InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Online školení má před klasikou celou řadu výhod

22.10.2021
Sehnat dnes kvalifikovaného zaměstnance je docela dřina, takže většina firem, ať už jde o velké kolosy nebo menší hráče, prostě musí chtě nechtě valnou část své pracovní síly podrobovat školení, často i pravidelnému.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
To se dá zvládnout dvěma způsoby - zastarale a moderně. Zastaralý způsob je klasika ve formě standardní nudné přednášky s tabulí, případně projektorem. Moderní řešení naopak využívá velké množství technologií, díky nimž jsou školení záživnější, a tím i efektivnější.

Tento druh kurzů u nás nabízí například společnost PREVENT, která v tomto oboru patří k nejlepším.

Proč jsou online kurzy lepší?


Online kurzy a školení jsou daleko praktičtější už jen z důvodu místa. Pro běžné školení je vždy nutné vyčlenit vhodnou místnost. Většinou se nejedná o problém, když jde o záležitost týkající se pouze několika málo pracovníků, nicméně v případě několika desítek či dokonce stovek lidí nastávají potíže. Obvykle se takováto školení musí dělat na etapy, což stojí čas a rovněž i peníze.

V rámci online školení není potřeba vyhrazovat si nějakou speciální místnost. Může probíhat víceméně kdekoliv, jelikož se k tomuto účelu dají využít nejen počítače, ale například i mobilní zařízení ve formě telefonů, respektive tabletů.

E-learning je daleko efektivnější i díky své interaktivitě. Zaměstnanci pouze nepřijímají informace pasivně, ale naopak do mnoha věcí mají možnost přímo zasáhnout. Netýká se to pouze testovaní, ale i samotné výuky. Takto si člověk prokazatelně odnese více informací, než kdyby jen celou dobu seděl a sledoval nezáživnou přednášku.

PREVENT poskytuje zájemcům dvě základní vzdělávací platformy. INSTRUCTOR využijí hlavně firmy s menším počtem zaměstnanců, EDUNIO je pak platforma určená pro větší společnosti s více pracovníky.

Bezpečnost především


Velká část školení se zabývá tématem bezpečnosti. Je to docela logické, jelikož mnoho pracovišť je potenciálně nebezpečných samo o sobě. Když nebudou zaměstnanci dostatečně kvalitně poučeni o nástrahách na pracovišti, mohou snadno přijít k úhoně. Nejenže tím pak na nějaký čas ztratí firma pracovní sílu, ale zraněný zaměstnanec se může se svým zaměstnavatelem dokonce i soudit.

Tomu se dá předejít právě vhodným školením, jenž nastíní všechna rizika a vysvětlí, jak se jim vyhnout. Je jasné, že i při maximální obezřetnosti může na zvláště rizikových pracovištích občas ke zranění dojít. Proto by na školení o bezpečnosti neměly chybět ani kurzy první pomoci.

Ty by se měly zaměřovat hlavně na možná rizika hrozící na daném pracovišti. Je zbytečné učit lidi, jak ošetřit například zásah kyselinou, když s tou nikdo široko daleko nepracuje. Ale i takové téma je součástí hotových kurzů společnosti PREVENT- Nakládání s chemickými látkami.

Školení řidičů


Stále větší poptávka je i po školení řidičů online. Samozřejmě, že tento druh edukace nemá za úkol naučit je řídit, k tomuto účelu slouží autoškola. Nejčastěji se tímto způsobem učí nové legislativa, případně se tak prověřují znalosti řidičů.

Toto online školení je vhodné jak pro řidiče z povolání, jež většinu času sedí za volantem, tak i občasných řidičů "referentů". Ti sedají za volant méně často, většinou jen v rámci služebních cest. Tím spíše však potřebují odpovídající znalosti.


Autor: Pl

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »