InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 24.04.2024 [e]
Nové připady:
7
Ukončená očkování:
6 982 252
Hospitalizovaných:
6
Vyléčení:
4 715 688
Aktivní případy:
132
Úmrtí celkem:
43 522

Může vůbec laik poznat kvalitní respirátor?

27.10.2021
I přesto, že nám byl z epidemiologického hlediska slibován klidnější podzim, nakonec je to jinak. Očkování poloviny dospělé populace evidentně nestačí, a tudíž budeme nuceni nosit respirátory minimálně ještě tento podzim, potažmo zimu.
Může vůbec laik poznat kvalitní respirátor?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Aby toto opatření však mělo smysl, není možné používat cokoliv, co se vám dostane do ruky. V tomto případě bystě měli vsadit na kvalitu.

Hlavní je norma


Na český trh se v loňském březnu začaly ve velkém dovážet produkty, o jejichž existenci nemělo mnoho lidí do té doby ani potuchy. Jednalo se o respirátory, konktrétně o modely pocházející z čínských luhů a hájů.

Nevědomosti lidí se není možné divit, jelikož dříve se u nás tento druh ochrany používal víceméně pouze pro práci s azbestem a dalšími nebezpečnými materiály. Vzhledem k tomu, že i k nám dorazil Covid, staly se velmi brzy respirátory nedílnou součástí našich šatníků. Ne všechny ovšem fungují podle původních předpokladů.

Hlavně verze dovezené z Číny nejsou v oblasti filtrace příliš účinné. Prošly sice testy, nicméně ty mohly být dosti pochybné. Všemu, co je označeno čínskou normou N95, byste se tak měli raději obloukem vyhýbat. Chcete-li kvalitu, vyberte si respirátory FFP2 pocházející ideálně z České republiky.

Dokonale sedí


Kvalitní český respirátor s vhodnou normou, třeba vyrobený firmou GOOD MASK, je proti bakteriím, respektive virům mnohem lepší než výše zmíněné produkty asijské provenience. Nejde však pouze o kvalitu použitého filtru, ale i o celkové zpracování.

Čínské verze totiž mnohdy našim tvářím nesedí. Jakožto Evropani máme jinak strukturované obličeje, a proto nám naše respirátory sedí daleko lépe. Nejedná se pouze o drobný detail, ale o zásadní věc.

Když totiž maska dobře nesedí, tak nefunguje tak, jak má. A pak už je jedno, jestli má ten nejlepší filtr na planetě. Nevítaní mikroskopičtí návštěvníci se k vám dostanou pomocí průduchů, které najdou mezi respirátorem a obličejem.


Autor: Pl
Související:

Další články z rubriky Rady a tipy

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »