InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

I vy můžete mít ekologickou domácnost

30.08.2021
Ekologie je pojmem, se kterým se dnes setkáváme skoro na každém kroku. Není se ani čemu divit, jelikož změny klimatu jsou způsobeny právě nešetrným chováním lidí k přírodě. Naštěstí se dá ledacos ještě zachránit a pomoci tomu můžete nemalou měrou i vy sami.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Důležité drobnosti


Abyste přispěli k lepšímu životnímu prostředí, nemusíte doma provádět žádné radikální změny. Často stačí i drobnosti, jež se rovněž dokáží pozitivním způsobem podepsat na celkové kondici klimatu.

Začněte třeba používat ekologické čistící prostředky. Ano, jsou sice trochu dražší než tradiční alternativy, ovšem na druhou stranu neobsahují žádné alergeny a ani agresivní chemické látky. Jsou vyrobeny z čistě přírodních komponent a kupodivu fungují. Pokud nemáte s takovými přípravky žádné zkušenosti, měli byste sáhnout po tom nejlepším, co se na trhu vyskytuje - po značce Attitude.

Jsou zde však i jiné ekologické výrobky, které byste mohli zkusit. Stále oblíbenější je i přírodní kosmetika či oblečení prosté jakýchkoliv umělých vláken. Nicméně to všechno jsou pouze drobné krůčky. Chcete-li být trochu více aktivní, snažte se předělat celou svou domácnost. Není to zase tak složité.

Elektřina


Elektrická energie je nejen drahá, ale zároveň produkována nepříliš ekologickými způsoby. Čím méně jí tedy budete odebírat, tím více přispějete ke kvalitě životního prostředí.

Sviťte doma pouze úspornými LED žárovkami. Ty by v ideálním případě neměly obsahovat prvky, jako jsou rtuť, případně olovo. Myčku používejte pouze v eko režimu. Veškeré domácí elektrické spotřebiče by měly mít tu nejvyšší energetickou třídu, tedy A+ a výše. Dále je rozumné využívat jen samonabíjecí baterky.

Voda


Šetření vodou se nejen pozitivním způsobem odrazí na stavu vašeho konta, ale také na kvalitě životního prostředí.

Ke sprchování si pořiďte speciální úspornou sprchovou hlavici. Ty klasické propouštějí najednou až příliš mnoho vody. Nemusíte se bát, že byste se kvůli tomu nedokázali pořádně umýt. Proud bude stále dostatečně silný. Samotné sprchování byste pak měli omezit maximálně na čtyři minuty. Více už je luxus.

Během hygieny v koupelně pouštějte vodu pouze ve chvílích, kdy ji skutečně potřebujete. Dobrým příkladem je třeba holení. V případě, že vám kape baterie, nechte ji opravit nebo vyměnit. Několik kapek denně se může proměnit na mnoho litrů ročně.

Máte-li v kuchyni myčku, používejte raději ji než umývání ve dřezu. Je to daleko šetrnější. V případě nutnosti naplňte dřez vodou a nečistoty z nádobí odstraňte v ní.

Majitelé zahrad mohou chytat dešťovou vodu na zalévání rostlin, případně na splachování toalety. Vodu je sice možné chytat do sudů nebo jiných objemných nádob, nicméně daleko efektivnější je pořídit si speciální podzemní nádrž.

Autor: WP

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »