InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Deky dělají domov se stylem

20.09.2021
Nemáte doma deku? Tak to jste ještě nevybudovali skutečný domov. Některé nás umí zahřát o chladných večerech, jiné budou skvělé na venkovní piknik, nezbytností bývají pro děti. U těch suplují nejen přikrývku na zahřátí po večerním koupání, ale též pomůcku ke hře.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Deky na doma i na ven


Stejně, jak má v domácnosti každý svůj župan, měl by mít i svoji deku. Uvidíte, jak se jako rodina rádi každý zachumláte do deky, když budete společně s dětmi hrát oblíbený Karak. Představte si, že zatoužíte zalézt pod deku, natáhnout se k tabletu s vaším rozkoukaným seriálem, ale deka je již obsazena. To umí pokazit každý podvečer. Pojďte vaši domácnost naplnit krásnými dekami. Oplatí se mít různé. Hřejivější i méně. Nepohrdněte ani sezónními třeba se zimními či vánočními vzory. Právě ony dělají tu správnou atmosféru.





Materiály dek se nabízí jak z kvalitní bavlny, tak z kvalitních umělých vláken. Méně časté bývají pak dnes již materiály s příměsí vlny a čistě vlněné. Prostě se ovčí beránková kožešinka překonala a mikroplyš či fleece jsou nám dnes příjemnější, a navíc nevyžadují žádné speciální praní. Deky na ven, ty, které pokládáme na zem, by měly být méně chlupaté, ideálně se spodní ochrannou vrstvou - proti vodě i s tepelně izolačními vlastnostmi.



Tradiční rozměr deky je 150×200 cm a odpovídá přibližně velikosti přikrývky. Kromě mikroplyšových barevných dek milujeme též deky, které mají na jedné straně hebkého beránka (z příjemného umělého vlákna), a na druhé pleteninu či bavlnu. Krásné mohou být různé pletené deky a plédy. Ale pozor. Jsou spíše fotogenické než praktické. Zejména do domácnosti s domácími mazlíčky, především s kočkami, se vůbec nehodí.



Dětské deky pro caparty i puberťáky


Speciální pozornost si zaslouží dětské deky. Děti dnes jejich deka doprovází od narození a často si i miminko z porodnice odnášíme zabaleno v dece, nebo je ní přikryto ve vajíčku, tedy v nosítku a autosedačce pro nejmenší. Deky pro kojence musí být menší, obvykle o velikosti 100×100 cm. Pro předškoláky a mladší školáky se pak hodí dětské deky o velikosti 110×140 cm. Starší děti nás pak často přerostou a je pro ně samozřejmě ideální klasická velká deka.



U dek pro miminka bychom si měli dát záležet na výběru materiálu. Řada rodičů preferuje deky s EKO certifikáty a s prověřenou nezávadností pro děti. Pokud jde o mikroplyš, oblíbené bývají tzv. minky deky, což je vlastně extra hebký mikroplyš s plastickými puntíky. Maminky často preferují kombinované dvojité minky deky, kde jednu stranu tvoří mikropyš a druhou hezká vzorovaná bavlna.

U dětí ze všeho nejvíce záleží na motivu deky. Už ve dvou letech mají své oblíbené knižní, pohádkové, později filmové hrdiny. A s nimi chtějí trávit čas i pod dekou. Dopřejte jim proto deky s pohádkovými a filmovými potisky. U starších pak dominují oblíbené motivy navazující na jejich koníčky.

10 tipů na výběr deky


Když je doma "předekováno", je to domov. Vpusťte do svých domovů Elsu a Annu, Harryho Pottera i hrdiny z Avengers. Klidně je seznamte, uvidíte, budou si rozumět. A nezapomeňte se při výběru dek řídit těmito deseti pravidly.

1. Jedna deka v domácnosti nestačí. Každý ocení tu svoji.
2. Pro léto a zimu se hodí různě hřejivé deky.
3. Dvoumetrový muž ocení jinou velikost deky než 150 cm vysoká žena.
4. Každý v rodině může preferovat jiný materiál.
5. Část dek volte ve stejném stylu, pak ale povolte třeba dětem ty jejich s dětskými a teens hrdiny.
6. Deky milují sušičku na prádla. Ta je vyfouká do dokonalé hebkosti. Volte tedy ty, které se mohou takto sušit.
7. Některé trendy deky snadno poškodí domácí zvířata. Vyhněte se jim.
8. Nebraňte se dek ze syntetických materiálů. Mikroplyš je pro deky nenahraditelný.
9. Deky na ven preferujte z materiálů, na který se nezachytává tráva.
10. Ideální venkovní deka na zem je nepromokavá ze spodní strany a tepelně odizolovaná.

Autor: WP
Fotogalerie:

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »