InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 20.04.2024 [e]
Nové připady:
7
Ukončená očkování:
6 982 252
Hospitalizovaných:
7
Vyléčení:
4 715 641
Aktivní případy:
146
Úmrtí celkem:
43 522

AntiCovid tým: Co nastane, až bude 75 procent proočkovaných? Začneme někdy uznávat protilátky?

17.09.2021
AntiCovid tým koalice SPOLU chce znát od vlády odpovědi na zásadní otázky, které se týkají vývoje epidemie na podzim letošního roku. Členové týmu za ODS, TOP 09 a KDU-ČSL neskrývají své znepokojení z toho, že se ministerstvo zdravotnictví opět nedokázalo poučit ze skandálních chyb, kterých se dopustilo během předešlého "řízení" epidemie Covid-19.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pro další postup v řízení covid-19 je zapotřebí vědět:

1. Zruší se opatření, až bude proočkováno 75 procent populace?
Premiér a ministr zdravotnictví shodně tvrdili, že epidemie v Česku zřejmě skončí, až bude proočkováno 75 procent lidí. Nehledě na to, že tato hranice je pořád ještě v nedohlednu, nikdo z nich neprozradil, co konkrétního po jejím dosažení nastane. Bude to snad znamenat konec všech opatření? A jak této hranice chce dosáhnout? Má pro to ministerstvo nějaký plán?

2. Má vláda nějaký plán na podzim, nebo bude opět improvizovat?
Vládní improvizace už tu jednou byla a všichni známe její hrůzné výsledky. Ministr zdravotnictví slíbil, že poslance i veřejnost seznámí s plánem na letošní podzim. Slíbil tři variantní scénáře odvíjející se od momentálního stavu a vývoje pandemie. Dodnes jsme neviděli ani jeden. Nebo je snad jediným plánem této vlády karanténa, samotestování či testování celé populace, včetně očkovaných?

3. Jak to tedy bude s uznáváním protilátek?

Ministerstvo zdravotnictví a vláda jsou stále proti. Nicméně odborná veřejnost doporučuje uznávat pozitivitu protilátkových testů v souvislosti s protiepidemickými opatřeními plnohodnotnou alternativu potvrzení o prodělané nemoci na základě PCR testů nebo potvrzení o provedeném očkování. Členové AntiCovid týmu Vlastimil Válek (TOP 09) a Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) přinesli téma uznávání protilátek na Výbor pro zdravotnictví poprvé na začátku letošního roku. Opakovaně toto téma zvedali spolu s Bohuslavem Svobodou (ODS) zejména prostřednictvím interpelací a projevů na plénu Sněmovny.

4. Začnou hygieny přistupovat ke školám šetrně, lidsky a na základě dané situace?
V mateřských a základních školách nedosáhneme úrovně proočkovanosti 75 procent nikdy ani teoreticky. Pokud se na některé škole objeví pozitivně testovaný pedagog, jde obvykle do karantény celá třída, ba dokonce celá škola. Kdy se tento přístup hygieny změní?

"Ve školách skončilo plošné testování žáků, bohužel vláda nedodala jasné pokyny, jak mají školy dále postupovat. A je to obrovský problém! Každá krajská hygiena postupuje jinak a vzniká zmatek. Pokud se v dané třídě objeví pozitivní žák, je smysluplné nechat všechny žáky na distanční výuce. Systém se sjednotí a nevznikne zmatek. Učitel nemůže zároveň učit žáky distančně i prezenčně," řekl lidovecký poslanec Marek Výborný.

Zároveň doplnil, že testovat děti u volnočasových a sportovních aktivit, pokud skončilo testování ve školách, nedává smysl. "Pokud se v nějakém regionu opět zavede testování ve školách, ať tedy pokračuje i u volnočasových a sportovních aktivit. Jinak nechápu záměr testování. Sportování je naopak třeba podporovat, neboť je podle lékařů základní prevencí proti nemocem," doplnil Výborný.

5. Pokud je v kolektivu většina očkovaných, budou pro něj platit celorepubliková pravidla?
Pokud je v nějakém kolektivu dosaženo proočkování 80 procent a více, pak není jasné, proč v tomto kolektivu nemohou platit už dnes pravidla, která plánuje vláda celorepublikově.

Autor: KDU-ČSL
Související:

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »