InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Národní muzeum otevírá nejrozsáhlejší a největší stálou expozici novodobých dějin v Česku

23.07.2021
Národní muzeum otevírá zcela novou expozici s názvem Dějiny 20. století výjimečnou jak svým rozsahem, tak i komplexností. Na téměř 2000 m2 vypráví prostřednictvím bezmála 1000 exponátů příběh české moderní historie od první světové války až po vstup České republiky do Evropské unie.
Foto: mkcr.cz
Dějiny 20. století mají v naší historii zvláštní postavení. Jednotlivé události nás neustále ovlivňují a my se na ně odkazujeme. Současně ale dějiny 20. století žijí v našich vzpomínkách a ve vzpomínkách našich předků. Jsou neměnnou součástí naší paměti a našich zkušeností. Expozice Dějiny 20. století představuje vývoj v letech 1914-2004. Spíše než politické dějiny zachycuje proměnu společnosti v tomto období. Proto je expozice členěna na 4 základní části: veřejný prostor, tzv. "poloveřejný" prostor představený koloniálem, továrnou či kulturním domem, soukromý prostor a politika. Všechny tyto části jsou propojeny a ukazují plastický obraz dějin 20. století. Představují život člověka v tomto období s jeho pozitivními i též mnohdy dramatickými a tragickými momenty. Současně je dodrženo chronologické členění, kdy za historické milníky jsou považovány roky 1918, 1945 a 1968. První světová válka hraje roli úvodu do dějin Československa a přeneseně také České republiky.

"Národní muzeum dnes otevírá nejrozsáhlejší a nejkomplexnější expozici moderních dějin, jaká kdy byla v České republice vytvořena. Téměř tisíc unikátních předmětů na 2000 m2 vypráví příběh bouřlivého 20. století. Ukazuje životy obyčejných lidí i události, které změnily běh světa. Expozice využívá nejmodernější multimediální nástroje, aby návštěvníka doslova vtáhla do svého děje. Má ambici ukázat klíčové události naší moderní historie, ty pozitivní i ty negativní a též poutavým a interaktivním způsobem vzdělávat," říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Pro expozici Dějiny 20. století je důležitý i výstavní prostor v Nové budově Národního muzea, kde 20. století prezentujeme. Od počátku 70. let až do roku 1992 zde sídlila Sněmovna národů Federálního shromáždění a následně vysílací studia Rádia Svobodná Evropa.

Na téměř 2000 m2 se návštěvníkům představí takřka 1000 sbírkových předmětů. Část z nich je prezentována v charakteristických prostředích pojatých scénograficky. Na jediném místě se ocitnete v zákopech první světové války, nostalgicky projdete několika dobově zařízenými byty a okolo typického koloniálu z konce 1. republiky se po schodech dostanete až do luxusního prvorepublikového krejčovského salonu Bárta, který byl do Národního muzea přemístěn z původního prostoru na Národní třídě.

V expozici se nachází nepřeberné množství jak vzácných a zcela unikátních exponátů tak i úplně obyčejné předměty, které však obyvatelstvu změnily a ulehčily život, jako např. antikoncepční pilulka, remoska nebo jedna z prvních ledniček na led.

Mezi ty nejvzácnější předměty, které v expozici najdete, patří například první československá zlatá olympijská medaile z roku 1924 od sportovního gymnasty Bedřicha Šupčíka nebo originální sportovní oblek prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. K těm nejdražším předmětům pak patří kolekce 9 řádů a vyznamenání, které měl František Ferdinand d´Estena své uniformě v okamžiku atentátu 28. června 1914 v Sarajevu.

Minulost přibližuje expozice nejen prostřednictvím autentických exponátů nebo rekonstrukcí dobových interiérů obydlí různých společenských vrstev, ale k dokreslení atmosféry využívá i množství obrazových a filmových materiálů, interaktivních prvků, her či míst, které návštěvník musí v expozici sám objevit.

Při vstupu do expozice návštěvník doslova projede našimi moderními dějinami "časozdviží" - jedinečnou audiovizuální technologií, která návštěvníka obklopí ze všech stran, vytvoří iluzi výtahu časem a seznámí ho s klíčovými okamžiky 20. století.

Důležitou součástí expozice jsou i politické dějiny, které jsou zdánlivě odtrženy a jsou prezentovány samostatně ve vlastním polopatře. Má to však v rámci expozice určitý symbol - ukazujeme, že politické dějiny ovlivňují veškerou činnost a život všech obyvatel. Jak ve veřejném prostoru, tak v práci nebo doma. Součástí expozice je i tzv. "Bustárium". Historické busty z průběhu celého 20. století ilustrují, že vznikaly z různých příčin - společenských, politických či ideologických. Historické busty jsou doplněny o menší skleněné portréty, které představují osobnosti, kterým se soch či bust nedostalo, ale které reprezentují významné politické proudy, události či rozhodnutí.

Národní muzeum nezapomíná ani na mladší návštěvníky a v expozici připravilo dětskou hernu, která vyzývá ke hrám a ukazuje i jejich proměny v průběhu 20. století. Dospělí zde mohou zavzpomínat na hry, které je provázely jejich vlastním dětstvím a ukázat svým ratolestem, co považovali jako malí za zábavu.

Expozice bude též důležitým místem vzdělávání. Připraveny jsou komentované prohlídky i lektorované návštěvy pro školy, které budou žáky a studenty seznamovat s dějinami a zlomovými okamžiky 20. století, ukazovat život v této době, ale upozorňovat též na důležitost lidské svobody a udržování demokracie, která byla v uplynulém století mnohokráte ohrožena.

Zdroj: Ministerstvo kultury

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »