InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Rostlinné akvárium aneb jak ho založit

13.10.2021
Chcete si domov zútulnit rostlinným akváriem, ale nevíte, jak ho založit? V tom případě si přečtěte tento článek, který vás vším důležitým postupně provede.
Foto | Zdroj: www.rostlinna-akvaria.cz
Jestliže máte při zakládání akvária představu estetického prvku v interiéru, určitě si založte akvárium s rostlinami. Hned v úvodu je však třeba říci, že volba nevhodných rostlin může začínajícího akvaristu odradit již na začátku. Zde je pár základních rad pro začínajícího akvaristu.

Jak dělíme rostliny v akváriu


1. Podle náročnosti pěstování

Jsou to rostliny nenáročné, středně náročné a náročné. A to podle síly a délky osvětlení, které rostlinka potřebuje, dále podle potřeby přihnojování a v neposlední řadě použití CO2. Toto je základní dělení akvarijních rostlin. Abyste se však lépe zorientovali, bude určitě vhodné využít dnešní internetové vymoženosti, a to je fotografický atlas akvarijních rostlin. Ještě jednodušší verzí bude nahlédnout na internetové e-shopy, které mají rostliny rozděleny na ještě podrobnější podkategorie.

Když se vrátíme k těm třem základním kategoriím, tak je již patrné z názvu, že rostliny nenáročné nebudou požadovat tolik péče jako ty druhé a budou nám asi celkem prosperovat v každém akváriu. Těm středně náročným rostlinkám již budeme muset věnovat trochu více pozornosti, a to zejména, co se týká osvětlení v akváriu a použití vhodného hnojiva.

Takové osvětlení nám v akváriu nahrazuje sluneční svit, který rostliny ke svému životu potřebují. Zde je určitě vhodné volit kvalitní světla s LED technologií. Se světlem však opatrně, aby nám z přílišného svícení nezačala růst v akváriu především nechtěná vodní řasa.

Co se týká hnojení u středně náročných rostlin, zde je již na místě obohatit vodu o pár stopových prvků.

A jsme u rostlin náročných. Ty již potřebují patřičnou péči a jejich místo v akváriu bude většinou v popředí. Jsou to rostliny nižšího vzrůstu. Kromě výše jmenovaného zde budeme muset navíc přidávat CO2. Aby měly rostlinky dostatek uhlíku, přidáváme je pomocí sady pro dávkování plynného CO2. Tím podpoříme jejich růst.

2. Podle vzrůstu (umístění v akváriu)

Každá rostlinka dorůstá jiné výše a podle toho také v akváriu volíme její místo.

Když začneme zadní části akvária budeme zde sadit rostlinky vzrůstu 30 cm s více. Středně vysoké, tj. do 30 cm na střed akvária a ty nejnižší (do 10 cm) budeme mít samozřejmě vpředu.

Nákup rostlin - jak na něj?


Jestliže chceme nakoupit kvalitní sazeničky rostlin, tak se určitě obrátíme raději na obchody (zejména e-shopy), které se na prodej rostlin specializují a mají s prodejem akvarijních rostlin letité zkušenosti.

Ještě je dobré vědět, že se rostlinky prodávají buď v umělohmotném košíčku (tzv. košíčkové) nebo v umělohmotném kelímku (tzv. rostliny in-vitro).

Autor: Rostlinna-akvaria.cz
Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »