InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Praha má novou železniční stanici na Zahradním Městě a prodloužený podchod na hlavní nádraží

25.09.2021
Předseda vlády Andrej Babiš společně s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem v pátek 24. září 2021 slavnostně otevřeli novou železniční stanici Praha-Zahradní Město a prodloužený podchod na pražském hlavním nádraží.
Foto: Úřad vlády ČR
Cestující mohou ode dneška využívat novou železniční stanici Praha-Zahradní Město. Stanice je součástí nově vybudovaného přestupního terminálu, který výrazně zkvalitní cestování veřejnou dopravou v této části Prahy.

"Správa železnic patří dlouhodobě k největším a nejúspěšnějším investorům v zemi. Celkové investice do železniční infrastruktury letos dosáhnou 55 miliard korun, o 6 miliard více než loni," doplnil premiér Andrej Babiš.

Vlaky zde nyní mohou využívat kapacitnější čtyřkolejnou trať. Přínosem je rovněž traťová rychlost až 120 km/h, což se pozitivně projeví na zkrácení jízdních dob vlaků. Výstavbu zahájila Správa železnic v květnu 2018. Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy (CEF). Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Správa železnic také otevírá prodloužený severní podchod na pražském hlavním nádraží, díky kterému se zkrátí cesta z centra města do přilehlých městských částí. Stavební práce trvaly přibližně 16 měsíců a stály 219 milionu korun.

"Mám radost, že realizujeme projekty, o kterých se dlouho mluví. Mluvilo se o něm desítky let. Tento podchod potřebovali všichni, kdo jezdí z Hlavního nádraží. Konečně otevíráme prodloužený severní podchod směrem na Žižkov. Symbolicky boříme bariéru, kterou nádraží vytváří už 150 let," řekl premiér Andrej Babiš.

Na samotný podchod navazuje pěší trasa, která ústí do Seifertovy ulice, přímé napojení má i komerční centrum Churchill Square. Výstup z podchodu je plně bezbariérový, k dispozici je schodiště, dvojice eskalátorů a výtah.

Podchod bude plně přístupný od 24. září, v následujících týdnech budou probíhat pouze dokončovací práce zejména na úpravě okolí výstupu z podchodu.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Regiony

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba o umělé inteligenci či paměti rostlin. Akce se letos koná od 30. května do 1. června a zdarma ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...

Nové informační panely na Masaryčce ukážou nejbližší odjezdy metra a tramvají

PRAHA - PID ve spolupráci s Českými dráhami a Pentou umístili do dvorany Masarykova nádraží velkoplošné informační panely, které lidem přicházejícím ...

Strakoničtí záložáci zažili při vojenském lezení v Boleticích adrenalin i nejistotu z výšek

Základní techniky jištění, slaňování, lezení a na závěr překonání fixní cesty, která prověřila dovednosti cvičících. To vše si vyzkoušeli strakoničtí ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »