InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Ocenění Regionální potravina získalo devět producentů z Moravskoslezského kraje

11.10.2021
Kozí sýr s paštikou, Kaplanův řez nebo mikrobylinky Amarant. To je část oceněných produktů, které zvítězily v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2021. Certifikáty si producenti převzali na slavnostním vyhlášení v rámci Hradního hodokvasu v Ostravě, kde také měli návštěvníci možnost oceněné výrobky ochutnat i zakoupit.
Foto: regionalnipotravina.cz
Více jak 141 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty celkem od 41 výrobců.

Tomáš Lecián z Kroměříže, který získal certifikát pro mikrobylinky Amarant, po slavnostním vyhlášení prozradil: "O soutěži Regionální potravina jsem se dozvěděl z výlohy zdravé výživy, kam dodávám naše mikrobylinky. Napadlo mě navštívit web a poptat se na spolupráci. Viděl jsem tam možnost zapojit se do soutěže, tak jsem to udělal. Bylo pro mě velkým překvapením, že jsme vyhráli."

Regionální potravinou Moravskoslezského kraje 2021 byly vyhlášeny:


"Těší nás, že se do letošního ročníku soutěže, i přes situaci s koronavirem, přihlásilo v kraji rekordních 146 výrobků. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků včetně těstovin, ve které zvítězila Fajna pasta se svým výrobkem Nudle polévkové s libečkem a petrželkou. Obhájila tak značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje z roku 2017," doplnil regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G.

Vítězům soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje předal ocenění ředitel Regionálního odboru SZIF Opava Pavel Jaroš a náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Vláda se na výjezdním zasedání ve Vimperku zabývala regionálními tématy Jihočeského a Plzeňského kraje

Vláda Petra Fialy uskutečnila ve středu 7. června 2023 druhé z plánované série výjezdních zasedání. Po severomoravském Jeseníku tentokrát jednala ve Vimperku na pomezí Jihočeského a Plzeňského kraje. Na schůzi vlády, v jejímž programu převládala ...

V rámci cvičení Karlovarská putovní 155 byla poprvé prověřena Koncepce řešení mimořádné události s velkým počtem pacientů s termickým úrazem

Koncepci řešení mimořádné události s velkým počtem pacientů s termickým úrazem v České republice připravilo Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ...

Univerzita obrany zamíří na Veletrh vědy Akademie věd ČR

Ve dnech 8. až 10. června 2023 se na pražském výstavišti v Letňanech uskuteční další ročník Veletrhu vědy Akademie věd ČR, kterého se tradičně zúčastn ...

Baťův mrakodrap ve Zlíně se zahaluje do lešení, čeká oprava fasády

Baťův mrakodrap ve Zlíně se už brzy zahalí do lešení. Důvodem je oprava poškozených částí fasády a vnějších prvků budovy, která potrvá až do konce let ...

Cesta vlakem mezi centry Liberce a Prahy se významně zkrátí na 69 minut

Centrální komise Ministerstva dopravy v úterý schválila studii proveditelnosti trati Mladá Boleslav - Turnov - Liberec - státní hranice ve variantě 20 ...

Doporučujeme



Neděle 11.6.2023
Počasí v ČR
Počasí v regionech »