InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Od 6. listopadu 2021 bude do Psychiatrické nemocnice Bohnice zavedena nová linka 235

05.11.2021
Od soboty 6. listopadu 2021 bude z důvodu zlepšení dostupnosti areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice zavedena nová midibusová linka 235 z Troji do areálu Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, kterou bude provozovat Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP). Nová linka zároveň celoročně posílí stávající spojení linkou 236 mezi přívozem v Podhoří, Zoologickou a Botanickou zahradou v Troji a bohnickým sídlištěm.
Foto: dpp.cz
Nová linka 235 pojede v trase Podhoří - Zoologická zahrada - Botanická zahrada Troja - Krakov - Odra - Řepínská - Nemocnice Bohnice. V areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice bude kromě konečné zastávky Nemocnice Bohnice zřízeno dalších 5 zastávek s doplňkovými názvy Hlavní vrátnice, Centrální terapie, Interna, Ředitelství a Divadlo Za plotem.

"Otevíráme a oživujeme uzavřený prostor bohnické psychiatrické nemocnice. Nejde jen o areál nemocnice, ale díky přilehlému parku tam jde zajít i na procházku, který je nyní lépe přístupný. Nové zastávky zlepší dostupnost celého rozlehlého nemocničního areálu. Některé pavilony jsou od stávajících zastávek MHD vzdálené i více než 800 metrů. Spoje nové linky mají dále za cíl zajistit přímé spojení mezi přívozem v Podhoří a okolím zastávek Katovická a Odra," uvádí náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

"Zavedení této linky je pro mne symbolem otevírání Psychiatrické nemocnice Bohnice Pražanům a současně popřením mýtu o nebezpečnosti lidí s duševním onemocněním. Vnímám to jako první krok k praxi běžné v zahraničí, kdy se péče pro lidi s psychiatrickým onemocněním vysouvá z velkých ústavních zařízení a přesouvá se do místních komunit v podobě multidisciplinárních týmů a problémy se tak mohou řešit v místě z komunitních zdrojů. Na této přeměně spolupracuje Hlavní město Praha s Ministerstvem zdravotnictví jako zřizovatelem Psychiatrické nemocnice Bohnice. Věřím, že areál se postupně stane přirozenou součástí Bohnic a bude využíván i pro občanskou vybavenost Pražanů v okolí bydlících," říká radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Nová linka bude provozována každý den cca od 6:30 do 20:00 v půlhodinovém intervalu, přičemž ve společném úseku s linkou 236 mezi zastávkami Podhoří a Zhořelecká bude zajištěn souhrnný interval 15 minut. Zkrácení intervalu z Bohnic do Podhoří by mělo zvýšit atraktivitu spojení přívozem P2 směrem na Prahu 6, který pluje rovněž v intervalu 15 minut.

"Areál bohnické nemocnice je rozsáhlý areál, kterému doteď chybělo potřebné a důstojné dopravní obsloužení. V Praze se snažíme o to, aby vše bylo v přijatelné docházkové vzdálenosti. Nejen veřejnou vybavenost, ale právě i přístup k městské hromadné dopravě. Říkáme tomu město krátkých vzdáleností. K areálu bohnické nemocnice byl doteď přístup velice omezený s dlouhou docházkovou vzdáleností k některým pavilonům. Velice proto vítám zprovoznění midibusové linky 235, která přispěje ke zkvalitnění pražské městské hromadné dopravy," dodává náměstek pražského primátora a radní pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petr Hlaváček.

"Mám radost, že se nám podařilo zlepšit dopravní obslužnost pro obyvatele Prahy 8 nejen areálu PN Bohnice, ale i v oblasti Bohnic a Troji. Dobrou zprávou pro nás je také posílení spojů do ZOO a Zámků," uvedl Tomáš Slabihoudek, radní Prahy 8 pro dopravu.

S ohledem na změny časových poloh busů v Podhoří bude upraven i jízdní řád přívozu P2. Současně dojde i ke zkrácení intervalů linky 236 do Zámků (a tím i k přívozu P1) na celodenní interval 30 minut.

Minibusové nebo midibusové linky s provozem malých autobusů o délce 7-9 metru v Praze pomáhají zlepšovat dopravní obslužnost zejména v okrajových částech Prahy nebo tam, kde klasický autobus vzhledem k úzkým ulicím neprojede. Smyslem takových linek je přiblížit zastávky MHD především hůře pohyblivým cestujícím nebo lidem s kočárky. Takové linky zpravidla obsluhují i zdravotnická zařízení, například nemocnice na Bulovce, na Homolce, v Motole, Krči, Vinohradskou nemocnici či nemocnici Pod Petřínem. Areál Psychiatrické nemocnice v Bohnicích nebude první, kde autobusy zajíždějí až dovnitř areálu. Linka 166 projíždí areálem nemocnice na Bulovce, linka 194 pak zajíždí do nemocnice Pod Petřínem.

"První takovou midibusovou linku zavedl DPP v rámci evropského projektu Civitas - Trendsetter již v roce 2003. Linka 148 (původně 291) slouží od té doby pro obsluhu zdravotnických zařízení v oblasti Karlova a Větrova, včetně areálu Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, které spojuje se stanicemi metra I. P. Pavlova a Karlovo náměstí. Pevně věříme, že i nová linka 235 se stane využívanou spojkou nejen do areálu bohnické léčebny, ale také do pražské botanické a zoologické zahrady. Příští rok o letních prázdninách bychom chtěli během víkendů, kdy je vyšší poptávka a současně menší provoz nákladních vozidel na ní vyzkoušet nasazování kapacitnějších vozidel, např. nových midibusů plus Solaris Urbino 10,5. Limitující pro plošnější nasazení standardních autobusů i o pracovních dnech je totiž pro nás omezená průjezdnost v soutěsce v Trojské ulici nad křižovatkou s ulicí U Trojského zámku a v serpentinách v ulici K Bohnicím," uzavírá Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »