InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak poznat kvalitní respirátor a kde ho získat zdarma?

06.10.2021
Respirátory jsou v dnešní době stejně nezbytným doplňkem jako třeba mobilní telefon nebo nákupní taška.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Je však pravdou, že ne všechny typy jsou kvalitní a některé skutečně mohou fungovat pouze jako módní doplněk, jelikož svého nositele příliš nechrání. Jak však poznat ty opravdu dobré od šuntů? To si povíme na následujících řádcích.

Standardní pomůcka


Ještě dva roky zpátky byly respirátory jen okrajovým zbožím, o jehož existenci celá řada obyvatel neměla ani ponětí. Ne že by se nepoužívaly vůbec, ale pouze ve velmi omezené míře. Když pomineme některé specifické zdravotnické profese, vždy šlo hlavně o ochranu horních cest dýchacích proti větším prachovým částicím, které se generují nejčastěji na stavbách.

To se však docela nedávno změnilo. Na scénu totiž vstoupil nový druh viru, Covid-19. Ten se ukázal být docela nebezpečný, takže byla potřeba se proti němu začít bránit. Vzhledem k tomu, že jde o respirační onemocnění, které se přenáší hlavně kapénkami a do těla se dostává primárně skrze nos, respektive ústa, jedním ze základních opatření proti této hrozbě bylo nosit ochranu horních cest dýchacích.

Neimprovizujte, jděte po kvalitě


Ze začátku lidé improvizovali a používali kde co. Šály, ale i roušky se ukázaly jako nepříliš vhodné, takže nastoupit musely respirátory. Ty jsou daleko efektivnější, i když ne všechny. Vybrat vhodný respirátor je trochu alchymie. Stačí se však řídit základními radami a neměli byste mít problém.

1. Vždy by se mělo jednat o výrobek made in Czech Republic. Pouze tak budete mít jistotu vysoké kvality. Čínské respirátory nekupujte. Ve valné většině případů by šlo o vyhozené peníze. Ukázalo to i testování na univerzitě v Liberci, pro pořad A Dost!

2. Mají certifikaci od způsobilé laboratoře. Aktuálně je jediná laboratoř, která má legislativní oprávnění, ta pražská ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce. Ostatní pseudotesteři, jako třeba mediálně "známý" motorkář nebo různé garážové firmy, berte s obezřetností. Podrobněji se tomu věnovaly server Kverulant nebo Forum24.

3. Dobrý respirátor by měl disponovat minimálně 95 % filtrační účinností. Cokoliv pod tuto hranici nebrat. Vybírejte pouze výrobky označené evropskou normou FFP2 a FFP3. Podívejte se na factcheck webu Demagog, který to dobře rozebírá. Mj. se tam mluví i různých desinformacích, které někteří novináři a média rádi rozhlašují.

4. Vzhledem k tomu, že kapénky s viry jsou velmi malé, mohou se dostat do dýchací soustavy člověka i drobnou škvírou, která je na první pohled nerozpoznatelná. Z toho důvodu by měl respirátor dokonale přilnout k obličeji. Netěsnící maska je v tomto případě k ničemu.

5. Respirátor nesmí být zabalený jako rohlíky. Obaly u kvalitních modelů jsou vždy vzduchotěsně uzavřeny.

6. Kvalitní respirátor není levný, zvláště jedná-li se o FFP3, nicméně neměl by být ani předražený. Pokud po vás bude chtít obchodník za jeden kousek stovky korun, poohlédněte se někde jinde. Cena by se měla ideální pohybovat v řádech nižších desítek korun. V současné době není problém dokonce získat respirátory zdarma. A sice v balení po deseti kouscích. Platí se jen doprava. Díky tomu si tak můžete při minimálních nákladech vyzkoušet, zdali vám daný respirátor sedí a případně si pak objednat další.

Respirátory jsou dnes nedílnou součástí našich životů, a ještě nějaký ten pátek i budou. Není ovšem nezbytné nosit na obličeji kdejaký šmejd, zvláště, když je možné získat ochranu před viry zcela zadarmo.

Další zdroje o respirátorech informací najdete třeba tady nebo tady.

Autor: Pl

Další články z rubriky Rady a tipy

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »