InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Pozemní protivzdušnou raketovou obranu zajistí izraelský systém SPYDER

05.10.2021
Armáda ČR získá do své výzbroje protiletadlový raketový systém SPYDER. Potvrzuje to mezivládní česko-izraelská smlouva, jež byla včera podepsána na Ministerstvu obrany. Moderní raketový systém z produkce izraelské státní společnosti Rafael nahradí zastaralý sovětský systém 2K12 KUB, jež armáda používá od 70. let minulého století.
Foto: acr.army.cz
Armáda obdrží čtyři baterie SPYDER

Česká armáda obdrží do roku 2026 čtyři baterie protiletadlového raketového systému SPYDER. Každá bude obsahovat radar, čtyři odpalovací zařízení, nabíjecí vozidlo a systémy velení a řízení palby. Všechny prvky systému budou na podvozcích 8x8 Tatra 815 řady 7, standardně užívaných v Armádě České republiky. Součástí dodávky budou i zařízení k provozu a údržbě systému, včetně náhradních dílů.

Hlavním uživatelem bude 25. protiletadlový raketový pluk ve Strakonicích, respektive 251. protiletadlový raketový oddíl, který má v současné době ve výzbroji čtyři baterie protiletadlového systému 2K12 KUB.

Systém KUB je zastaralý

Protiletadlový raketový komplex 2K12 KUB byl do výzbroje sovětské armády zaveden v roce 1967. Čeští vojáci jej používají od 70. let 20. století. "Tento systém je technicky i morálně zastaralý. Problémy jsou také s municí. Životnost řízených střel byla několikrát prodlužována," uvedl plukovník Jaroslav Daverný, náčelník vojska pozemní protivzdušné obrany.

Zastaralý zbraňový systém vyžaduje časté opravné zásahy. Není tajemstvím, že vojáci jej mohou používat jen díky šikovným technikům, kteří se o něj starají. Jejich práci jim ztěžuje nedostatek náhradních dílů. Většina originálních součástek, z tehdejší sovětské výroby, již není k dispozici.

Lepší parametry ve všech ohledech

Protiletadlový systém SPYDER dosahuje ve všech ohledech lepších parametrů. "Má větší dálkový i výškový dosah, dokáže tak pokrýt větší část vzdušného prostoru. Vyznačuje se mnohonásobně vyšším počtem cílových kanálů. V jeden okamžik disponuje větším počtem raket. Samozřejmostí bude propojení do národních informačních systémů a informačních systémů NATO," nastínil obecně výhody izraelského systému plukovník Daverný.

Systém KUB je sice schopen ničit nepřátelské letouny, vrtulníky, střely s plochou dráhou letu a ostatní prostředky vzdušného napadení, které se pohybují v malých a středních výškách, ale pouze v rozmezí od 25 metrů do 14 kilometrů a ve vzdálenostech 4,4 až 23 kilometrů. Systém působí proti vzdušným cílům, jež dosahují rychlosti do 600 m/s na příletu a 300 m/s na odletu.

Dodavatel, izraelská státní společnost Rafael, garantuje minimální životnost systému 20 let. "Po dobu dvou let od dodání baterií bude dodavatel zabezpečovat operační a technickou podporu, jež je důležitá pro budování nových schopností českých vojáků a techniků, kteří budou techniku obsluhovat," doplnil plukovník Jaroslav Daverný.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »