InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Producenti z Olomouckého kraje převzali certifikáty Regionální potraviny

15.10.2021
V krajské soutěži získalo ocenění celkem 8 producentů. Mezi nimi uspěly mimo jiné králičí játrová paštika, likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci Festivalu gastronomie a nápojů Olima na výstavišti Flora Olomouc, kde bylo možné také oceněné výrobky ochutnat a zakoupit.
Foto: regionalnipotravina.cz
Celkem 79 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty dohromady od 36 výrobců.

Například v kategorii sýrů včetně tvarohů uspěly Tvargle od společnosti Tavoretus. "Naše tvarůžky se vyrábějí ze 100procentního českého tvarohu, který odebíráme z místních mlékáren. Všechny produkty děláme řemeslně s velkým podílem ruční práce. Naší specialitou je, že jim na konci procesu dopřejeme koupel v černém pivu, která jim dodá nezaměnitelnou chuť. Ocenění Regionální potravina vnímám jako prestižní a jsem velmi rád, že se nám ho hned napoprvé podařilo získat. Věřím, že nám pomůže rozšířit povědomí o našich sýrech," řekl ředitel společnosti David Kapsia.

Regionální potravinou Olomouckého kraje 2021 byly vyhlášeny:


"Komise v letošním ročníku soutěže navrhla ocenit osm výrobců, z čehož pět se ucházelo o značku poprvé a dva producenti své ocenění opět obhájili. Považujeme za velký úspěch, že se nám stále daří představovat nové a nové výrobky," uvedla koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Zlata Lakomá.

Vítězům soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje předali ocenění ředitelka Regionálního odboru SZIF Olomouc Kateřina Mračková a náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý.

Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Ve zlínském muzeu zavládla radost z mimořádného úspěchu

Napětí, které panovalo v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně poté, co na konci dubna byla uveřejněna nominace zrekonstruovaného areálu na Ploštině na cenu Gloria Muasealis, vygradovalo v úterý 14. května odpoledne. V Obecním domě v Praze si totiž ...

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich ...

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využi ...

Lesníci, vědci i zástupci ministerstev, ochrany přírody a obcí se shodli na vyváženém způsobu hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech

Odborný seminář o udržitelném lesnickém managementu ve Ždánickém lese a Chřibech uspořádaly 14. května v Hradci Králové Lesy České republiky pod zášti ...

ČEZ: V Temelíně soutěžili o kuklu a novou svářečku

Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Takový je jeden z motivů unikátní svářečské soutěže pro středoškoláky z celé republiky. V Jaderné elektrá ...

Doporučujeme



Sobota 25.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »