InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Nevíte, jak prodat dům? My ano!

01.10.2021
Máte dům na prodej? Vezmete-li to za správný konec, můžete na něm opravdu dobře vydělat. Možná vás dokonce čeká obchod vašeho života.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V první řadě si uvědomte, že prodej domu není prodej bytu. Není zkrátka nemovitost jako nemovitost. Jinak se prodávají domy, jinak byty, jinak pozemky, respektive u těchto prodejů platí jiná pravidla.

Prodej domů versus bytů


Prodej rodinného domu má svá specifika. V první řadě ve srovnání s prodejem bytu trvá delší dobu. Velmi například záleží na lokalitě. Některé jdou na dračku, o jiné zas takový zájem není. A svou roli hraje i cena. Například domy v Praze a blízkém okolí si nemohou dovolit všichni. To vše si žádá více času, energie i finančních prostředků.

Rodinný dům jako celoživotní investice


Dobrou zprávou je, že na prodeji domu v každém případě můžete vydělat řádově více než na prodeji bytu. Domy si totiž lidé pořizují na řádově delší dobu, než byty. A jsou ochotni za ně i více zaplatit. Ale také si jejich koupi náležitě rozmýšlejí. Koupě rodinného domu pro ně přeci jen často bývá celoživotní investicí.

Prodej neuspěchejte


Pokud za svou nemovitost chcete získat co největší částku, neměli byste prodej uspěchat. Kdo si počká, ten se zkrátka dočká. V tomto případě se může jednat o statisícové částky. Samotný způsob prodeje závisí i na množství zájemců o něj. Čím méně jich je, tím více se v prodeji musíte angažovat.

Odhad ceny domu


Zde to většinou začíná. Klíčem k dobrému prodeji je správně nastavená kupní cena. Rodinné domy na prodej nesmí být podceněné ani přeceněné. Všimněte si, že na serverech realitních kanceláří nejdéle zůstávají právě ty přeceněné nemovitosti.

Nesrovnávejte!


Problémem často bývá, že prodávající ceny stanovují na základě srovnání s domy obdobných parametrů na realitních serverech. Ty ovšem jsou zavádějící. Ceny, s nimiž se na nich setkáte, jsou totiž nabídkové. Skutečnou částku, kterou prodávající za nemovitost získá, se návštěvník serveru nedozví. Proto je na místě odhad ceny nemovitosti svěřit odborníkovi, ideálně odhadci realitní kanceláře. Výsledná kupní cena v každém případě je součtem ceny nemovitosti a pozemku.

Připravte dům na prodej


To je kapitola sama pro sebe. Obchod vám totiž mohou zhatit i takové na první pohled drobnosti, jako jsou nevydařené fotografie či špatná inzerce. Dům se kupujícímu musí líbit. A první ochutnávkou jsou právě fotografie, na jejichž pořízení je tudíž vhodné najmout si profesionála. Ještě před tím doporučujeme zvážit tzv. home staging. Tedy vybavení domu designovým nábytkem, ideálně ve spolupráci s bytovým designérem, který i ze špeluňky dokáže udělat útulnou klícku.

Obraťte se na realitní kancelář


Faktorů, které vám s prodejem domu mohou pomoci, je však mnohem více. V malíčku je v každém případě mají realitní kanceláře. Pokud si myslíte, že prodejem bez realitky ušetříte provizi realitní kanceláři, tak se pletete. Tak tomu totiž není. Realitní kanceláře udělají všechno pro to, abyste za svůj dům získali nejvyšší možnou částku. A věřte, že vědí, jak na to!


Autor: Prya

Další články z rubriky Bydlení

Chcete si nechat postavit odolnou halu? Mrkněte se na monolitické konstrukce

Chystáte se právě rozšířit své podnikání o zbrusu novou výrobní halu, skladiště nebo třeba administrativní budovu? Pak zajisté chcete mít celý projekt hotový co nejrychleji, nejkvalitněji a nejlevněji. Právě v takovém případě si nesmíte nechat ujít ...

Jak si vybrat box na hračky?

Dětský pokoj je opravdovým pokladem různých hraček. Plyšáci, panenky, autíčka, skládačky, kostky, hry nebo míče - možností je skutečně mnoho a to jsou ...

Rychlovarná konvice a topinkovač jsou praktické spotřebiče do kuchyně, musí ale okouzlit i designem

Při nákupu rychlovarné konvice a topinkovače, většinou sáhneme po praktických modelech, které jsou cenově přijatelnější. Měli bychom ale také zohledni ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Zahalte vaše domovy do přírodní elegance s ručně vyráběnou keramikou

V dnešní době, kdy se moderní technologie zdá, že ovládají každý aspekt našich životů, je něco magického na přírodních, ručně vyráběných předmětech. A ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »