InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Fascinující historie malování podle čísel. Vyzkoušejte skvělou malířskou techniku

20.08.2021
Znáte malování podle čísel? Jde o techniku, s jejíž pomocí se i začátečníci mohou pustit do vytváření uměleckých děl na plátně. Stačí k tomu trochu času, trpělivosti a správně zvolený motiv ve vhodné obtížnosti. Kromě krásného výsledku je prospěšný i samotný proces malování, který přináší pozitivní pocity, dobrou náladu a odreagování od stresu. A jak vlastně takové malování podle čísel vzniklo a jaké jsou důvody, proč musíte tuhle techniku také vyzkoušet? To se dozvíte v tomto článku.
Foto: zuty.cz

Kdy a jak vzniklo malování podle čísel


První počátky této techniky sahají k opravdovému mistrovi. Leonardo da Vinci totiž pro své žáky připravoval podobné obrazy pro správné natrénování stínování a práce se světlem na obraze. Rozdělení většího motivu na malé plošky, které se postupně vymalují totiž dohromady složí perfektně vypadající celek. Jen je potřeba se naučit vidět právě jednotlivé kombinace barev.

Od této myšlenky se inspirovat americký malíř Dan Robbins, který techniku malování podle čísel dotáhl k dokonalosti. Od roku 1950 tak vznikla tento způsob malování, kdy jsou jednotlivé plošky přímo označeny čísly. Po doladění prvotního konceptu vznikla výsledná sada několika různých motivů, které se prodávaly se sloganem, že každý dokáže být jako Rembrandt. A tak se malování podle čísel pomalu stalo populární napříč celým světem. Tuto techniku si zamilovali nejenom laici, ale i zkušenější malíři, kteří si na obrazech s velkou obtížností mohou trénovat své schopnosti stínování a práce s barvami a jejich kombinacemi.

Dnes jsou jednotlivé obrazy pro malování podle čísel propracované do nejmenších detailů. Díky šikovnému grafickému zpracování se plošky dobře vybarvují a je možné rozlišovat hned několik různých obtížností. Kromě toho dnes není problém vytvořit vhodnou sadu barviček, štětec a samozřejmostí je i barevná předloha, ať víte, co vlastně malujete a jakého výsledku se máte dobrat.

Co je malování podle čísel?


A co si představit pod označením malování podle čísel? Jde vlastně o takové trochu složitější a ve výsledku i hezčí omalovánky. Každý motiv je rozdělen na několik plošek označených čísly. Každé číslo potom znamená příslušnou barvičku, která je součástí balení. Jakmile si tak rozděláte balíček, prohlédnete si předpřipravený obraz na plátně, můžete se pustit do práce. Vyberete si barvu, jakou začnete, vezmete štětec a postupně malujete jednotlivé plošky s daným číslem. Jak budete postupovat, začne motiv nabývat jasnějších kontur a pomalu začne být jasné, co vlastně malujete. A až budou všechny plošky vyplněné barvou, výsledný obrázek bude vypadat jako hotové umělecké dílo. Aby to bylo ještě o poznání jednodušší, pomůže i dobře zpracovaný návod zaměřený na to, jak začít malovat.

Zábava vhodná pro každého


A víte, co je na malování podle čísel vlastně nejlepší? Jde o relaxaci a zábavu vhodnou naprosto pro každého. Hlavní výhoda totiž spočívá hned v pěti různých úrovních obtížnosti. Snadno si tak vyberete takový motiv, který s přehledem zvládnete. Pro děti, začátečníky a případně i seniory jsou vhodnější jednodušší obrazy, které mají méně barevných plošek s většími rozměry. Pro zkušenější umělce jsou připraveny motivy plné detailů na skutečně malých barevných ploškách. Výsledkem bude skutečně krásný obraz, jehož vytvoření si ale žádá trochu cviku a porci trpělivosti. A jaké jsou důvody pro vyzkoušení malování podle čísel?

8 důvodů, proč zkusit malování podle čísel


1. Různé stupně obtížnosti
Už když Dan Robbins přišel s nápadem malování podle čísel a vytvářel první sady motivů, bylo jasné, že bude potřeba vytvořit různé úrovně. I zdánlivě jednoduchý úkol, jakým je vymalování jednotlivých barevných ploch totiž může být překvapivě složitý a nároky na přesnost a zkušenosti s prací se štětcem. Výsledkem tak je hned několik různých úrovní, mezi kterými si každý přijde na své. Obecně se doporučuje nejdříve začít na nízké úrovni obtížnosti a postupně se propracovat až na velké a skutečně složité obrazy, které se stanou vašimi novými uměleckými díly. Takže dobrá zpráva a důvod hned na začátek spočívá v tom, že malování podle čísel zvládne naprosto každý. Jenom musíte vybrat ten správný motiv o vhodné obtížnosti.

2. Rozvoj dětské kreativity, motoriky a trpělivosti
Obecně se dá říci, že malování podle čísel je skvělou zábavou pro děti. Tyto lepší omalovánky totiž pomáhají rozvíjet jemnou motoriku, kreativitu a představivost. Dítě rozvíjí své estetické cítění hned v počátcích a naučí se správně kombinovat jednotlivé barvy pro dosažení požadovaného výsledku. Obrazy podle čísel jsou vhodné spíše pro trochu větší děti, kterým nedělá problém práce se štětcem. Jakmile si obraz vytvoří, může se snadno stát krásným a hodnotným dárkem například pro příbuzné.

3. Pochopíte principy malování a vytvoříte si vlastní umělecká díla
Při malování obrazu podle čísel si snadno osvojíte malířské principy. Konkrétně se dozvíte, jak kombinovat jednotlivé barvy pro dosažení potřebné práce se světlem i různých detailů. Malování podle čísel je tak skvělou školou, jak zdokonalovat vlastní umělecká díla. Rozhodně tak jde o zábavu jako stvořenou pro studenty uměleckých škol a všechny, kteří se chtějí zlepšit. Toto vnímání jednotlivých detailů, práce se štětci a celkově důraz na jemnou motoriku může být skvělým odreagováním i pro starší lidi. Právě u nich je totiž nesmírně důležité nepodceňovat snahu o neustálý rozvoj. Právě posouvání vlastních limitů a zkoušení nové smysluplné zábavy totiž může pomoci proti některým fyzickým či psychickým problémům.

4. Osvobození od stresu a navození příjemných pocitů
Obecně je malování obrázků skvělým způsobem, jak se zbavit stresu a nepříjemných pocitů. Pokud se cítíte pod tlakem, dejte si pár minut věnovaných klidné tvorbě svého malého uměleckého díla. Obraz malování podle čísel zároveň nepřináší žádné jiné starosti spojené s přemýšlením na kompozicí a volbou barev, protože se jednoduše necháváte vést již předem připraveným a promyšleným konceptem, kde je všechno správně navržené, aby bylo možné získat perfektní výsledek.

5. Pozitivní emoce z tvoření i krásného výsledku
Není žádným překvapením, že při vytvoření něčeho krásného máme dobrou náladu. Obrazy malování podle čísel tak dokážou svým způsobem zlepšovat sebevědomí člověka, protože po zhotovení takového malého uměleckého díla máte hned lepší pocit a celkově se budete vnímat o něco šikovnější. A to může pomoci nejenom při další umělecké tvorbě, ale klidně i v osobním či pracovním životě. Tak dejte této terapii při malování podle čísel šanci a uvidíte, jak to na vás vlastně bude působit. S výsledkem však jistě budete maximálně spokojeni.

6. Ideální dárek pro blízké
Krásný obraz malování podle čísel se snadno stane zajímavým, originálním a k tomu propracovaným dárkem, kdy dáte najevo, že máte o druhé zájem. Vytvoření vlastního uměleckého díla se totiž svým způsobem rovná zajímavému zážitkovému dárku. Kromě toho navíc může být malování podle čísel dárek i ve chvíli, kdy již máte hotový a zpracovaný obraz. V případě, kdy ho zpracují například děti, mohou získat krásnou a hodnotnou věc pro prarodiče. Ti jistě budou rádi, že si na zeď pověsí opravu pěkný obrázek, který jim s láskou a péčí připravilo jejich vnouče. A když o někom víte, že má rád umění a pouští se do vlastního tvoření, není co řešit a zbývá vybrat ten správný motiv, se kterým uděláte největší radost.

7. Pestrý výběr různých motivů
Právě ručně malovaný obraz má své naprosto jedinečné kouzlo. Jenže vybrat ten správný motiv se může ukázat jako opravdová výzva. Možností je totiž celá řada. K dispozici jsou nejrůznější motivy zvířat, krajiny, scenérie, květiny, dopravní prostředky, lidé, ale i dětské obrazy. Možností tak je skutečně celá řada, takže se můžete promyslet, co si chcete například vystavit, nebo jaký obraz toužíte zhotovit ve svém vlastním podání.

8. Inspirace nejoblíbenějšími motivy i možnost vytvoření obrazu podle fotografie
Aby to nebylo tak složité, můžete využít nápovědu na Zuty.cz v podobě zobrazení nejoblíbenějších motivů. Dozvíte se tak nejenom to, co se líbí ostatním lidem, ale také zjistíte, jaké konkrétní motivy mohou být dobré na malování a kde máte jistotu, že nesáhnete vedle. Konečný výběr však stále záleží hlavně na vás. Jakmile budete mít vybraný motiv, přichází na řadu promyslet, jestli chcete samotné plátno, nebo rovnou variantu vypnutou na rám. Takový obraz totiž bude po vymalování vhodný rovnou pro pověšení na stěnu, takže se stane krásnou a zajímavou dekorací.

A že se vám z připravených motivů nic tolik nelíbí? Žádný problém, protože tu je možnost zhotovení šablony pro malování podle čísel na základě vaší dodané fotografie. Namalovat si tak můžete oblíbenou scenérii z dovolené, portrét svého domácího mazlíčka či cokoliv jiného. K dispozici jsou dva různé rozměry a opět i varianta s vypnutím na rám pro okamžité zavěšení. Záležet si však dejte na výběru fotografie, protože na té hlavně stojí úspěch celého výsledného díla. S tím vám však mohou pomoci pečlivé instrukce přímo uvedené u varianty obrazu z vlastní fotografie pro malování podle čísel.

Autor: Pl
Fotogalerie:

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »