InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Investujte do zlata chytře a zábavně s dukáty od Karla IV. i klasickými slitky

06.09.2021
O tom, že zlato je odolné proti inflaci, ví snad každý. Existují ale i další důvody, proč si vybrat investiční zlato a přidat ho do svého portfolia. Na výběr navíc máte z celé řady možností, jak může taková investice vypadat. Proč je o zlato v poslední době tak velký zájem a kde nakupují investoři ze Slovenska? To všechno se dozvíte přímo v tomto článku.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Zájem ze strany těch, kteří chtějí mít svůj majetek pod naprostou kontrolou


Vzhledem k omezeným možnostem utrácení peněz a zvěstem o možné blížící se krizi se mnoho lidí rozhodlo, že se naplno pustí do investování do zlata. Investoři realizují nákupy zlata v menším i větším objemu a většina prodejců hlásí značný příliv nových klientů. Obecně však říkají, že se prodávají spíše mince či menší slitky. Větší investoři, kteří kupovali typické zlaté cihličky, totiž již mají dávno nakoupeno a teď těží ze svého dřívějšího rozhodnutí. Na druhou stranu je však potřeba zmínit, že na nákup zlata není nikdy pozdě.

Investiční zlato je ideální komoditou pro všechny, kteří chtějí mít svůj majetek pod kontrolou a nemají zájem o vkládání peněz na nejrůznější spořící programy. A jde o velmi chytré řešení. Většina spoření totiž v dnešní době nedokáže vyrovnat ani rychlost inflace, natož aby přinášela zhodnocení.

Zlato je osvobozeno od DPH


A pokud stále váháte nad tím, jestli bude právě zlato tou nejlepší možnou investicí, možná vás přesvědčí fakt, že je osvobozeno od DPH. Nákup zlata je tak ve své podstatě o 21 procent výhodnější v porovnání se starožitnostmi, obrazy, ale i jinými investičními komoditami. Pouze zlato je totiž jako jediné osvobozeno od DPH, takže by byla velká škoda toho patřičně nevyužít.

Z tohoto důvodu i částečně poklesla poptávka po investičním stříbru, protože jeho nákup je zatížen 21 procenty DPH jako v případě každé další komodity s výjimkou právě zlata. V kombinaci s dalšími přednostmi zlata se tak není čemu divit, že patří mezi jednu z nejčastějších investic.

Zlaté dukáty od Karla IV.


Zlaté slitky vypadají všechny v zásadě podobně a jejich přikupování není tolik zábavné jako sbírání zlatých mincí. Hodnota ryzího zlata je přitom víceméně stejná. U mincí s ražbou omezenou konkrétním počtem kusů navíc hraje roli i sběratelská hodnota. Perfektním příkladem jsou krásné zlaté dukáty ve váze a rozměrech přesně podle standardů a nařízení, která provedl Karel IV. Takový kousek se snadno stane pokladem každé investorské sbírky.

Kromě dukátů od Karla IV. najdete v nabídce mincovny i celou řadu dalších zajímavých ražeb na mincích o různých velikostech. Originální limitované edice zlatých mincí jsou malými uměleckými díly s krásně provedenou ražbou, a především se vyrábí v omezeném množstvím kusů, což jim dodává na hodnotě do budoucna.

Věhlasný český prodejce investičního zlata a stříbra


Ať už chcete koupit investiční zlato nebo stříbro, je dobré zajít do specializované prodejny s určitou historií. Skvělým příkladem je například český e-shop se zlatem, který najdete na adrese zlate-mince.cz. Funguje již od roku 2003 a pro všechny, kteří dávají přednost osobnímu nákupu, je samozřejmě připravena pobočka v Obecním domě v Praze.

Hlavní sortiment tvoří zlaté slitky od švýcarské rafinérie Argor Heraeus. Pro nákupčí, kteří nechtějí vyloženě číselně označený štítek, ale preferují více diskrétní nákup, jsou připraveny například zlaté mince Wiener Philharmoniker. Vše s potřebnými certifikáty pro doložení ryzosti. Díky širokému výběru a skvělým cenám je tento český prodejce často využíváni slovenskými investory. V porovnání s výhodami je totiž případný drobný poplatek za transakci opravdu zanedbatelný.

Autor: Pl

Další články z rubriky Byznys

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní místo zvyšuje produktivitu a nastoluje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Kancelář je ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Klíčové kroky k vybudování kariéry v oblasti hazardních her v České republice

Ne nadarmo se říká: "Děláte-li práci, kterou milujete, je to jako byste nepracovali jediný den." Všichni sníme o práci v oblasti, která nás bude naplň ...

Půjčka na podnikání může být realitou ještě dnes

Potřebujete krátkodobou finanční injekci? Jsou nyní ve hře složenky nebo další výdaje, které slouží k vašemu podnikání? Jednoduchý scénář je již připr ...

Integrace systému CMMS s dalšími systémy

QRmaint může být integrován s dalšími systémy pro monitorování stavu strojů. Díky této integraci mohou naši zákazníci získávat plné informace o stavu ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »