InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Postele. Dětské se musí vybírat obzvlášť pečlivě. Představíme tipy na co se zaměřit

05.10.2021
Postele. Dětské jsou krásné, ale kdy je pořídit?. Řada rodičů nákup odkládá, ovšem dříve či později to proběhnout musí. Z psychologického hlediska je tento krok jedním z prvních v procesu osamostatnění dítěte. Nejpozději by k němu mělo dojít před nástupem povinné školní docházky. I tady ovšem platí "čím dříve, tím lépe.? Koupí vhodné postele to můžete své ratolesti výrazně usnadnit. Poradíme jak toho docílit.
Ilustrační snímek | Foto: Pl

Koupě postele - dětské se vybírají obtížně. Kdy je brzo a kdy příliš pozdě?


Poslechnout rady odborníků či naslouchat vlastnímu dítěti? Rozhodnutí je to těžké, to je bez debat. Rodič si může vyslechnout kohokoliv, přečíst stovky článků a zapojit se do mnoha diskuzí. Na konečné rozhodnutí ovšem bude vždy sám.

Mimoto, ani slova expertů nejsou tak jednoznačná, jak by si mnozí jistě mysleli. Jedna skupina radí s ničím neotálet a dítě tzv. "hodit do vody? rovnou. Věří, že si tak na změnu lépe zvykne. Druhá skupina říká s ničím nespěchat, jelikož dítě je malé jen chvíli. Jsou toho mínění, že fixace na rodiče je přirozená a něměla by se uměle přerušovat. Vše myšlenky odborníků a přitom každá z nich odlišná od té druhé. Tato skutečnost dělá rozhodování podstatně náročnější. Mnohdy se city ukáží jako ten nejlepší rádce.

Vybírat dětskou postel připomíná rituál. Co neopomenout


Postel pro každé dítě musí dodržet určitá specifika. Primárně se ovšem musí zamlouvat svému majiteli. Tuto skutečnost mnoho rodičů opomíjí, a přitom by měla být bodem číslo jedna. Úkolem dítěte je vybrat si postel svých snů, kdežto následným úkolem rodiče je postel zhodnotit. Existuje pomyslný seznam věcí, které při zřizování postele, či rovnou celého pokojíčku neopomenout. Zmiňme si ty hlavní z nich.

Kvalita zhotovení
Jelikož se jedná o postel pro dítě, kvalita musí být na prvním místě. Všechny díly musí do sebe perfektně zapadat a tvořit tak bezchybný celek. Špatně opilované či ostré hrany nebo podobné chyby by mohly ohrozit zdraví dítěte.

Bezpečnost a nezávadnost
Výrobních materiálů je mnoho. Všechny by měly splňovat normy zdravotní nezávadnosti, ale i na to je třeba dát pozor. Je-li dítě např. astmatikem, čalouněná postel pro něj nebude vhodnou volbou.

Odolnost a životnost materiálu
Postel pro dítě musí něco vydržet. Divoké hrátky či stavění bunkrů - to vše by měla postel zvládnout. Vysoká životnost materiálu je také důležitá. Nechceme totiž, aby si následkem jeho opotřebení muselo dítě zvykat na novou postel.

Standardní nebo zmenšenou verzi? Pozitiva i negativa má každá z nich


Klasický rozměr poslouží až do dospělosti, ovšem k menšímu přilne dítě více. Opět nelehké rozhodnutí. Ukažme si plusy i minusy obou variant.

Standardní
Klasický rozměr jednolůžka je 200 x 90 cm. Skutečně velkým plusem je to, že poslouží i dospělému člověku. Postel vám vydrží a nejste nuceni co chvíli pořizovat novou. Tento rozměr je samozřejmě k dostání v nejrůznějších materiálech a stylech. A právě široký výběr je další velkou předností. Nevýhodou je, že menší dítě si k posteli mnohdy nevytvoří vřelý vztah. Lépe se totiž cítí v menších prostorech a proto standardní rozměr nemusí být to pravé.

Zmenšená
Tento typ má nespočet variací. Jsou k sehnání postele od 120 do 180 cm na délku, a od 60 do 90 cm na šířku. Jednoduše tak zkombinujete rozměr podle věku dítěte. Výběr je opravdu velký. Tyto zmenšeniny lze pořídit i ve tvarech pirátské lodě či zámku pro princeznu, o čemž by snilo nejedno dítě. Velkou nevýhodou ovšem je, že s přibývajícím věkem je třeba častěji postel obměňovat; to může být finančně náročné.

Pořízení dětské postele je důležitým úkolem.

Je třeba vzít do úvahy jak přání dítěte, tak zdravý rozum dospělého člověka.

Autor: Pl

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »