funkcemi fotoaparátu. Nositel tak má na ruce vše potřebné. Co víc si přát do dnešní rychlé a uspěchané doby? Navíc se vyrábějí v mnoha desingech a velikostech. Vzhled je zde stejně důležitý jako jejich funkčnost. Hodinky musí totiž hlavně dobře vypadat, zvlášť pokud je využíváte ke všemu co umí. Není problém sehnat krásné hodinky v napohled klasickém stylu, které ve skutečnosti budou i chytré. Můžete tak pod stromečkem udělat radost krásným a zároveň užitečným dárkem.

Každé mají své pro i proti, důležité však je hlavně to, aby potěšily jejich budoucího majitele. Na to nezapomínejte. Přejeme tedy šťastnou ruku při výběru těch nejlepších hodinek.

Autor: Pl
Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »