InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

Aku vrtačka: Nezbytný pomocník domácího kutila

30.09.2021
Domácí kutilové i profesionálové se při své práci neobejdou bez vrtačky. Její pohodlnější verzí je aku vrtačka, tedy bateriová, jež není závislá na elektrické síti. Lze s ní tedy pracovat i tam, kde elektřina není. Jaký je sortiment tohoto zboží?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Proč je vrtačka důležitá


V domácnosti by vrtačka chybět neměla. Čas od času je třeba něco připevnit pomocí hmoždinek ve zdi, provrtat díru na přišroubování zábradlí a podobně. Lidé si svou práci odjakživa snažili ulehčit, a tak vznikly nejrůznější nástroje. Předchůdcem elektrické vrtačky byl nebozez nebo mechanická vrtačka na ruční pohon. Nebyly sice tak výkonné, ale svoje si odpracovat uměly. Pak přišla éra elektrického ručního nářadí, což bylo velkým pokrokem.

Už to vypadalo, že nelze nic vylepšovat, a ejhle - máme tu akumulátorové nářadí, které pracuje na bateriový pohon. Velkou výhodou je, že nikde nepřekáží kabel, což umožňuje snadnější manipulaci. Lépe se také aku nářadí skladuje, protože má kompaktnější rozměry.

Jaké druhy aku vrtaček existují


Aku vrtačky umějí nejen vrtat, ale také šroubovat. Jsou to vlastně dva pomocníci v jednom. S bateriovým pohonem je pracovník plně mobilní a nemusí hledět na to, kde je zásuvka do elektrické sítě. V nabídce kamenných prodejen i internetových obchodů jsou aku vrtačky ve dvou základních variantách - bez příklepu a s příklepem.

Rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, co aku vrtačka zvládne vyvrtat. Ta bez příklepu se směle pustí do měkkých materiálů, zatím na tvrdých by si mohla "vylámat zuby", respektive zlomit vrták. Je vhodná pro běžné práce domácích kutilů. V pohodě vrtá do dřeva.

Aku vrtačka s příklepem je již nástrojem o úroveň vyšším. Díky příklepu je s ní možné vrtat do tvrdých materiálů, jako je zdivo, beton. U většiny modelů, které se prodávají, je přitom možné příklep vypnout.

Podle čeho aku vrtačku vybírat


Protože se aku vrtačka často využívá i jako šroubovák, je při výběru vhodného modelu důležité si pohlídat maximální kroutící moment. Jedná se o sílu otáčení, která je při práci s vrtačkou vyvinutá. Zkušení řemeslníci už vědí, že když budou šroubovat do měkkého dřeva, měla by aku vrtačka mít nižší kroutící moment. V opačném případě by byl šroubek do materiálu příliš zatlačený. Ale při šroubování do kovu se zase oplatí mít k dispozici vrtačku s větším kroutícím momentem.

Ten se udává v Nm a platí, že 5 až 20 Nm je ideální pro šroubování do měkkých materiálů, zatímco kroutící moment v rozmezí 20 až 50 Nm se hodí na vruty o průměru asi 10 milimetrů. U tvrdých materiálů je nutné sáhnout po vrtačce se kroutícím momentem nad 50 Nm.

Levnější aku vrtačky mívají jeden rychlostní stupeň, takže je třeba počítat s tím, že nejsou tak rychlé. U dražších modelů bývají dva a více rychlostních stupňů. Co se týká akumulátoru, tak na výběr jsou Li-Ion, NiCd a NiMH.

Autor: Alza
Komerční sdělení: Online železářství, kde se spojuje kvalita, široký sortiment a samozřejmě pohodlný nákup.

Další články z rubriky TechMag

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Hrozby pro macOS: V lednu se nově objevila falešná aplikace slibující prolomení zabezpečení iPhonu

V lednu letošního roku zaznamenali bezpečnostní specialisté pokles detekcí hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. I přesto se nově objevil ...

Československý obrněný transportér OT-64 patřil mezi světovou špičku

Český OT-64 SKOT byl nejmodernějším transportérem na světě. Toto tvrzení se může zdát přehnané, ale ve skutečnosti je založeno na faktech. V tomto člá ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »