InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak se vyznat ve značení elekroměrových rozvaděčů?

31.10.2021
V každé domácnosti se nachází elektroměrový rozvaděč, který měří spotřebu elektrické energie. Jaké druhy rozvaděčů elektřiny existují, v čem se od sebe liší, kde je vhodné, jaký typ použít, jaké podmínky musí splňovat a kam jej můžete umístit?
Ilustrační snímek | Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Označení E versus 3E


První věcí, podle které se rozvaděče dělí, je počet elektroměrů. Jejich počet vyčtete již ze samotného názvu rozvaděče.
- Pokud je ve jméně rozvaděče uvedeno E, jedná se o rozvaděč jednoelektroměrový.
- V případě, že název obsahuje 3E, tak je elektroměrový rozvaděč trojelektroměrový.

Z toho je patrné, že počet elektroměrů se značí písmenem E. Pokud je před ním uvedeno nějaké číslo, udává počet elektroměrů. Jestli před ním žádné číslo uvedené není, jedná se o přístroj s jedním elektroměrem.

Jedna fáze versus tři fáze


Dalším způsobem, podle kterého se přístroje sloužící k rozvodu elektřiny dělí, je podle počtu fází. Existují jednofázové a třífázové rozvaděče. Ty se liší v tom, v jakých případech se dají použít.
- Pro malé prostory, například garáže či sruby v chatové oblasti, ve kterých používáte pouze svítidla nebo rychlovarnou konvici, je vhodný jednofázový rozvaděč.
- Zatímco pro běžné domácnosti budete potřebovat rozvaděč třífázový.

Opět, stejně jako v případě počtu elektroměrů, se dá počet fází vyčíst z názvu. Jestliže je v názvu elektroměru uvedeno písmeno J, jedná se o jednofázový rozvaděč, pokud se na druhou stranu písmeno J v názvu nenachází, je to rozvaděč třífázový.

Jeden tarif, nebo dva


Pokud ve vaší domácnosti využíváte elektřinu pouze ke svícení a provozu elektrických zařízení a tím pádem je nízká i vaše spotřeba, s největší pravděpodobností máte jednotarifní sazbu. Proto i rozvaděč, který vlastníte, je jednotarifní.

V opačném případě, kdy elektřinu využíváte i k ohřevu vody a na vaření, vám je zřejmě povědomé rozdělení na vysoký a nízký tarif, někdy též nazývaný jako noční a denní proud. Abyste si potvrdili svou domněnku o tom, kolika tarifní elektroměr máte, podívejte se na číslo, které se v jeho názvu vyskytuje před písmenem R. Jak je již patrné, existují pouze dvě možnosti. Buď se před písmenem R vyskytuje dvojka (dvojtarifní) nebo jednička (jednotarifní).

Normy


Při kupování nového rozvaděče mějte na paměti, že musí ze zákona splňovat určité normy a certifikace. Konkrétně ISO 14001 a ISO 9001. Veškeré rozvaděče elektřiny prodávané na území České republiky musí tyto normy splňovat a jejich certifikace je samozřejmostí.

Kam sloupek umístit


Pokud nebydlíte v panelovém či bytovém domě, můžete si svůj rozvaděč umístit víceméně kam se vám zlíbí. Existuje varianta umístit ho samostatně, na plot nebo třeba na dům. I při jeho umisťování ale existují pravidla, která je důležité dodržovat. Zejména musí být rozvaděč umístěn tak, aby byl snadno, a hlavně trvale dostupný a někdy mohou být kladeny požadavky i na výšku, do které musí být umístěn.

Rozhodně nesmí být elektroměry umístěny do jedné skříně s plynoměry, pokud se na danou skříň nevztahuje výjimka, a rovněž není dovoleno umisťovat elektroměry na ramena schodišť. Pokud si s umístěním sloupku chcete pohrát a potřebujete k jeho správné instalaci nějaký doplňkový materiál, zkontrolujte před jeho nákupem slevové kupony a třeba zrovna narazíte na nějaké slevy.

Doufáme, že nyní se již lépe orientujete ve značení a používání elektroměrů a víte o nich vše, co vás kdy zajímalo. Jedná se totiž o věc, kterou ve své domácnosti nebo na svém pozemku vedle rodinného domu má každý z nás, proto není na škodu o tomto přístroji vědět alespoň to základní.

Autor: ML

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »