InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak se vyznat ve značení elekroměrových rozvaděčů?

31.10.2021
V každé domácnosti se nachází elektroměrový rozvaděč, který měří spotřebu elektrické energie. Jaké druhy rozvaděčů elektřiny existují, v čem se od sebe liší, kde je vhodné, jaký typ použít, jaké podmínky musí splňovat a kam jej můžete umístit?
Ilustrační snímek | Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Označení E versus 3E


První věcí, podle které se rozvaděče dělí, je počet elektroměrů. Jejich počet vyčtete již ze samotného názvu rozvaděče.
- Pokud je ve jméně rozvaděče uvedeno E, jedná se o rozvaděč jednoelektroměrový.
- V případě, že název obsahuje 3E, tak je elektroměrový rozvaděč trojelektroměrový.

Z toho je patrné, že počet elektroměrů se značí písmenem E. Pokud je před ním uvedeno nějaké číslo, udává počet elektroměrů. Jestli před ním žádné číslo uvedené není, jedná se o přístroj s jedním elektroměrem.

Jedna fáze versus tři fáze


Dalším způsobem, podle kterého se přístroje sloužící k rozvodu elektřiny dělí, je podle počtu fází. Existují jednofázové a třífázové rozvaděče. Ty se liší v tom, v jakých případech se dají použít.
- Pro malé prostory, například garáže či sruby v chatové oblasti, ve kterých používáte pouze svítidla nebo rychlovarnou konvici, je vhodný jednofázový rozvaděč.
- Zatímco pro běžné domácnosti budete potřebovat rozvaděč třífázový.

Opět, stejně jako v případě počtu elektroměrů, se dá počet fází vyčíst z názvu. Jestliže je v názvu elektroměru uvedeno písmeno J, jedná se o jednofázový rozvaděč, pokud se na druhou stranu písmeno J v názvu nenachází, je to rozvaděč třífázový.

Jeden tarif, nebo dva


Pokud ve vaší domácnosti využíváte elektřinu pouze ke svícení a provozu elektrických zařízení a tím pádem je nízká i vaše spotřeba, s největší pravděpodobností máte jednotarifní sazbu. Proto i rozvaděč, který vlastníte, je jednotarifní.

V opačném případě, kdy elektřinu využíváte i k ohřevu vody a na vaření, vám je zřejmě povědomé rozdělení na vysoký a nízký tarif, někdy též nazývaný jako noční a denní proud. Abyste si potvrdili svou domněnku o tom, kolika tarifní elektroměr máte, podívejte se na číslo, které se v jeho názvu vyskytuje před písmenem R. Jak je již patrné, existují pouze dvě možnosti. Buď se před písmenem R vyskytuje dvojka (dvojtarifní) nebo jednička (jednotarifní).

Normy


Při kupování nového rozvaděče mějte na paměti, že musí ze zákona splňovat určité normy a certifikace. Konkrétně ISO 14001 a ISO 9001. Veškeré rozvaděče elektřiny prodávané na území České republiky musí tyto normy splňovat a jejich certifikace je samozřejmostí.

Kam sloupek umístit


Pokud nebydlíte v panelovém či bytovém domě, můžete si svůj rozvaděč umístit víceméně kam se vám zlíbí. Existuje varianta umístit ho samostatně, na plot nebo třeba na dům. I při jeho umisťování ale existují pravidla, která je důležité dodržovat. Zejména musí být rozvaděč umístěn tak, aby byl snadno, a hlavně trvale dostupný a někdy mohou být kladeny požadavky i na výšku, do které musí být umístěn.

Rozhodně nesmí být elektroměry umístěny do jedné skříně s plynoměry, pokud se na danou skříň nevztahuje výjimka, a rovněž není dovoleno umisťovat elektroměry na ramena schodišť. Pokud si s umístěním sloupku chcete pohrát a potřebujete k jeho správné instalaci nějaký doplňkový materiál, zkontrolujte před jeho nákupem slevové kupony a třeba zrovna narazíte na nějaké slevy.

Doufáme, že nyní se již lépe orientujete ve značení a používání elektroměrů a víte o nich vše, co vás kdy zajímalo. Jedná se totiž o věc, kterou ve své domácnosti nebo na svém pozemku vedle rodinného domu má každý z nás, proto není na škodu o tomto přístroji vědět alespoň to základní.

Autor: ML

Další články z rubriky Rady a tipy

TOP 3 obchody na nákup sledujících na Instagram

Zajímá vás problematika nákupu sledujících? Koupit sledující je jednoduché, ale skýtá mnoho úskalí, které je potřeba brát v potaz. Proto jsme otestovali několik obchodů, kde followers můžete koupit bezpečně a za pár korun. Dali jsme si záležet na ...

dTest upozorňuje na nástrahy telefonické komunikace

Dnešní doba nabízí opravdu širokou paletu možností komunikace. Spotřebitelé si z tohoto rozsáhlého výběru komunikace s prodávajícími či poskytovateli ...

Nakupujte dálniční známky pouze oficiální cestou, radí dTest

Ceny se v mnoha odvětvích v posledních letech zvyšují. Od března tohoto roku si řidiči musejí připlatit také za dálniční známku, což je pro ně významn ...

Trnitá cesta českého spotřebitele k férovým cenám mobilních telekomunikačních služeb

dTest již mnoho let upozorňuje na drahé mobilní telekomunikační služby v České republice v porovnání se zahraničím. Tři velcí mobilní operátoři tvoří ...

Pozor na podomní obchodníky, varuje dTest

V minulosti byl podomní prodej obrovským problémem, který směřoval především na zranitelné spotřebitele, zejména na seniory. Díky kontrolám, medializa ...

Doporučujeme



Úterý 19.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »