InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

ŠKODA AUTO sází u svých vozů na ekologické materiály a zkoumá biologické suroviny

23.09.2021
MLADÁ BOLESLAV - Oddělení Technického vývoje společnosti ŠKODA AUTO společně s Technickou univerzitou v Liberci vyvinula udržitelný, ekologický materiál a přihlásila jej o patent. Jako výchozí materiál pro inovativní surovinu slouží nadrobno rozkrájená cukrová řepa. ŠKODA AUTO navíc v současnosti pracuje ještě na dalším materiálu na bázi traviny rodu ozdobnice. Oba by se v budoucnu mohly používat v interiéru nových modelů ŠKODA, například jako výplně dveří nebo dekorace na přístrojové desce. Pomocí speciálně připraveného vozu OCTAVIA demonstruje společnost ŠKODA AUTO rozmanité možnosti použití těchto nových materiálů.
Foto: skoda-storyboard.com
Johannes Neft, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast Technického vývoje, vysvětluje: "Je naším požadavkem stát se průkopníkem v otázkách udržitelnosti. Tohoto záměru se ujímáme komplexně a klademe si mnohem širší cíle, než jsou pouze naše flotilové emise CO2. Sázíme tak důsledně i na výzkum a používání ekologicky získávaných materiálů a například prověřujeme, jak bude v budoucnu možné využívat materiály, jakými jsou třeba kokosová vlákna nebo rýžové slupky."

Mimořádně vhodný materiál si společnost ŠKODA AUTO již přihlásila k patentování pro použití v interiéru svých vozů: Pomocí speciální metody automobilka barví plátky cukrové řepy, aby jejich pomocí například vytvořila v interiéru charakteristický design. Automobilka odebírá tento materiál přímo z obce Dobrovice ležící nedaleko hlavního závodu v Mladé Boleslavi. Takto je možné se vyhnout dlouhým dodavatelským řetězcům a optimalizovat uhlíkovou stopu.

Další udržitelný materiál získala ŠKODA AUTO z traviny rodu ozdobnice: její vlákna je možné příslušným způsobem zpracovat a použít například pro obložení dveří.

Zbytkové organické materiály z výroby se obzvlášť dobře hodí jako ekologická surovina: lze je dále zpracovávat, aniž by bylo nutné používat další materiály. Proto se snižuje potřeba výchozích průmyslově vyráběných materiálů.

Od suroviny do vozu: přístupný demonstrační automobil OCTAVIA


Společně s Technickou univerzitou v Liberci pracuje ŠKODA AUTO trvale na inovativních a udržitelných materiálech, které bude možné používat ve výrobě vozů. Nové vhodné suroviny společnost ŠKODA AUTO testuje ve voze OCTAVIA, upraveném speciálně pro tento účel. Podlaha a pravá bočnice byly z tohoto takzvaného demonstračního vozu odstraněny s cílem umožnit designérům a konstruktérům ničím neomezený pohled do interiéru. Zde tyto nové materiály zpracovávají a prověřují, zda jsou příjemné na dotyk a mají dobrý tvar. Získávají tak přesný obraz toho, které ekologické materiály jsou vhodné pro použití v sériově vyráběném modelu. Obložení dveří a sloupky vozu jsou vyrobeny z tkaniny na bázi traviny ozdobnice, na dveřních panelech a přístrojové desce se používají plátky cukrové řepy.

ŠKODA AUTO realizuje výrobu vozů co nejudržitelněji: U modelu ŠKODA ENYAQ iV tvoří potahy sedadel designové varianty Lodge ze 30 procent přírodní vlna, která je certifikovaná podle přísných požadavků Woolmark Company, a zbývajících 70 procent látky polyester získaný z recyklovaných PET lahví. Potahy mají unikátní povrch a zajišťují klimatickou pohodu při sezení. Také u kůže společnost ŠKODA AUTO obzvlášť dbá na udržitelnou výrobu: designová varianta ecoSuite se vyznačuje kůží v barvě koňaku, vyrobené bez použití chemikálií. Namísto nich se pro její vyčinění používá extrakt z listů olivovníku.

Další možností pro používání udržitelných surovin je například regenerativní palivo HVO, na které přejdou naftové motory vozů ŠKODA od modelového roku 2022. Čisté HVO je již k dostání ve Švédsku a Finsku. HVO se vyrábí z různých obnovitelných zdrojů. Používání těchto zdrojů energie může snížit emise skleníkových plynů až o 90 procent.

Zdroj: Škoda AUTO

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »