InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Jak řešit školení BOZP a lékařské prohlídky u DPP a DPČ?

08.07.2021
Zaměstnavatelé mají povinnosti nejen vůči kmenovým zaměstnancům v stálém pracovním poměru, ale i těm, kteří pracují na dohodu o pracovní činnosti a na dohodu o provedení práce. Víte, jak je to s nutností provádění školení BOZP, či s lékařskými prohlídkami?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Školení BOZP pro zaměstnance pracující na dohodu


U kmenových zaměstnanců má zaměstnavatel povinnost proškolit každého zaměstnance v oblasti bezpečnosti práce, tedy ve zkratce BOZP. Řada zaměstnavatelů tápe, jak je to u těch na dohodu, tedy u zaměstnanců se smlouvou typu Dohoda o provedení práce (DPP) či Dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Zákoník práce pro tyto typy pracovních smluv žádné výjimky nestanovuje, a zaměstnavatel má tak stejné povinnosti, tedy i poskytnout školení BOZP. Opomíjí to zejména menší firmy, které využívají DPP a DPČ ke snížení svých personálních nákladů. Opomenutím této povinnosti se přitom vystavují zbytečnému postihu. Školení je nutné nejen v oblasti BOZP, ale i pro specifické vykonávané činnosti. Typicky tak bývá nutným například školení řidičů, které se navíc musí v pravidelných intervalech opakovat.

Online školení je pro firmy snazší


Čím více zaměstnanců se u firmy prostřídá, tím je pro ni složitější zorganizovat všechna povinná školení zaměstnanců, tedy i těch na DPP a DPČ. Platforma INSTRUCTOR, za kterou stojí firma PREVENT, umožňuje školení pro zaměstnance výrazně zjednodušit a hlavně zautomatizovat. Nabízí totiž kvalitní online školení bez nutnosti zaměstnance a spolupracovníky někam posílat či platit drahé lektory na půdě firmy.

E-learning lze uplatnit pro celou řadu školení a kurzů. Firmy jej dnes využívají pro školení BOZP, BOZP při home office, BOZP ve skladu, školení PO, školení řidičů profesionálů i referentů a pro celou řadu zákonem definovaných povinných oblastí, či pro oblasti, ve kterých má zájem školit své zaměstnance přímo zaměstnavatel. Firmy mohou využívat již hotová školená, nechat si je upravit na míru, či platformu využít pro svá vlastní školení.

Lékařské prohlídky pro zaměstnance na DPČ a DPP


Zaměstnavatelé rovněž tápou v tom, jak je to se vstupními, ale též periodickými lékařskými prohlídkami pro zaměstnance na dohodu. Vstupní lékařské prohlídky jsou povinné i pro pracovníky na DPP či DPČ, a to v případě, že budou vykonávat rizikové práce podle zákona o ochraně veřejného zdraví, tedy v kategoriích 2 - riziková, 3 a 4. Dále je vstupní prohlídka nutná v případě, že součást pracovní činnosti je i taková, pro kterou jsou stanoveny podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny vyhláškou č. 79/213 Sb., případně jinými právními předpisy. Tato prohlídka musí být provedena před vznikem právního vztahu, tedy před nástupem zaměstnance do práce.

Jak je to s periodickými prohlídkami pro zaměstnance na DPP a DPČ?


Ty jsou nutné tehdy, pokud jsou dohody uzavírané opakovaně na stejný druh práce, a pokud je součet dob, po kterou je tato práce vykonávána, delší než lhůta pro provedení této lékařské prohlídky pro danou činnost, ev. jestliže to zaměstnavatel vyžaduje.

Nechte řešení pracovnělékařských služeb na odbornících


Rovněž řešení pracovnělékařských služeb můžete svěřit firmě PREVENT. Ta nabízí smluvní pracovně lékařské služby zcela na klíč, za splnění všech legislativních požadavků. Má k dispozici ordinace pro absolvování lékařských prohlídek, automatizovaný systém pro organizaci periodických prohlídek a poskytuje též poradenství a dohled na pracovišti, což je další ze zákonných povinností.

TIP: Firma PREVENT pomáhá firmám šetřit náklady a zlepšuje prevenci rizik. Poskytuje služby v oblasti bezpečnosti práce (BOZP), požární ochrany (PO) (a další potřebné online kurzy) i pracovnělékařské služby (PLS).

Autor: Pl

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »