InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Producenti z Olomouckého kraje převzali certifikáty Regionální potraviny

15.10.2021
V krajské soutěži získalo ocenění celkem 8 producentů. Mezi nimi uspěly mimo jiné králičí játrová paštika, likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci Festivalu gastronomie a nápojů Olima na výstavišti Flora Olomouc, kde bylo možné také oceněné výrobky ochutnat a zakoupit.
Foto: regionalnipotravina.cz
Celkem 79 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty dohromady od 36 výrobců.

Například v kategorii sýrů včetně tvarohů uspěly Tvargle od společnosti Tavoretus. "Naše tvarůžky se vyrábějí ze 100procentního českého tvarohu, který odebíráme z místních mlékáren. Všechny produkty děláme řemeslně s velkým podílem ruční práce. Naší specialitou je, že jim na konci procesu dopřejeme koupel v černém pivu, která jim dodá nezaměnitelnou chuť. Ocenění Regionální potravina vnímám jako prestižní a jsem velmi rád, že se nám ho hned napoprvé podařilo získat. Věřím, že nám pomůže rozšířit povědomí o našich sýrech," řekl ředitel společnosti David Kapsia.

Regionální potravinou Olomouckého kraje 2021 byly vyhlášeny:


"Komise v letošním ročníku soutěže navrhla ocenit osm výrobců, z čehož pět se ucházelo o značku poprvé a dva producenti své ocenění opět obhájili. Považujeme za velký úspěch, že se nám stále daří představovat nové a nové výrobky," uvedla koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Zlata Lakomá.

Vítězům soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje předali ocenění ředitelka Regionálního odboru SZIF Olomouc Kateřina Mračková a náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý.

Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »