InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Producenti z Olomouckého kraje převzali certifikáty Regionální potraviny

15.10.2021
V krajské soutěži získalo ocenění celkem 8 producentů. Mezi nimi uspěly mimo jiné králičí játrová paštika, likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci Festivalu gastronomie a nápojů Olima na výstavišti Flora Olomouc, kde bylo možné také oceněné výrobky ochutnat a zakoupit.
Foto: regionalnipotravina.cz
Celkem 79 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty dohromady od 36 výrobců.

Například v kategorii sýrů včetně tvarohů uspěly Tvargle od společnosti Tavoretus. "Naše tvarůžky se vyrábějí ze 100procentního českého tvarohu, který odebíráme z místních mlékáren. Všechny produkty děláme řemeslně s velkým podílem ruční práce. Naší specialitou je, že jim na konci procesu dopřejeme koupel v černém pivu, která jim dodá nezaměnitelnou chuť. Ocenění Regionální potravina vnímám jako prestižní a jsem velmi rád, že se nám ho hned napoprvé podařilo získat. Věřím, že nám pomůže rozšířit povědomí o našich sýrech," řekl ředitel společnosti David Kapsia.

Regionální potravinou Olomouckého kraje 2021 byly vyhlášeny:


"Komise v letošním ročníku soutěže navrhla ocenit osm výrobců, z čehož pět se ucházelo o značku poprvé a dva producenti své ocenění opět obhájili. Považujeme za velký úspěch, že se nám stále daří představovat nové a nové výrobky," uvedla koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Zlata Lakomá.

Vítězům soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje předali ocenění ředitelka Regionálního odboru SZIF Olomouc Kateřina Mračková a náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý.

Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Na Vysočině se orlům daří vyvést mladé také díky ohleduplnosti lesníků

Kroužkování mláďat orlů mořských hnízdících v lesích na Vysočině dokončí v tomto týdnu ornitologové. Lesníci kvůli hnízdění chráněných druhů ptáků omezují své hospodaření. S ornitology ale spolupracují i při ochraně porostů obnovených po ...

Francouzi budou moct poznat netradiční Česko prostřednictvím trhů z Jihomoravského a Zlínského kraje

Brněnský Zelný trh včetně podzemních prostor, vinařství Ilias v Pavlově nebo Luhačovice. Místa, která se ještě letos představí divákům francouzských t ...

Páteční Muzejní noc láká i na Hučák v centru Hradce Králové

Hradec Králové - Letošní ročník celorepublikového Festivalu muzejních nocí 2023 se v Hradci Králové a okolí uskuteční už po šestnácté, tentokrát 19. k ...

Dopravní podnik města Brna má již 15 retrovozidel. Sbírku doplnil nově zrekonstruovaný trolejbus Škoda 22Tr

Dopravní podnik města Brna (DPMB) rozšířil svoji sbírku retro vozidel. Nově do ní přibyl trolejbus Škoda 22Tr. Práce, které kompletně probíhaly ve voz ...

Moravskoslezští záchranáři otevřeli své základny veřejnosti

V pondělí 15. května, proběhl na dvanácti výjezdových základnách ZZS MSK Den otevřených dveří. Datum nebylo zvoleno náhodou, protože si v něm každoroč ...

Doporučujeme



Neděle 28.5.2023
Počasí v ČR
Počasí v regionech »