InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

Jak na výběr vhodné vrtačky? Jedna v domácnosti rozhodně nestačí

30.09.2021
Nemusíte být ani příliš velký kutil, abyste potřebovali pořádnou vrtačku, nebo hned několik typů vrtaček. Rozhodně to není jen nářadí pro chalupáře či pro ty, kdo bydlí v rodinných domech a nějaká ta dílenská práce se v něm vždy najde. Jaké vrtačky existují a jak si z nich vybrat?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Vrtačka je jedno z nejdůležitějších elektrických nářadí do domácnosti. Ano, existují i ruční, s těmi toho ale moc neuděláte, a dokonce i modeláři, kteří s nimi ještě z času na čas pracují, dnes dají přednost aku řešení. Vrtaček existuje více druhů. Když si o nich něco přečtete, rychle zjistíte, že se vám bude hodit hned více typů. Pojďme se na ně podívat.

Když chceme kutit jen se dřevem


Nejběžnější vrtačkou je klasická elektrická vrtačka bez příklepu. Je to běžná, obvykle poměrně levná vrtačka do měkkých materiálů, jako je třeba dřevo, ale i pórobeton nebo plast.

Vrtačky do tvrdých materiálů


Elektrické příklepové vrtačky se hodí pro vrtání do tvrdých materiálů. Schopnost překonat pevnost materiálu dává vrtačce příklep, ale i její výkon a použitý vrták, který musí být určen pro daný materiál a jeho tvrdost. Příklep se nehodí pro dřevo, plasty ani plechy. Ideální příklepové vrtačky jsou ty, u kterých lze příklep v případě potřeby vypnout. Pak jsou velice univerzální, pro vrtání do jakéhokoliv materiálu. Lze s nimi vrtat i do kachliček, protože kachličku musíte překonat bez příklepu a tvrdá, často panelová zeď, se pak odvrtá s příklepem. Takto kachlička nepraskne.

Na extra tvrdou práci se používají vrtací kladiva. Na vrtání do betonu a panelu jsou ideální. Bourací kladiva se hodí o pro demoliční práce. I tato existují jako kombinovaná: pro demolici i vrtání.

Vrtačky s funkcí šroubováků jsou velice praktickým řešením pro domácí kutily


Někdy je až k neuvěření, kolik musíme zašroubovat šroubů, třeba když na zahradě děláme dobře vypadající dřevěné vyvýšené záhony. Nebo když děláme různé dřevěné obložení. Tyto vrtačky nám pomohou předvrtat otvor pro vrut, či jej do dřeva rovnou zašroubovat. Vrtačky s funkcí šroubováku se hodí mít i v provedení aku.

Když chcete vrtat jako profík


Nástroji pro profesionály jsou různé speciální vrtačky. Může jít o stolní stojanové vrtačky, které umožňují snadno provádět opakovanou činnost, nejčastěji vrtání plochých předmětů. Pro vrtání do železa a ocele se používají magnetické vrtačky, jež ulehčují práci při vrtání do magnetizujících materiálů. Úhlové vrtačky pomáhají vrtat do jinak málo přístupných míst.

Oblíbenější než kuchyňské vařečky jsou mini vrtačky


Úplně pro každého se pak hodí mini vrtačky. Často jde o univerzální nástroje pro vrtání i broušení současně. Bývají oblíbené nejen mezi kutily, ale i maminkami, které tvoří se svými dětmi. Představte si třeba podzimní práci s kaštany. Různé nástroje skončí spíše v naší ruce než v kaštanu. Pokud nám kaštan navíc vyschne, běžným nástrojem do něj již dírku neuděláme. Ideální je na tuto práci právě mini vrtačka. Ta nekončí v dílně, ale vlastně mezi nůžkami a pastelkami. Právě sem totiž patří a vedle tavné pistole je mini vrtačka nejdůležitější pomůckou pro kreativní tvoření.

Jak rozběhnout vrtačku aneb co to vlastně "žere"?


Ruční vrtačky jsou dnes využívané poměrně málo. Nahradily je aku vrtačky - ty mini, ale i větší. Jejich výkon pro vrtání do měkkých materiálů, včetně dřeva, je zcela dostatečný. Ideální jsou se dvěma bateriemi. Zatímco jednu aktivně používáme, druhou již pohotovostně nabíjíme. Nejčastěji se používají vrtačky elektrické. Ať již se jedná o vrtačky ruční nebo stojanové. Nakonec se setkáte též s pneumatickými vrtačkami. Jde o vzduchové nářadí poháněno stlačeným vzduchem. Obvykle se používají pouze v profi sféře. To proto, že k pohonu je nutný kompresor, nebo napojení na rozvod tlakového vzduchu.

Autor: Alza

Další články z rubriky TechMag

Legendární parní lokomotiva Albatros se vrátí do provozu

Legendární modrá rychlíková lokomotiva Československých státních drah z roku 1947, známá jako Albatros, se vrátí do provozu. České dráhy využily nabídku společnosti Steam Story Agency, která se zavázala k opravě lokomotivy a jejímu návratu do ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Hrozby pro macOS: V lednu se nově objevila falešná aplikace slibující prolomení zabezpečení iPhonu

V lednu letošního roku zaznamenali bezpečnostní specialisté pokles detekcí hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. I přesto se nově objevil ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »