InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Matrace 90 x 200: standardní rozměr, který lze použít i pro pohodlnější spaní v manželské posteli

11.08.2021
Velikost matrace 90 x 200 je klasický rozměr, který se hodí pro většinu jednolůžek - ať už se jedná o postele do dětského pokoje nebo pokoje pro hosty. Ale jejich využití nekončí pouze zde. S klidným svědomím je můžete použít i do manželských postelí. V některých případech by se dalo říci, že je to i výhodnější varianta. Nevěříte?
Ilustrační snímek | Foto: CC0 - pxhere.com

Matrace 90 x 200: zachránce dobrého spánku a pohody v partnerském životě


Zdá se vám to přehnané? Kvalitní spánek je jedním z důležitých faktorů lidského života. Jeho nedostatek nebo špatná kvalita se může projevit na psychické, ale i fyzické stránce. Ve své extrémní podobě je spánková deprivace dokonce používána jako jeden z nejrozšířenějších druhů mučení. Každý totiž ví, že dobrý spánek ke kvalitnímu životu patří.

Může se však stát, že každý z partnerů má trochu jiné požadavky při usínání. To, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat tomu druhému. Někdo raději spí na tvrdém podkladě, někdo má raději, když do postele zapadne jako do hnízda. Proč si nechat omezovat život jednou velkou matrací, když je možné si pořídit dvě? A to tak, aby vyhovovaly odlišným potřebám budoucích majitelů?

Spánkový rozvod? Zdá se vám to drastické? Zkuste nejprve řešení s jinými matracemi


Víte, co to je spánkový rozvod? Znali jej už králové a císařové a v dnešní době jej stále častěji doporučován také psychology. Pokud však nemáte na druhou ložnici místo, nebo se vám toto opatření zdá až moc radikální, zkuste to nejdříve s dvěma odlišnými matracemi.

Když si vyberete tu správnou s ohledem právě jen na vás, možná budete spát o dost lépe. A žádnou ložnici navíc potřebovat nebudete.

3 důvody, proč vyzkoušet dvě menší matrace místo jedné velké společné


1. Nosnost i tvrdost se liší. Každý z partnerů může mít jinou váhu i jiné preference. Ženy jsou většinou lehčí a upřednostňují matrace spíše měkčí. Muži mívají vyšší váhu a lépe se vyspí na tvrdém podkladu. Proto není jednoduché najít kompromis, který by vyhovoval oběma. Dvě matrace odlišné tvrdosti to však mohou lehce vyřešit ke spokojenosti všech zúčastněných.

2. Zvýší se tím doba životnosti. Zvolení správné tvrdosti může prodloužit dobu, po kterou matraci můžete využívat. Nosnost je u každé tvrdosti i typu matrace trochu jiná. Pokud si zvolíte měkčí společnou matraci a váha jednoho z partnerů nebude plně odpovídat dané nosnosti, po nějaké době dojde na jeho straně k předčasnému proležení. Matrace už nebude poskytovat tak dobrou oporu páteře jako na začátku.

3. Ušetříte. Ano, i tak se to dá brát. V případě různého znečištění nebo poničení, nemusíte vyměňovat celou dvojmatraci, ale pouze tu jednu konkrétní. Za menší obnos, který byste utratili za novou matraci na celou manželskou postel, koupíte jednu a mnohem kvalitnější. Zároveň si můžete dovolit takovou, která bude přesně vyhovovat vašim potřebám.

Skvělé řešení při zdravotních problémech


Máte-li problémy s pohybovým aparátem, je koupě dvou matrací velikosti 90x200 téměř nutná. Díky tomu si můžete pořídit zdravotní matraci, která bude vyhovovat vašim požadavkům. Druhý z partnerů si pak může vybrat tu, která bude zase vyhovovat jemu. Limitem při výběru druhé matrace budou jen osobní preference a stejná výška obou matrací.

Z čeho vybírat? Možností je mnoho


Polyuretanové matrace - patří mezi ty nejrozšířenější s širokou cenovou nabídkou. Díky nízké váze se s nimi velmi dobře manipuluje.

Matrace ze studené a paměťové pěny - studená pěna je známá pro svoji stálost, regulaci teploty a odvětrávání. Paměťová pěna se přizpůsobí spací poloze a tím se docílí pohodlného spánku.

Kokosové matrace - velmi oblíbené do dětských postýlek, ale ocení je i rodiče starších dětí.

Taštičkové matrace - vynikají vysokou nosností, pružností a prodyšností. Moderní varianta pružinových matrací.

Láká vás představa mít po vzoru králů oddělenou ložnici se svým partnerem? Třeba z důvodů chrápání?

Autor: Pl

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »