InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Záruky na tepelné čerpadlo - co skutečně nabízí?

01.08.2021
Jedním z faktorů ovlivňujících to, které tepelné čerpadlo si koupíte, jsou bezesporu nabízené záruky. Přece jen, tepelné čerpadlo představuje investici v řádu i stovek tisíc korun, očekáváme tak, že dlouhá léta nebudeme muset investovat do jeho oprav, před čímž by nás měly chránit právě záruky. Ovšem, ne každá záruka znamená nulové náklady na opravu!
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Záruka upravená zákonem


I na tepelná čerpadla se vztahuje plná dvouletá záruka definovaná občanským zákoníkem. Tato záruka, platná od doby uvedení čerpadla do provozu, kryje veškeré závady, jež je navíc prodejce povinen odstranit na vlastní náklady.

Nadstandardní záruky upravené smlouvou


Kromě toho, u tepelných čerpadel se setkáte i se zárukami poskytovanými prodejcem či dovozcem, tj. její podmínky již nedefinuje zákon, ale smlouva mezi prodejcem či dovozcem a kupujícím.

Takzvaná plná prodloužená záruka, poskytovaná typicky na třetí až pátý rok provozu tepelného čerpadla, kryje náklady na vadný díl i jeho výměnu.

Dále se můžete setkat s tzv. materiálovou prodlouženou zárukou na kompresor, jež vás chrání mezi pátým a desátým rokem provozu čerpadla. Tato záruka kryje pouze náklady na vadný díl, náklady na jeho výměnu (práci, dopravu) již však hradí zákazník.

Cena prodloužené záruky


U plné prodloužené záruky a materiálové prodloužené záruky se můžete setkat s tím, že:
- jejich získání je podmíněno dokoupením dalších služeb, např. pravidelného servisu,
- nezískáte je zdarma, ale za poplatek.

Cena obou výše uvedených bodů přitom šplhá do tisíců korun, tj. již na začátku de facto platíte za případné poruchy čerpadla.

Vymahatelnost záruky


Podmínky plné prodloužené záruky i materiálové prodloužené záruky jsou sice uvedeny ve smlouvě, je však dobré si přečíst část s výlukami, tj. situacemi, kdy prodejce či dovozce nejsou povinni poskytnout plnění ze záruky.

V praxi se rovněž stalo, že prodejce nebyl schopen dostát svým závazkům z prodloužených záruk, přičemž klienti si po krachu tohoto prodejce museli za peníze koupit opravu čerpadla u konkurenční společnosti. Je tedy lepší vybírat tepelná čerpadla od velkých zavedených firem, kde je riziko neplnění záručních závazků minimální.

Autor: ML

Další články z rubriky Bydlení

Chcete si nechat postavit odolnou halu? Mrkněte se na monolitické konstrukce

Chystáte se právě rozšířit své podnikání o zbrusu novou výrobní halu, skladiště nebo třeba administrativní budovu? Pak zajisté chcete mít celý projekt hotový co nejrychleji, nejkvalitněji a nejlevněji. Právě v takovém případě si nesmíte nechat ujít ...

Jak si vybrat box na hračky?

Dětský pokoj je opravdovým pokladem různých hraček. Plyšáci, panenky, autíčka, skládačky, kostky, hry nebo míče - možností je skutečně mnoho a to jsou ...

Rychlovarná konvice a topinkovač jsou praktické spotřebiče do kuchyně, musí ale okouzlit i designem

Při nákupu rychlovarné konvice a topinkovače, většinou sáhneme po praktických modelech, které jsou cenově přijatelnější. Měli bychom ale také zohledni ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Zahalte vaše domovy do přírodní elegance s ručně vyráběnou keramikou

V dnešní době, kdy se moderní technologie zdá, že ovládají každý aspekt našich životů, je něco magického na přírodních, ručně vyráběných předmětech. A ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »