InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy vyrazí do zemí Arabského poloostrova

13.09.2021
Podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy se dvěma desítkami tuzemských exportérů vyráží 12. září do Spojených arabských emirátů (SAE) a Saudské Arábie. Na čtyřdenní zahraniční cestě doprovodí ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka. U příležitosti příprav EXPO 2020 se čeští podnikatelé setkají se svými protějšky na podnikatelském fóru v Dubaji. V Rijádu zjistí, jaké příležitosti jim nabízí plán rozvoje saudskoarabské metropole.
Dubaj | Foto: pixabay.com
"Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou jedny z nejrozvinutějších zemí Blízkého východu. V následujících letech chtějí investovat především do chytrých měst, obnovitelných zdrojů energie i vesmírného průmyslu. Inovativní české firmy v těchto oblastech mají co nabídnout. Už brzy to ukáží i na chystaném EXPO 2020. Světová výstava je jedinečná příležitost, kde může Česko upozornit na převratné nové myšlenky, technologie a jedinečná řešení," říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Mise Svazu průmyslu a dopravy ČR se zúčastní dvacítka zástupců českých firem, které působí například v energetice, zdravotnictví a farmaceutickém průmyslu, realitním podnikání, stavebnictví, ICT, vodním hospodářství, logistice a lázeňství. Do Dubaje i Rijádu doprovází ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka. V obou zemích na ně čekají podnikatelská fóra, na kterých se setkají s tamějšími firmami.

"Region Blízkého východu vnímám jako nesmírně kompetitivní a náročný trh. I přesto si myslím, že české společnosti mají ve Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii co nabídnout - od vývoje software, přes potravinářství a lázeňství až po design. Český pavilon na EXPO 2020 v Dubaji toho bude jasným důkazem. Proto mám nesmírnou radost, že zde mohu ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a také Ekonomickou diplomacií MZV naše firmy podpořit," uvádí ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek.

Investice do zdravotnictví patří v obou zemích mezi priority. Například farmaceutický trh v SAE vyrostl v roce 2020 meziročně o 8,5 % na úroveň 4 miliard USD. Podobný růst o 7,3 % se předpokládá pro tento rok v Saudské Arábii, a to na úroveň 10 miliard USD. Saúdská Arábie má ambici se do roku 2023 stát regionálním farmaceutickým hubem.

"Z našeho pohledu se jedná o stabilní a dlouhodobě rostoucí trhy, kde nás zajímají především partneři z řad farmaceutických společností, rovněž bychom ale rádi navázali diskuzi na vládní úrovni - např. s místními regulátory. Diplomatickou misi pana ministra Kulhánka jsme vyhodnotili jako vhodný způsob jak vstoupit na tyto trhy a velmi si vážíme nabídky ze strany Svazu průmyslu a dopravy ČR se této cesty účastnit," říká Jiří Nižňanský, Business Development Director společnosti Oxygen Biotech..

VODA ZE VZDUCHU V DUBAJI


Podnikatelská mise zamíří nejdříve do Dubaje u příležitosti Světové výstavy EXPO 2020. Její brány se otevřou 1. října 2021. Hlavním lákadlem českého pavilonu je technologie, která přeměňuje vlhkost ze vzduchu na vodu. Vznikla díky intenzivní spolupráci mezi vědci a podnikateli. Na řešení se podílel i jeden z účastníků podnikatelské mise společnost EuroClean.

"Tlak na úspory, recyklaci a úpravu vody je na Blízkém východě mnohem vyšší než v našich krajích. Infrastruktura rozvodu pitné vody je také odlišná v chudších zemích nebo odlehlých pouštních oblastech mnohdy zcela chybí. To je také jeden z důvodů, proč se účastníme unikátního projektu ČVUT s názvem S.A.W.E.R., který je hlavním lákadlem českého pavilonu na EXPO 2020," popisuje Jaromír Šnajdr, jednatel společnost EuroClean.

Vodu, kterou S.A.W.E.R. chytrým způsobem získá ze vzdušné vlhkosti, upraví zařízení WatiMin tak, aby odpovídala kvalitě pitné vody a bylo tak možné vodu pít, napájet s ní hospodářská zvířata, zavlažovat poušť, a umožnit tak pěstování rostlin. A to i v podmínkách pouště například v okolí Rijádu, kde je vzdušná vlhkost naprosto minimální.

"Účast na EXPU 2020, je pro nás samozřejmě velice prestižní. Stejně jako přílet s podnikatelskou misí Svazu průmyslu a dopravy za účasti pana ministra vysílá našim potenciálním partnerům jasný signál. A to je velmi důležitý začátek budování vztahu s partnery obzvláště v arabském světě, kde vzájemná důvěra hraje klíčovou roli," doplňuje Jaromír Šnajdr, jednatel společnost EuroClean.

MĚSTO BUDOUCNOSTI PŘINESE PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY


Podnikatelé s ministrem zahraničních věcí navštíví také Rijád. Zástupci Královské komise pro město Rijád firmám představí projekty budoucnosti metropole, rozvojové plány a návazné příležitosti. Město Rijád očekává do roku 2050 zdvojnásobení počtu obyvatel a připravuje řadu strategických, dlouhodobých a vícefázových projektů spojených s rozvojem města.

"Rijád plánuje rozvíjet průmysl v průmyslových zónách kolem města, dopravní infrastrukturu včetně městské dopravy a využití smart technologií. Je to velká příležitost, ze které si můžou české podniky odnést obrovské zkušenosti. Města v těchto zemích nešetří na technologiích a novinkách, jsou futuristická a je obrovská inspirace se takového projektu účastnit," říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

ČESKO MÁ S OBĚMA ZEMĚMI KLADNOU BILANCI


ČR v roce 2020 vyvezla do SAE zboží a služby za více než 14 miliard Kč, zatímco dovezla pouze za 2,1 miliard Kč. Český export do Saudské Arábie dosáhl hodnoty 9,7 miliard Kč. Do Česka přitom směřovalo z této země zboží za necelé 2 miliardy Kč.

Zdroj: SP ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se zvýšil o 24 procent počet žadatelů obhospodařujících výměru 100 až 150 hektarů, což je právě ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »