InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Očkovací autobus nabídne pražanům vakcínu bez nutnosti předchozí registrace

30.07.2021
Hlavní město Praha dnes představilo svůj plán co nejvíce přiblížit očkování proti onemocnění covid-19 všem Pražanům a návštěvníkům metropole, kteří se ještě k očkování neregistrovali, nezískali termín nebo prozatím s očkováním váhají. V sobotu 31. července poprvé vyrazí Očkovací autobus hlavního města a pražského dopravního podniku, který postupně objede hojně navštěvovaná místa po městě. Na nich se budou moci lidé včetně dětí od 12 let nechat jednoduše zaregistrovat a okamžitě podstoupit i očkování.
Foto: dpp.cz
Kolem desítky míst po celé Praze navštíví od konce července až do druhé poloviny září Očkovací autobus. V něm budou mít příležitost se nechat očkovat všichni lidé starší 16 let, včetně handicapovaných osob, neboť vstup je plně bezbariérový. Pojízdné očkovací centrum pojme až 300 klientů denně.

"Kampaňové autobusy už jsou out, v Praze teď vypravujeme autobus očkovací. Ten je v současné době daleko důležitější. Lidem, kteří z různých důvodů zatím naočkovaní nejsou, nabídneme možnost vakcinace přímo na palubě nebo výběr pozdějšího termínu v kamenném očkovacím místě. Důležitou součástí naší roadshow je ale i osvěta. Ukazuje se totiž, že některé skupiny lidí bohužel očkování stále nevěří a roli v tom hrají i šířící se dezinformace," říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Jednotlivé zastávky autobusu se budou nacházet na oblíbených místech mezi Pražany, případně tam, kde se budou aktuálně konat kulturní akce. Hned první víkend na přelomu července srpna zamíří pojízdné očkovací centrum do Zoo Praha v Troji a v polovině příštího týdne se bude nacházet na náplavce u Hořejšího nábřeží. Následovat budou další stanoviště na Olympijském festivalu ve Stromovce, v Botanické zahradě, na Výstavišti Praha nebo třeba na náplavce u Rašínova nábřeží. Aktuální trasa Očkovacího autobusu a další informace k projektu jsou k dispozici na webových stránkách ockovani.praha.eu/bez-registrace.

"Inspirovali jsme se v Německu, Rakousku nebo v Litvě. Očkovací autobus je součástí naší strategie rozšiřovat možnosti chránit se před covidem-19. Každý má možnost volby se rozhodnout. Pokud zvolí očkování, pak mu k tomu nabídneme ten nejlepší servis. Reagujeme vždy podle dané cílové skupiny - očkovali jsme přímo v domovech pro seniory, očkujeme v rámci speciálních terénních akcí lidi bez domova, a především za mladšími lidmi se teď přibližujeme autobusem," uvádí radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

V Očkovacím autobuse se očkuje vakcínou Comirnaty (BionTech/Pfizer) a jednodávkovou vakcínou Janssen-Cilag (Johnson & Johnson), kterou však nelze kombinovat s jinými očkovacími látkami. Na druhou dávku vakcíny Comirnaty bude možné se dostavit opět do Očkovacího autobusu v místě jeho aktuálního stání, nebo se objednat do Metropolitního očkovacího centra, případně kamkoliv jinam.

Na většině stanovišť bude možné podat vakcínu i dětem ve věku 12 až 15 let. Bude se tak jednat o vůbec první místo bez registrace, kde se bude očkovat tato věková skupina. V těchto případech bude vždy přítomen pediatr. Očkovat se zde mohou také podle podmínek stanovených Ministerstvem zdravotnictví ČR cizinci a Praha usiluje i o to, aby stejnou příležitost měli také všichni samoplátci. Stejně tak mohou dorazit i zájemci o druhou dávku očkování, v takovém případě však musí dodržet minimální časový rozestup mezi dávkami vakcinace 21 dní.

"Jako koordinátor očkování považuji Očkovací autobus za optimální doplnění jinak skvěle fungujících stacionárních očkovacích míst na území hlavního města Prahy a považuji jej za ideální možnost, jak přiblížit očkování dosud nerozhodnutým občanům nebo těm z nás, kteří z různých důvodů nemohli využít kamenných očkovacích míst," hodnotí Martin Ježek, ředitel příspěvkové organizace hl. m. Prahy Metropolitní zdravotnický servis a zároveň krajský koordinátor očkování.

Jednou z hlavních výhod celého projektu je skutečnost, že není potřeba se předem jakkoliv registrovat přes Centrální rezervační systém a stačí se dostavit na místo aktuální zastávky autobusu kdykoliv v rámci otevírací doby. Uvnitř autobusu musí mít každý zakrytá ústa i nos respirátorem třídy FFP2 nebo jinou obdobnou alternativou. Dále je třeba dodržovat rozestupy, dezinfikovat si ruce a řídit se pokyny personálu. Pro registraci na místě bude potřeba pouze kartička zdravotní pojišťovny a doklad totožnosti, následně bude spolu s lékařem vyplněn dotazník k očkování. Po aplikaci očkovací látky dostane každý očkovací průkaz. V klidové zóně by poté měl vyčkat ještě zhruba 30 minut pro případ, že by se mu udělalo nevolno.

"Od začátku pandemie koronaviru jde pražská MHD příkladem. Není a nebyla ani v době vrcholícího šíření viru žádným zdrojem covidu-19, jak potvrdily výsledky studie Akademie věd ČR a Dopravního podniku. Děláme MHD bezpečnou a ukázalo se, že skvěle funguje systém větrání a maximální výměny vzduchu a každodenního čištění, který téměř po celou dobu pandemie v dopravních prostředcích uplatňujeme. Nyní autobus pražské MHD vyjede s očkováním přímo k lidem, aby se život mohl co nejdříve vrátit do starých kolejí," doplňuje náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Celou akci zastřešuje příspěvková organizace Metropolitní zdravotnický servis a v Očkovacím autobusu pracuje zdravotnický tým Metropolitního očkovacího centra ze společnosti MEDICON, a.s. Kromě toho Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy zapůjčila do vozidla automatizovaný externí defibrilátor (AED). Na provozu Očkovacího autobusu se podílí také Český červený kříž.

Samotné zapůjčení autobusu od Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) bylo bezplatné, jeho polep vyšel na 80 tisíc Kč bez DPH a dalších 80 tisíc Kč stálo vybavení.

"Mám radost, že se projekt Očkovacího autobusu v Praze podařilo v rekordně krátkém čase dotáhnout do zdárného konce. Přiblížíme a umožníme nechat se naočkovat dalším skupinám Pražanů nebo návštěvníkům města a přispějeme k větší proočkovanosti populace. Našim společným cílem je udržet vysokou bezpečnost pražské MHD nejen v době covidové. Pevně věřím, že i Očkovací autobus hlavního města Prahy a Dopravního podniku hlavního města Prahy přispěje k tomu, abychom mohli roušky či respirátory co nejdříve odložit. Současně bych chtěl poděkovat všem v Dopravní podniku, kteří se na realizaci projektu Očkovacího autobusu podíleli," říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a dodává: "Záměrně jsme z naší flotily vybrali tento typ autobusu, protože má bezbariérový přístup prvními i druhými dveřmi, včetně vyklápěcích nájezdových ramp. Přední dvě třetiny autobusu jsou plně nízkopodlažní, což poskytuje dostatek prostoru pro očkování."

Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Další články z rubriky Regiony

Speciální pasti pomohou při monitoringu sršně asijské

PLZEŇ - Invazní sršeň asijská, která představuje značné riziko pro chovy včel a volně žijící druhy hmyzu, se v České republice poprvé objevila v říjnu předchozího roku v Plzni. Nejnovější nález pochází z letošního února z Hrádku u Rokycan. Klíčovým ...

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá o ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »